Najčešći problemi i rešenja!!!! Pogledati pre startovanja nove teme

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Dosta članova se ili ne snalazi sa pretragom ili ne želi da je koristi, pa sam odlučio da napravim jednu objedinjenu temu sa najčešćim problemima i rešenjima istih. Takođe ako mi vreme dozvoli, pokusaću da dodam i par alata i uputstava za korišćenje istih. Pa da počnemo polako...


Računar i operativni sistemi

Da bi smo bolje razumeli šta je moglo izazvati kvar, i da bi smo brže rešili problem, nephodno je da poznajemo kako taj uređaj funkcioniše i od čega se sastoji, jer kao što ne možemo popraviti auto ako ne znamo šta ima u motoru, tako je i sa računarima. Ovde neću pisati detaljno već samo o osnovnim stvarima koje su bitne za utvrdivanje kvara. Grubo govoreći u kućištu računara(Ona kutija što vam stoji kod nogu, obično dosta prašnjava) se nalazi:
1. Maticna ploca
2. Procesor
3. Ram Memorija
4.Grafička Kartica*
5.Hard disk
6.Optički uredjaji(ono u šta stavljate diskove, CD ili DVD)
7. Napajanje
8. Dodatni uređaji(Zvučna k. TV tjuner, Lan kartica, modem, fireware kartica, ventilatori itd.)**

*Grafička kartica ne mora da bude zaseban uređaj, već može biti integrisana u procesor, tada se ulazi za povezivanje monitora nalaze integrisani na samoj Matičnoj ploči
**Dodatni uređaji mogu se povezati na više načina, preko pci slotova, pci express slotova, usb slotova, firewire(asus imao poseban ulaz), stare asus ploče su imale posebne WIFI kartice koje su se povezivale diretkno na ploču itd...

Raspored i izgled komponenti i gde se koja nalazi u kućištu možete videti na sledećoj slici:

3439c_1-pcd-diagram.jpg



Na slici broj 2 vidimo zadnju stranu kućišta u kome se nalazi matična ploča sa integrisanom grafičkom, lan i zvučnom karticom, kao i zasebnom dodatom grafičkom karticom:
dell_inspiron_518_back_annotated.jpg



Sada kada znamo od čega se naš računar sastoji, možemo da pređemo na povezivanje sa ostalim ulaznim i izlaznim uređajima.

Ulazni uredjaji su oni preko kojih ubacujemo nešto u računar, na primer optički uredjaji su ulazna jedinica, takođe miš i tastatura, skener, kamera, mikrofon, tv tjuner i slično.
Izlazni uredjaji su monitor(računar nam šalje sliku na njega), štampač, fax, zvučnici, projektori i slično.


Povezivanje zvuka:

Zvučna kartica najčešće je integrisana na mtičnoj ploči, najčešće ima 3 ili 6 ulaza odnosno izlaza koji se nalaze na zadnjoj strani kućišta, i dodatne konektore za digitalno povezivanje, koji se nalaze na samoj matičnoj ploči unutar kućišta, gde se još i nalaze dodatni konektori za povezivanje prednjih audio konektora ukoliko postoje na kućištu.
Kod nas se najčešće koriste stereo zvučnici za računare, štp znači da imaju 2 kanala, levi i desni, po fabričkim podešavanjima oni se uključuju u zeleni konektor, mikrofon u rozi, i plavi je line in, preko koga dovodimo zvuk do računara. Za digitalno povezivanje zvuka konsultujte uputstvo za matičnu ploču, kao i za podešavanje višekanalnih zvučnih jedinica(2.1, 4.1, 5.1, 7.1), jer raličite pozicije i fabrička podešavanja su na raznim modelima.


Povezivanje Monitora, ili Televizora:

Majority-of-VideoConnectors-vga-dvi-hdmi500.png





Na slici vidimo najčešće konektore za povezivanje monitora i/ili televizora.
Na jednoj grafičkoj kartici možemo imati povezan samo jedan monitor, a možemo imati i više ako imamo potrebu za time i grafička kartica to podržava(najčešće je bar 2 podržano).
Najčešće na savremenim karticama postaje ova tri konektora(po kvalitetu od lošijeg prenosa slike ka boljem):
1. VGA(Plavi)
2. DVI(Beli, ima ih više vrsta)
3. HDMI (Tanki pljosnati)




Povezivanje Miša i Tastature:


Miš i tastatura se povezuju preko ps2 konektora ili preko usb konektora. Miš ide u zeleni ulaz, tastatura u ljubičasti ps2, a ako su na usb možete uključiti u bilo koji usb ulaz po vašj želji:
cb_keyboard_port.jpg


Povezivanje Mreže:

desktop_addon.jpg

Ovo uglavnom poveže operater, ali većinom se koristi lan kartica(obično je integrisana) i ulaz u koji ide kabl izgleda ovako kao na slici.




 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Operativni sistemi:

Operativni sistem je softver(skup programa) koji nam omogućuje da koristimo uređaje u računaru i da koristimo funkcionalnosti isith, takođe omućuje nam i da pokrećemo dodatne programe i igre koje instaliramo po svojim potrebama. Da bi smo uopšte koristili računar(onako kako smo navikli), pre svega moramo da imamo instaliran operativni sistem na računaru.
Najčešće korišćeni operativni sistemi na personalnim računarima su:


1. Windows
2. Mac OS
3. Linux


Windows operativni sistemi su najzastupljeniji i najčešće korišćeni, takođe jedini su od ova 3 operativna sistema koji se plaća. Trenutno aktuelno izdanje je windows 8 i update 8.1, mada je veoma slabo prihvaćeno, za raliku od Windows 7 pa i veoma starog, ali funkcionalnog Windows xp. Jedino slabije korisćene verzije su starije verzije od win Xp, i Win Vista, koja je takođe bila poromašaj, ali je kasnije sve ispravljeno izlaskom windows 7. Microsoft Windows operativni sistemi, imaju najveću podršku među proizvođačima komercijalnih softvera(programa i igara). Što se tiče instalcije windows operativnih sistema, kao i ostalih ostaviću link na kraju teme koji je uradio kolega Boki71. Mala napomena, moja preporuka je da koristite nepromenjene instalacione diskove(osim ako ih niste sami izmenili), sa eventualno dodatim ažuriranjima(update-ovima).

Mac Operativni Sistemi, dolaze preinstalirani uz računare kompanije Apple, ažuriranja su besplatna. Vlada uvreženo mišljenje da su najstabilniji operativni sistem, što je verovatno istinito gledano iz očiju prosečnog korisnika. Razlika između Mac OS-a i druga dva je što Mac OS podržava najmanji broj uređaja, to jeste radi samo sa modelima Apple računara, i eventualno custom build-ovanima računarima(sastavljanim od komponenti), koji su pravljeni da imitiraju konfiguracije Apple računara(tyv. Hackintosh). Tako da je moguće napraviti računar koji će biti identičan kao neki apple model, i na njemu instalirati Mac OS. Treba imati na umu da u hackintosh računarima možda nećete imati sve funkcionalnosti ukoliko nije 100% kompatibilan, takođe ne može se koristiti legalno apple store. Na Mac os postoji solidna podrška za komercijalne programe, koji se mogu instalirati samo iz apple prodavnice, i naravno plaćaju se. Aktuelna verzija je OS-X 10.10 Yosemite.

Linux je operativni sistem koji možda nudi i naveći izbor i najviše mogućnosti, takođe oko Linux kernela napravljen je nebrojen broj GNU-Linux distribucija, varijacija na iste i varijacija an varijacije. GNU-Linux distribucije su mahom besplatne, i možete ih pronaći i legalno besplatno skinuti sa interneta, takođe besplatne su za korišćenje kako na kućnim računarima, tako i u poslovnim okruženjima. GNU-Linux ima veoma lošu podršku za komercijalne programe, ali zato nudi sijaset potpuno besplatnih rešenja, u dosta slučajeva i funkcionalnijih nego komercijalnih programa. Razlog za najmanju zastupljenost je mnogobrojnost različitih distribucija, neintuitivan grafički interfejs velikog broja aplikacija, kao i odsustvo podrške proizvođača hardvera i softvera za GNU-Linux. Poslednjih godinu-dve se to značajno menja, posebno za gejming, zbog najave najvećeg prodavca video igara i softvera kompanije Valve o izradi operativnog sistema zasnovanom na debijanu(jedna od distribucija). Projekat je u završnoj fazi, sve više ima video igara koje rade nativno na linuxu, a takođe uključile su se ozbiljne komapnije kao Alienware(sastavlja Steam Machines), kao i Intel i Nvidia koja daje punu podršku projektu, a takođe je skoro izbacila konzolu koja radi na android operativnom sistemu(koristi linux kernel), pa to otvara mnogo mogućnosti.
Što se tiče linuxa, nikada se ne može dovoljno reći ali evo par stvari još: ažuriranje i operativni sistem su apsolutno besplatni i legalni, aplikacije se instaliraju na klik, veoma mala verovatnoća da zakačite neki virus, i praktično nema potrebe za antivirusom, najviše mogućnosti prilagođavanja sistema vašim potrebama, ima više distribucija koje imaju moderan izgled uz minimalnu potrošnju resursa.... Neću navoditi najzastupljenije, jer svako može odabrati distribuciju po svojim potrebama, detalnije na sledećem linku:

Kod:
http://distrowatch.com/









Uputstva za instalaciju operativnih sistema:

http://serbianforum.org/threads/serbianforum-operativni-sistemi-postinstalacioni-pack.195699/


Operativni sistemi koriste drajvere da bi komunicirali sa uređajima. Uz linux i Mac OS-e drajveri su preinstalirani, sa izuzetkom drajvera za grafičku karticu i dodatne uređaje ya koje moramo instalirati vlasničke drajvere. Na windows operativnim sistemima takođe ima preinstaliranih drajvera ali oni nisu potpuno funkcionalni, i dok ne instaliramo vlasničke drajvere računar sa windows operativnim sistemom je praktično neupotrebljiv za ozbiljan rad...


Još informacija i uputstava o operativnim sistemima:

http://serbianforum.org/threads/racunar-i-windows-okruzenje.89798/
http://serbianforum.org/threads/moji-linux-tutorijali.348690/page-3#post-1479537
http://serbianforum.org/threads/download-linux-tutorijala.557292/
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
E sada, kada znamo šta je šta možemo da se pozabavimo problemima....

Kako utvrditi šta ne radi, na šta kada sumnjati, kako rešiti problem...


Pre svega ukoliko smo menjali neku komponentu, treba proveriti da nešto nismo otkačili pa sve lepo spojiti opet, i pokušati bez nove dodatne komponente.

Verzija: 1
Upalili smo računar i utvrdili da ne radi. Šta dalje kako znati šta se pokvarilo? Pre svega trebalo bi da utvrdimo kako se kvar manifestuje. Ukoliko se ne čuje nikakv zvuk iz kućišta, ne svetle lampice ne pokreću se ventilatori, prvo na šta bi trebalo posumnjati je napajanje. Prvi korak je provera kablova, prekidača na napajanju, produžnog kabla i utičnice u koju je računar uključen. Ukoliko utvrdimo da je sve u redu, za one stručnije je sledeći korak merneje voltaža i amšeraža napajanja pod naponom, a za one malo manje stručne, pozajmljivanje napajanja od prijatelja i testiranje sa drugim napajanjem. Ukoliko je npajanje ispravno, treba posumnjati na matičnu ploču. Pre svega treba proveriti da li su svi kablovi lepo povezani, izvaditi ih i ponovo priključiti, zatim otvoriti obe stranice jer neki zalutali šraf zna da napravi kontakt, ukoliko smo utvrdili da nema kontakta između matične ploče i kućišta, treba vizelno pregledati matičnu ploču, posebno treba obratiti pažnju na elektrolite, da li ima naduvenih, otkinutih i slično.

Blown_up_electrolytic_capacitor.jpg



Ovako izgleda loš elektrolit, mada može biti i samo naduven pa čak i može izgledati sasvim normalno, a da se osušio iznutra...
Zamenu elektrolita može uraditi svako iole vešt sa lemilicom, naravno treba proveriti na samom elektrolitu vrednosti, i zameniti ga onim identičnih vrednosti, eventualno može se pronaći šema proizvođača.



Druga verzija:
Matična ploča daje zvke u vidu bipova sličnim morseovoj azbuci(kraći i duži tonovi), tj. javlja nam da neki deo ne funkcioniše kako bi trebalo. U uputstvu za matičnu ploču, možemo prevesti taj kod u nešto razumljivije. Kod nam kaže da je u pitanju ram memorija ili grafička kartica. Idemo na rešavanje problema, tako što ćemo izvaditi problematičan deo iz ležišta, izduvati slot, duvanjem ustima bez kvašenja ili kompresovanim vazduhom malog pritiska. Slot možemo čistiti i antistatičkim četkicama Ukoliko su metalni delovi koji ulaze u slot oksidirali, možemo ih očistiti gumicom za brisanje drvene olovke, mekanom. Isprobamo sve module ram memorije u različitim slotovima(da vidimo da li neki modul ili slot, radi ili ne). Ako ovo ne pomogne, koristimo kostur metodu eliminacije(barebone). Izvadimo matičnu ploču iz kućišta, stavimo na neku elektro nepropustljivu površinu, drveni sto npr. Prikljucimo minimum komponenti procesor, jedan modul ram memorije(proveravamo jedan po jedan u više slotova), grafičku karticu, i napajanje. Ja koristim ovu metodu i usb kao bootable device, mada može i hard disk ili optički uređaj. Onda dodajemo ostale uređaje i utvrđujemo kvar prostom eliminacijom.

Treća verzija:
Sve radi u kućištu nema slike. Prvi sumnjivac opet napajanje, grafička kartica ili monitor ili kabl za povezivanje. Metodom eliminacije izbacujemo moguće sumnjivce, tako što koristimo raličite načine povezivanja grafičke(na kojoj takođe pogledamo elektrolite) i monitora, probamo sa drugim monitorom, drugom grafičkom karticom, drugim napajanjem. U pojedinim slučajevima ovako se može manifestovati i pogrešno podešavanje biosa(na pločama sa integrisanom grafičkom ili kod klokovanja), pa treba pokušati i sa resetovanjem biosa, vađenjem baterije ili čišćenjem CMOS, preko odgovarajućeg džampera na matičnoj ploči. trebalo bi pokušati sa failsafe podešavanjima, i kasnije podesiti bios pravilno u zavsinosti od konfiguracije.

clearing-the-cmos.jpg


Četvrta verzija:
Sve radi ali ne podiže sistem.
a. No boot device

Proveriti podešavanja u BIOS-u, podesite odgovarajući uređaj kao boot device, obratite pažnju da podesite mod u kome rade hard disk ili hard diskovi, IDE, AHCI, RAID, onako kako je bilo u trenutku instalacije sistema. Ukoliko Hard disk nije prepoznat u BIOS-u, proverite kablove, zamenite i pokušajte sa drugim kablovima, pokušajte na drugim ulazima za slucaj da je kontroler na ploči stradao. Ukoliko je hard disk pokvaren zamenite ga.
b. Prolazi bios post ali se sistem ne podiže.
Pokušajte podići istem u Safe mode(pritisnete F8 pa izaberete). Moguća rešesnja: Skeniranje virusa, čišćenje privremenih i sumnjivih fajlova, popravka sistema iz command prompt.
U win xp:
idete na polje run kucate cmd.exe zatim koristite komandu
Kod:
sfc /scannow
potrebno je da imate instalacioni disk ubačen u optički uređaj.
Win Vista, 7, 8, 8.1:
u search box kucate cmd, desni klik na aplikaciju koju nam prikaže, pa opcija run as administrator. ubacimo istu komandu kao za win xp:

Kod:
sfc /scannow

Još dodatnih komandi i uputstava koje služe za popravku potražite ovde:

Kod:
http://support.microsoft.com/kb/314058
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/repair-recovery-help#repair-recovery-help=windows-7&v1h=win8tab1

Boot-ujte sa diska na kome se nalazi instalacija operativnog sistema, i pokušajte sa opcijama za popravku. Na XP ćete u jednom trenutku imati repair opciju, vrlo ej važno da imate identičnu verziju sistemske instalacije koju ste korsitili pri prethodnoj instalaciji. Na windows vista i kasnijim se na system reserved particiji nalazi par alata koji mogu pomoći, i u slučaju više neuspelih boot-ovanja ponudiće vam opciju za popravku: startup repair. Takođe može se pokrenuti repair opcija sa instalacionog diska, i pokušati sa automatizovanim popravkama, i sistem restore. Ima još alata ali iz mog iskustva sistem koji je toliko zeznut ma koliko ga popravili, je neupotrebljiv pa prema tome neću zamarati dalje. Ukoliko imate neke podatke na sistemskoj particiji koristite neki live cd ili live usb sistem. Imate malenih linux distribucija, a takođe imate hirens boot cd na kome imate mini windows xp koji se učitava u ram memoriju i može poslužiti dok se sačuvaju podaci.





Zaključak najčešći krivci su pad sistema(uglavnom zbog infekcije virusaom, lošeg hard diska, slučajnog brisanja sistemskog fajla. Od Hardvera redom po verovatnoći crkavanja:
Napajanje, napajanje, napajanje, grafička kartica, matična ploča, kablovi, ram memorija, procesor...



Napomena: nijedna slika ni video nisu moj autorski rad, našao sam ih na netu, i služe samo da vas navedu kako da potražite sami rešenje, jer se svaki problem drugačije rešava u zavisnosti šta ga je izazvalo. Što znači da ćete morati da se potrudite i pročitate više van ove teme, da bi ste mogli da razumete uputstva koja slede...
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Odrzavanje sistema:


Razliciti sistemi imaju razlicite zahtevnosti za odrzavanje sistema. Windows je po tom pitanju najzahtevniji, i treba najvise paznje posvetiti odrzavanju sistema da bi se ocuvala brzina i funkcionalnost sistema. Linux zahteva minimalno odrzavanje, mac os/os x takodje.

Windows:

Windows pre svega treba zastitni softver, neki antivirus, eventualno zamenu za windows firewall. Potrebno je cistiti sistem od junk fajlova, takodje kada windows obrise neki fajl, on samo obrise podatke o fajlu, i posle se usnimi sledeci dajl preko njega. Zbog takvog nacina cuvanja podatka, na hard disku ostaju fragmenti, pa povremeno treba uraditi defragmentaciju. Osim toga kada god neki fajl prekopiramo na racunar, podaci o tom fajlu se upisuju u windows registry, vremenom ako ne vodimo racuna o tome registry ce postati preglomazan i to ce znatno usporiti rad racunara. povrh svih zastita, najvise virusa postoji za windows pa se ni uz antivirusnu zastitu ne moze potpuno zastiti, pa treba povremeno koristiti vise alata da bi smo ocistili racunar od virusa...

(Ove programe mozete pokrenuti tako sto cete kucati pun naziv ili naziv exe fajla u search box pa pritisnuti enter.)


Windows alati za odrzavanje:
Disk cleanup: cleanmgr.exe
Defragment your hard disks: dfrgui.exe
Regedit: regedit.exe
Windows defender: MSASCui.exe



Third party alati, moj izbor:
besplatni:
ccleaner:
Kod:
https://www.piriform.com/ccleaner
Auslogic registry cleaner:
Kod:
http://www.auslogics.com/en/software/registry-cleaner/
Revo uninstaller free/pro(pro je probna verzija):
Kod:
http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html
Malwarebytes:
Kod:
https://www.malwarebytes.org/
Adware cleaner:
Kod:
http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/
Combofix:
Kod:
http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/
Avast free:
Kod:
https://www.avast.com/index
Avira free:
Kod:
https://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
probna verzija:
Wise care 365 pro/free
Kod:
http://www.wisecleaner.com/wise-care-365.html
AVG TuneUp
Kod:
http://www.tune-up.com/download/
Bitdefender
Kod:
http://www.bitdefender.com/Downloads/
Kaspesrsky:
Kod:
http://www.kaspersky.com/trials
Eset smart security:
Kod:
http://www.eset.com/us/download/home/detail/family/5/
Advanced system care pro/free:
Kod:
http://www.iobit.com/advancedsystemcarepro.php


Napredne funkcije:

Kao sto rekoh, odrzavanje windows operativnog sistema moze biti veoma zamorno. Napravio sam par skripti koji olaksavaju odrzavanje sistema:

1. Advanced Disc Cleanup:
Kod:
http://upload.serbianforum.org/repository/Torgandwarf/Disk%20Cleanup%20Advanced.rar
2. Shadow copy deleter
Kod:
http://tinyurl.com/om2xgmx
3. God Mode and more advanced:
Kod:
http://tinyurl.com/mcvl2s2


Ukratko advanced disk cleanup, koristi dodatne mogucnosti za ciscenje.

Shadow copy deleter brise shadow copy fajlove(backup fajlove programa za system restore), pazljivo koristite opcije da ne obrisete sve slucajno. Za slucaj kad koristite opciju da obrisete sve fajlove, dodao sam automatski da se startuje system restore, i uputstvo kako da napravate system restore point.

God mode je kreator precica za windows god mode, kao i za dodatne sakrivene precice. Pravi precice na desktopu...

Svi fajlovi su testirani na windows 7 x 64, i Windows 7 x 32...


Sve fajlove pokrecite kao adminsitrator, pazljivo citajte uputstva, da bi ste znali sta koja funkcija radi...



Linux:

Za ubuntu linux, i ostale ubuntu based distribucije, dovoljno je povremeno u terminalu pokrenuti sledece komande:

Kod:
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get autoremove

eventualno prilikom brisanja programa, treba koristiti opciju purge, umesto remove i napredniji korisnici mogu obrisati zaostale shared foldere:
Kod:
sudo apt-get update
sudo apt-get remove vlc
sudo apt-get purge vlc
sudo apt-get purge vlc-data

Za ovo je potrebno znati gde se podaci kog programa cuvaju, ili to mozete potraziti na internetu ovo su cisto primeri kako otrpilike komande bi trebalo da izgledaju, jer za svaki program je razlicito...
Obratite paznju kada koristite rm komande, ako en pazite mozete zeznuti sistem...

Kod:
rm -rf /usr/lib/vlc[/B][/B][/B]
[B][B][B]rm -rf /usr/include/vlc
rm -rf /usr/VLC
rm -rf ~/.vlc

Postoje i aplikacije za odrzavanje sistema sa grafickim interfejsom, pa kome je to prihvatljivija varijanta neka isproba bleachbit i ubuntu tweak opciju janitor.



 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Problemi sa browserom:

Probleme sa browserom najcesce izazivaju adware, malware virusi i slicno....
Evo par saveta kako resiti probleme sa browserom:

1. Proverite vreme u sistemu, da li je podeseno tacno vreme, datum i godina.
2. Iskljucite nepotrebne addonove, obrisite toolbare i ostalo smece.
3. Skenirajte za malware programima malwarebytes, combofix i adware cleaner(linkovi do ovih besplatnih programa su u postu iznad)
4. Restujte podesavanaj mreze, internet explorer, i browser koji koristite.*
5. Uklonite ceo browser programom revo uninstaller(link u postu iznad), instalirajte browser ponovo



Podesavanje vremena:

Vreme podesavamo tako sto kliknemo na sat koji se nalazi u desnom uglu desktopa:
vremef1d3e.jpg

Zatim nam se otvori sledeci prozor u kome kliknemo na change date and time settings:
vreme1102e0.jpg


Zatim odemo na tab internet time i kliknemo na change settings:
vreme212150.jpg


Onda uradimo update sa interneta, eventualno ako jedan server ne radi, mozemo zameniti na drugi:
vreme33956f.jpg



Addons:

U savremenim browserima koji imaju podrsku za dodatke, vrlo cesto problem mogu da izazovu neprovereni dodaci, ili preveliki broj dodataka. Svaki dodatak zauzima resurse kompjutera, i moze se desiti da browser zauzima i nekoliko puta vise resursa od default instalacije, necu vam reci sta da uklonite, jer ima previse addonova, ali mogu vam preporuciti neke dodatke koje bi trebalo imati, sve ostalo birajte pazljivo, i procitajte komentare o istima pre instalacije:

Chrome addons:

Adblock Plus:
Kod:
https://chrome.google.com/webstore/detail/adblock-plus/cfhdojbkjhnklbpkdaibdccddilifddb
Adguard
Kod:
https://chrome.google.com/webstore/detail/adguard-adblocker/bgnkhhnnamicmpeenaelnjfhikgbkllg
MicroBlock:
Kod:
https://chrome.google.com/webstore/detail/%C2%B5block/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm
Ghostery:
Kod:
https://chrome.google.com/webstore/detail/ghostery/mlomiejdfkolichcflejclcbmpeaniij
Flashcontrol:
Kod:
https://chrome.google.com/webstore/detail/flashcontrol/mfidmkgnfgnkihnjeklbekckimkipmoe
Downloads:
Kod:
https://chrome.google.com/webstore/detail/downloads/jfchnphgogjhineanplmfkofljiagjfb
Mouse gestures:
Kod:
https://chrome.google.com/webstore/detail/crxmouse-chrome-gestures/jlgkpaicikihijadgifklkbpdajbkhjo
Po meni su ovo obavezni addonovi, sa time sto instalirate jedan adblocker po zelji, ghostery, flashcontrol i downloads.


Firefox adons:
Adblock Plus:
Kod:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-plus/?src=ss
No script:
Kod:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/noscript/?src=search
Ghostery:
Kod:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ghostery/?src=search
Speed Dial:
Kod:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/fvd-speed-dial/?src=search
Fire Gestures:
Kod:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firegestures/?src=search
Firefox ima najveci izbor addonova, pa je tesko odluciti se...


Opera addons:
Adguard:
Kod:
https://addons.opera.com/en/extensions/details/adguard/?display=en
Adblock:
Kod:
https://addons.opera.com/en/extensions/details/opera-adblock/?display=en-GB
Ghostery:
Kod:
https://addons.opera.com/en/extensions/details/ghostery/?display=en

Slabo je koristim, ali uz ukljucenu opciju opera turbo browser leti uz adblocker i ghostery....



Adware, malware, spyware, toolbars, search engines promenjen:

Ako ne pazimo prilikom instalacije programa, dosta cesto se desi da instaliramo nesto od ovih gluposti slucajno na racunar., dosta cesto uz freeware verzije programa, dolazi i nesto od ovih gluposti.
Preventivno mozemo instalirati sledeci program:

Kod:
http://unchecky.com/
On sprecava takve stvari prilikom instalacije programa, ili mozemo koristiti ovu stranicu za instalaciju programa:
Kod:
https://ninite.com/
Izaberite programe koje zelite da instalirate, skinite instaler, i instalirajte sve programe od jednom, bez svih jaunk stvari...

Ukoliko smo vec pokupili nesto od ovih stvari, uklanjanje zna nekada biti zamorno. Pre svega treba precesljati kompjuter sledecim programima:
Adware cleaner, malwarebytes, combofix, junkware removal tool:

Kod:
http://www.bleepingcomputer.com/download/junkware-removal-tool/
i antivirusom koji koristimo. Ovo je sigurnije uraditi iz safe mode. Uputstva kako koristiti ove porgrame mozete pronaci na youtube. Zatim koristite revo uninstaller da uklonite sve toolbare i sowtware koji je nepoznat, skenirajte za ostatke , i obrisite registry keys i zaostale fajlove i foldere. Posle ciscenja racunara, treba ocistiti temporary fajlove, kojima pristupate tako sto u start search box ukucate:
Kod:
%appdata%\local\temp
Obrisite sve sto vam dozvoljava u tom folderu, obicno samo jedan fajl ostane, koji koristi sistem.
Posle toga treba odstraniti search engines tipa startsearch, babylon, ask, keyfind i slicne iz naseg browsera u podesavanjima browsera. Vratite default start page ili stavite zeljeni start page. Ukoliko i ovo ne pomogne, potrebno je resetovanje browsera. Vecina browser-a iam tu opciju u grafickom okruzenju, ali mozete pokusati i sa mojom skriptom.


Kod:
http://tinyurl.com/ngtxhbm
Pokrenite je kao administrator, i pratite uputstva. Napomena, moze se desiti da proizvodjac browser-a promeni putanje userdata foldera, pa onda potrazite novije putanje i zamenite u skripti ili uradite rucno...
Moja je preporuka da u svakom slucaju resetujete interent explorer, jer je najpodlozniji za junkware, i posto windows koristi i njega za konfiguraciju mreze, moze napraviti problem sa drugim browserima pa i drugim aplikacijama, skype-om na primer...



Problemi sa flash playerom, chrome:

Chrome browser ima u sebi ugradjen flash player, pa tako nema potrebe da instalirate adobe flash player. Ponekada ugradjeni flash player, pepperflush plugin zna da napravi problem sa reprodukcijom, video zauzima vise resursa, secka i zvuk pucketa. Resenje je instalacija adobe flash playera, zatim u chrome addressbar(polje gde se kuca adresa), ukucamo sledece:
Kod:
chrome://plugins/
U desnom uglu ekrana imamo dugme sa plusicem pored koga pise details, pa klikenmo na njega:
chromepluginsc7411.jpg


Zatim potrazimo flash player, i iskljucimo plugin sa nazivom pepperflash plugin. Ako imamo instaliran adobeflash u polju flash player nalazice se dva plugin-a, postupka je isti, treba iskljuciti pepper flash:
flashpeppered478.jpg



Reprodukcija visekanalnog zvuka u chrome(5.1, 7.1)

Po default podesavanjima, chrome zvuk sa youtube reprodukuje u stereo formatu. Sa ovim trikom mozete dobiti punu reprodukciju zvuka, naravno ako je video podrzava. Potrebno je da kliknete desni klik na precicu koju koristite za startovanje Chrome browser-a, idete na opciju properties(svojstva):
Chrome5.10e7e8.jpg


Zatim u polju target dodamo na kraju linije:
Kod:
" --force-wave-audio"[/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B][/B]
[B][B][B][B][B][B][B][B][B][B]
Bez navodnika, sa razmakom, da bi to izgledalo ovako:
"C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --force-wave-audio
Forcewave708e4.jpg

To bi trebalo da vam omoguci visekanalni zvuk...


Da proverite da neki addon ne izaziva probleme mozete koristiti moju skirptu, i da startujete browser u safemode/incognito ili modu bez addon-ova:

Kod:
http://tinyurl.com/l2zuxkr

Chrome je izbacio i novi alat za uklanjanje nepozeljnih stvari iz browser-a . Alat mozete naci na adresi:

Kod:
https://www.google.com/chrome/srt/

Obratite paznju, jer ovaj alat nudi opciju za resetovanje browser-a, ali je mozete preskociti.

Od verzije 42 Chrome browser je izbacio podrsku za npapi pluginove(JAVA, VLC itd...), ovde mozete videti kako da aktivirate pluginove:

http://serbianforum.org/threads/chrome-browser-v42-java-i-vlc-pluginovi-reseno.607577/#post-1643768


Za dodatne probleme pogledajte ovaj post:
http://serbianforum.org/threads/naj...re-startovanja-nove-teme.596870/#post-1618566
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Sistemski problemi, gubitak fajlova, ikonica, neispravan prikaz ikonica, nemogucnost pokretanja programa....
Kod:
http://tinyurl.com/pqt34uy
Ove probleme najcesce izaziva neka promena u sistemu, koju moze izazvati neki program koji smo instalirali, windwos update, infekcija virusima...
Prva sumnja na windows operativnim sistemima je uvek virus, tako da i prvi korak je skeniranje antivirusnim software-om uz dodatno skeniranje sa malwarebytes programom.
Drugi korak je uklanjanje sistemskih update-ova i darajvera, poslednje isntaliranih, ako se posle njih pojavio problem.
Treci je pokusaj popravke sistema tako sto kliknemo na start pa u search box kucamo cmd, zatim kliknemo desni klik na program i pokrenemo opcijom run as administrator:
cmd6cffa.jpg

Moj prvi izbor je program sfc, koji skenira sistemske fajlove, i zatim promenjene vraca na default vrednosti, imajte na umu da to moze resetovati eventualne izmene u windows explorer-u, i/ili personalizaciji.
Takodje popravlja i funkcionalnosti vezane za gadget-e, libraries, i slicno.
Komandu pokrecemo tako sto ukucamo sledece:

Kod:
sfc /scannow[/B][/B]
[B][B]ili opcija da proverimo samo da li ima promenjenih fajlova samo, bez popravke:
sfc /verifyonly

Ukoliko ima problema, ovo ce pokusati da resi. Ukoliko neki problem ne moze da resi, velika je sansa da cete imati i dalje problema u koriscenju racunara.
Onda vam ostaje da pokusate sa sledecim komandama:


Kod:
Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth[/B][/B]
[B][B]
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Ako problem ostane, onda je moja preprouka reinstalacija sistema...

Moj batch fajl za popravku sistema, pokrenite kao administrator:


Kod:
http://tinyurl.com/pqt34uy


Ponekada ikonice na racuanru ostanu kao prazan fajl, jer se zezne cache ikonica. Dosta cesto je razlog cesto menjanje tema i ikonica. Da popravite prikaz ikonica mozete koristit moj fajl koji ce ocistiti cache i napraviti novi:
Kod:
http://tinyurl.com/lato39m
 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Problemi sa mrezom, i mreznim uredjajima...


Prvo na sta bi trebalo posumnjati su problemi sa operatereom, proveriti kablove, proveriti da li ruter ima konekicju sa internetom. Kad asmo utvrdili da mreza radi, onda bi trebalo proveriti mrezni adapter, lan ili wireless karticu, proverite da li su drajveri ispravni u device manager-u, pokusajte da reisntalirate drajvere sad diska, ili skinite ako imate pristup interentu na drugom uredjaju ili slicno, sa stranice proizvodjaca maticne ploce ukoliko je integrisana kartica, ili sa stranice proizvodjaca uredjaja ako je zaseban uredjaj u pitanju. Obratite paznju da odaberete pravi operativni sistem i arhitekturu(x86, odnosno 32bitni sistem, ili x64 tj. 64bitini sistem). Drajveri sa drugih mesta dosta cesto izazovu vise problema nego sto koriste. Ako i to nije problem, pokusajte da pokrenete neki portabl browser, ili resetujte podesavanja vaseg browser-a, ovim alatom ili kroz graficki interfejs browsera:
Kod:
http://tinyurl.com/ngtxhbm
Resetujte internet explorer, podesavanja mreze, ocistite dns cache i obnovite podesavanaj mreze ovim alatom:
Kod:
http://tinyurl.com/pnd8ktw
ili rucno iz command prompta(start, kucate cmd, run as admnistrator), komandama:
Kod:
ipconfig /release[/B][/B][/B][/B][/B][/B]
[B][B][B][B][B][B]
ipconfig /renew

ipconfig /flushdns

netsh int ip reset

Na preporuku clana @Quronja evo jos jednog programa koji vam moze pomoci oko resavanja problema sa mrezom:
Kod:
http://www.rizonesoft.com/software/complete-internet-repair/
Radi kako na novijim, tako i starijim(win XP) windows operativnim sistemima. Sa ovim programom mozete resiti dosta problema sa mrezom, i ima par dodatnih funkcija u odnosu na moju batch skriptu.

 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Opticki uredjaj ne radi

Ovo cesto izaziva instlacija programa za emulaciju disk image-a. Najcesce daemon tools. Obrisite program, zatim u device manager, koristite opciju uninstall device za vas cd/dvd rom, i stiklirajte da obrise i drajver za isti uredjaj. Posle restarta racunara, windwos ce sam instalirati odgovarajuci drajver.



Problemi sa reprodukcijom muzike, i video fajlova

Ove probleme najcesce izaziva, nedostatak kodeka. Gotovi svi audio i video fajlovi su kompresovani, kodirani tako da zauzumaju manje mesta, da bi smo reprodukovali ove sadrzaje potrbno je da imamo instalirane kodeke, ili playere koji imaju instalirane kodeke u sebi i koji ce dekodirati te fajlove(coding/decoding, odatle i skracenica i naziv codec). Resenje je instalacija kodeka, pojedinacno ili najlakse resenje nekog kodek pack-a. Pojedinacna instalcija kodeka je mnogo bolje resenje ali dosta nerazumljiva standardnim korisnicima. Posto napredni korisnici koji vec razumeju nacin funkcionisanja kodeka, pa im en treba dodatna pomoc, ovde cu postaviti linkove do najcesce koriscenih kodek pack-ova, koji ne prave konflikte izmedju kodeka, i do player-a koji imaju integrisane kodeke po mom izboru:
Klite codec pack:
Kod:
http://www.codecguide.com/download_kl.htm
Combined comunity codec pack:
Kod:
http://www.cccp-project.net/

Vlc Player:
Kod:
http://www.videolan.org/vlc/index.html
Media player classic:
Kod:
http://mpc-hc.org/downloads/
BS Player
Kod:
http://www.bsplayer.com/bsplayer-english/download.html


 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Kamera ne radi, nema zvuka, tv tjuner ne radi, nedostajuci drajveri:


Vecinu ovih problema izaziva nedostatak drajvera. Posle isntalacije windows-a obavezno morati instalirati drajvere. Drajvere skidate sa stranice proizvodjaca maticne ploce, graficke kartice, kamere, ili bilo kog drugog uredjaja ili sa instalacionog diska. Vecina programa koji nalaze drajvere ne rade kako bi trebalo, i vecinom sluze da ubace neko smece u vas racunar. Od programa za nalazenje drajvera jedino bih preporucio Driver pack solution:
Kod:
http://drp.su/
Koji ima online verziju, kao i offline verziju(image fajl veci od 9GB). Tako da pogledajte naziv vase ploce na kutiji od maticne ploce ili na samoj maticnoj ploci:
rev_no1.gif


Obratite paznju na reviziju(zaokruzeno na slici), mada su vrlo cesto identicne konfiguracije, zna da bude neznatnih odstupanja. Uz laptop uredjaje uglavnom ne dodje cd sa drajverima, pa je potrebno potraziti drajvere za taj model na interentu, na stranici proizvodjaca. Neophodni drajveri su redom za Chipset, video, audio, lan(network), eventualne dodatne komponente. Za laptop takodje vazi isto ovo samo sto je potrebno instalirati i za ostale komponente, touchpad, wifi adapter, citac kartica, bluetooth. Obratite paznju zbog varijacija na model, mozda neki uredjaji ne postoje na vasem laptopu ili iz istog razloga imate vise drajvera ponudjenih, zbog raznolikog hardvera.

Primeri stranica proizvodjaca sa podrskom:


Kod:
http://support.asus.com/Download/Options.aspx?SLanguage=en&type=1

Kod:
http://www.gigabyte.com/support-downloads/support-downloads.aspx

Kod:
http://www.msi.com/support

Kod:
http://www.dell.com/support/home/us/en/04

Ukoliko nemate kutiju, i ne zelite da otvarate kuciste, postoje software alati kojima mozete utvrditi komponente:

Kod:
https://www.piriform.com/speccy
Speccy uglavnom prepoznaje kada su vec instalirani drajveri

Kod:
http://www.aida64.com/downloads

Aida64 prepoznaje hardware i bez instaliranih drajvera. Imajte na umu da neki put nece bas perfektno odraditi posao, kod manje poznatih modela ili kod proizvodjaca koji imaju previse slicnih modela. Takodje ovo je placeni program, koji ima i trial verziju sa nepotpunom funkcionalnoscu. Pored ove funkcije, Aida64 ima jos dosta funkconalnosti...



 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.070
Problemi sa startovanjem igara i programa...

Dosta cesto ljudi imaju problema sa pojednim igrama ili programima. Najcesce problem izaziva nepostovanje zahtevnosti programa ili igre. Hardverske zahtevnosti se resavaju kupovinom novijeg hardvera, softverske isntalcijom potrebnog softvera. Ponekad, probleme izaiziva i neispravan drajver za graficku karticu. Pre instalacije novog drajvera, preoprucljivo je ukloniti stari. To radite tako sto koristite uninstaller koji je instaliran uz softver graficke kartice, ili revo unisntaller sa kojim skenirate za ostatke drajvera i aplikacije. Ukoliko i dalje imate problema sa instalacijom novog drajvera, ukonite ga na isti nacin, zatim pokrenite windows u safe mode(F8 prilikom boot-ovanja), i koristite program Display driver uninstaller:
Kod:
http://www.bleepingcomputer.com/download/display-driver-uninstaller/
Izaberite vaseg prozivodjaca kartice(Amd, Nvidia, Intel ukoliko je neki drugi proizvodjac, kartica i dalje koristi jedan od tri chipset-a prethodno nabrojana). Pratite uputstva, restartujte kompjuter. Instalirajte novi drajver, ili vec zeljenu verziju drajvera...

Sto se tice softverske zahtevnosti, problem najcesce izaziva zastareo sistem ili nedostatak service pack ispravki za isti sistem. Ispravke skidate sa microsoft sajta na primer:


Kod:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5842

Dosta programa koristi .net framework okruzenja, pa je potrebno instalirati po potrebi na windwos xp:
Kod:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=1639
Kod:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22
Kod:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=17851

Na windows 7 i novijim:

Kod:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42642

Takodje jedna neizbezna stvar za gejmere:

Kod:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35

DirectX 9 je poslednji directX, direct x 10 dolazi preinstaliran u windows Vista, a directX 11 uz windows 7, 8, 8.1.
Uskoro ocekujemo i directX 12 koji ce biti preinstaliran u windows 10.

Prilikom instalcije programa i igara, obratite paznju da instalirate i update za directX, kao i odgovaracjuce C++ Visual redistributable(2005, 2008, 2010, 2012), takodje i 64bitne verzije ako igra funkcionise na toj arhiterkturi. Mozete ih takodje downloadovati sa microsfot stranice...


Kod:
http://support.microsoft.com/kb/2019667
Potrebni su vam redistributable paketi.


Pojedine igre zahtevaju Nvidia Physx:


Kod:
http://www.nvidia.com/object/physx-9.14.0702-driver.html

Kao i openAl:
Kod:
http://sourceforge.net/projects/openal-soft/


Prilikom kupovine obratite paznju na bar minimum requirements(minimalnu zahtevnost), i obratite paznju, osim na kolicinu memorije graficke kartice, zahtevnost procesora, i na ove karakteristike graficke kartice:
Shader model, OpenGL, DirectX...
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top