Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Najčešće sportske povrede kod dece

  • Začetnik teme belja91
  • Datum pokretanja
belja91

belja91

TMF
Član
Najčešće sportske povrede kod dece

Lepo vreme i sportske aktivnosti savršena su prilika da dete provede dan na otvorenom. Ali nakon zime i dugog vremena mirovanja povrede su česte. Kako da ih predupredite i tretirate i koliko traje oporavak, objašnjava dr Katarina Ljubinković, fizijatar Doma zdravlja “Stari grad”.


Čim primetite da se dete povredilo, idite kod lekara

- Koštano-mišićni sistem se kod dece u potpunosti formira tek sa završetkom rasta - kaže dr Ljubinković i dodaje da svaka povreda osetljivog mišićno-koštanog sistema može da bude ozbiljna kako po stepenu povređivanja, tako i po dužini lečenja. A ako se ne leči, može da dovede do trajnih oštećenja.

Povrede stopala i skočnog zgloba

Uganuće skočnog zgloba je najčešća povreda donjih ekstremiteta i čini 15 odsto svih povreda u sportu, kaže fizijatar.


Ako dete povredi stopalo ili skočni zglob, stavite mu led na povredu što pre i odmah ga odvedite kod lekara. Noga treba da bude u blago podignutom položaju. Led stavite u kesu, a zatim preko platna direktno na povredu. Obloge menjate na svakih 10 minuta.


- Kod ovakvih povreda najčešće su potrebni imobilizacija i mirovanje. To podrazumeva prestanak bavljenja sportskom aktivnošću. Lekar će na osnovu procene težine povrede na povređeni deo staviti ili fiksacioni zavoj ili gips i odrediti vreme mirovanja - priča dr Ljubinković i dodaje da je tokom mirovanja bitno da se radi set vežbi za jačanje mišića natkolenice, odnosno neozleđenog tkiva, koji vrlo brzo kada nisu aktivni gube snagu i obim.


Povrede skočnog zgloba su najčešće


- Noga se pozicionira 30 stepeni iznad karlice (treba postaviti jastuk na krevet ispod potkolenice) da biste olakšali smanjivanje otoka. Kod lakših povreda primenjuje se masaža ledom, hladni i alkoholni oblozi - kaže dr Ljubinković.

Ukoliko je u pitanju imobilizacija zavojem, led u kesi može da se stavlja na otok preko zavoja 5-10 min. par puta dnevno.


Po skidanju imobilizacije preporučuje se pregled kod specijaliste za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Moguće terapije su krioterapija i vežbe, a kod težih povreda elektroterapija.


- Rehabilitaciju je uvek potrebno sprovesti u potpunosti da bi se tkivo tetiva i mišića što pre oporavilo i ojačalo za sportske napore da ne bi došlo do ponovnog povređivanja - savetuje naša sagovornica i preporučuje da se u ranoj fazi oporavka dete bavi plivanjem, a zatim da se postepeno uvodi vožnja bicikla.


Trčanje i skokovi su dozvoljeni tek nakon potpunog oporavka.


Povrede kostiju


Naprsnuća koštano-zglobnih struktura ne vide se golim okom i zato je i kod najmanje sumnje na povredu obavezna dijagnostika rendgenom.


- Ono što možete da primetite jeste da je mesto gde je došlo do naprsnuća uvek bolno na dodir, kao i na pokrete. Otok i podliv mogu ali ne moraju uvek biti izraženi - kaže fizijatar.Uganuće zgloba i kolena


Pri nagloj promeni pravca tokom trčanja i pri skakanju uglavnom dolazi do povreda kolena. Najčešće su u pitanju prekomerna istegnuća mekih tkiva (mišića i ligamenata), ali bez promene u položaju kostiju koje čine zglob.


Posledice su bol i otok povređenog zgloba. I ovde se primenjuje imobilizacija, a nakon imobilizacije, slede krioterapija i vežbe. Tek nakon završene terapije može da se odredi kada dete može ponovo da krene na treninge.


- Veoma ozbiljne povrede kolena podrazumevaju povrede unutrašnje strukture kolena, meniskusa i unutrašnjih ligamenata kolena, najčešće pri naglom okretanju kolena. Ortoped određuje način lečenja.


Nekad je potrebno uraditi snimanje magnetnom rezonancom. Teže povrede zahtevaju operativno lečenje - zaključuje dr Ljubinković.


Prevencija

Prevencija uganuća je veoma važna. Osetljivo mesto mora se bandažirati, a za sport je obavezna odgovarujuća patika. Trčite samo po mekoj podlozi, ne po betonu. Posledice nesprovedene terapije su otok, bol i nestabilnost zgloba, te često povređivanje istog zgloba. U starijem uzrastu ponavljane povrede dovode do ranog degenerativnog procesa.
Blic
 
Top