Najčešće greške pri uređenju prostora

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najčešće greške pri uređenju prostora

Greške su sastavni deo svakog posla, i kao što kaže poslovica “ko radi taj i greši”.Svako želi lep dom i uređen po uzoru na modne trendove, ali ponekad se mogu desiti manji pehovi pri sređivanju i tako narušiti izgled celokupnog prostora.Greške koje su navedene u tekstu su veoma česte. Zato vam ovaj tekst može pomoći da i vi ne napravite iste u vašem domu. Čitajte pažljivo…
Prva i veoma česta greška je previše dekorativnih stvari u prostoriji. Ovu grešku je baš teško izbeći jer ponekad poželimo da svakakve stvarčice nađu mesto u našem stanu. To tzv. nagomilavanje stvari pomalo guši prostoriju a ujedno nijedna stvar ne može doći do izražaja.Uz previše stvari prostorija često izgleda neuredna čak i kad je sve na svome mestu.

f-284x169.jpg
gftg-284x169.jpg


Druga i ne toliko retka greška je pretrpanost nameštajem. Često biramo nameštaj samo po izgledu, uglavnom je to na prvi pogled, ali nikad se zapravo ne zapitamo da li je naša soba dovoljno prostrana za njega. Previše nameštaja vizuelno smanjuje prostoriju a to je ono što niko ne želi. Svi elementi bi trebalo da čine jednu celinu, a ne da pretrpavaju prostoriju.

7uz1-284x362.jpg
j-284x362.jpg


Ako se kojim slučajem odlučite za harmoniju iste boje u prostoriji sigurno ćete napaviti veliku grešku. Možda na papiru ova ideja izgleda lepo, ali u stvarnosti je to potpuni promašaj. Naravno da nije loše imati u prostoriji boju koja dominira, ali detalji ,nameštaj itd. ne moraju biti iste boje.

i2-284x222.jpg
zi-284x222.jpg


Jedna od stilskih grešaka koja se stalno ponavlja su kablovi raznih uređaja koji su izloženi tako da ih svi mogu primetiti. Konkretno rešenje ne postoji, ali pokušajte da sakrijete kablove koliko god vam to ambijent dozvoljava. Osim estetskog problema, oni predstavljaju po život opasan problem, ukoliko ostaju slobodno da leže na podu.

hg.jpg


Kada uređujemo kupatilo želimo da ono izgleda što je lepše moguće. Zato ponekad pomali i preteramo u tome. Prostirke u kupatilu su svakako najveća greška, jer nemaju nikakvu funkciju. To se posebno odnosi na one oko wc šolja. Vrlo su nehigijenske i pokušavajte da ih izbegnete.

g-284x362.jpg


Malo osvetljenja može predstaviti veliki problem. Može stvoriti nelagodnost u prostoriji i kreirati sasvim drugačiji ambijent od onog kakav bi bio da je prostorija dobro osvetljena. Ni previše osvetljenja nije pravo rešenje, zato nađite zlatnu sredinu.

k-284x284.jpg
n-284x284.jpg


Vodite računa da ove greške ne nađu mesta u vašem stanu. Jer mogu narušiti izgled i najlepšeg doma…Ako poslušate savete, neće biti problema. Tada budite sigurni da će on blistati u svom najboljem izdanju.

Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pet najčešćih grešaka u uređenju doma

Pet najčešćih grešaka u uređenju doma

Na putu prema definisanju ličnog stila u dizajnu interijera, svako će od nas proći kroz – u najvećem broju slučajeva – slične greške. Proučite ove korisne lekcije svladane kroz puno pokušaja i grešaka i izbegnite klasične slabe tačke.

1.jpg

1. Stan kao iz kataloga
Sigurno vam je poznat onaj osećaj kad uđete u nečiju kuću, a sve vam se čini jako poznato? Gde ste to već videli, pitate se? U katalogu! Čak i ako volite određenu trgovinu nameštajem, svaka soba treba malo različitih izvora. Pokušajte uštedeti za jedan veći komad koji ćete nabaviti u trgovini sa skupljim nameštajem ili osvežite prostoriju nekim vintage komadom. Ukratko, savladajte umeće kombinovanja stilova.

2. Komadi bez svoje ekipe

Razmišljajte o nameštaju u sobi kao o prijateljima na zabavi: oni koji su naslonjeni na zid ne zabavljaju se baš najbolje. Često grešimo parkirajući kauč ili stolicu na zid ili u ugao. Zamislite da u toj sobi radite razne aktivnosti i grupirajte nameštaj u skladu s tim: fotelja u kojoj ćete čitati obično traži sto na kojem ćete staviti piće ili grickalice, ormar treba klupicu ili stolicu kako bi naslonili svoju odeću. Sve dok ne pretrpate sobu, nećete pogrešiti s malim klasterima komada.

3. Neugodna rasveta ‘Plafonjere’ nisu vaš prijatelj.

Zlatno pravilo glasi da morate imati barem tri odvojena izvora svetlosti u svakoj prostoriji (a monstruozni luster se ne računa). Menjajte visinu i snagu rasvete pa će čak i jeftini komadi nameštaja izgledati luksuznije.

4. Loše razmeštene umetnine

Nećemo napadati vaš ukus kad je reč o umetnosti (ukratko, stavite na zid sve što vam se sviđa), ali pazite da to obesite ispravno. Ne postavljajte ništa ni previsoko niti prenisko, nego na nivou oka.

5. Ignorisanje instinkta

To se može manifestovati na mnogo načina. Koristite li stare stvari koje mrzite samo zato što osećate da ih morate čuvati? Je li vas neko nagovorio da kupite nešto za svoj dom, jer je jeftino/ praktično/potrebno, ali vama ne odgovara? Jeste li odabrati boju zida nakon što ste videli prekrasne, inspirativne predloge, ali je sve krivo? Ako nešto ne funkcioniše, morate to promeniti! Nemojte zapeti u nizu pogrešnih pokušaja i grešaka.

Izvor: Fenserka.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
U zavisnosti od vrste i namene kablova, kao i mesta na kome se nalaze, najjednostavnije je zavući ih iza lajsni na parketu ili koristiti kanalice gde je to moguće. A našla sam neka prilično zanimljiva rešenja... nadam se da će biti od koristi. :)

Kako sakriti električne kablove u kući

DOe1jbw.jpg


Čak i kada je sve na svom mjestu, letimičan pogled prema računarskom stolu, TV-u, DVD-plejeru i ostalim električnim uređajima unosi razočarenje – sve je prepuno zapetljanih kablova koji sakupljaju prašinu. Pravo je vrijeme da ih organizujete ili još bolje sakrijete. Našli smo nekoliko sjajnih načina kako da sakrijete električne kablove.

1. Kutija za kablove

EXQByIp.jpg
jOQrqtE.jpg


qGJcrLY.jpg

O6uN0qF.jpg


Ovakvu kutiju za kablove možete kupiti, ali je možete i sami izraditi. U nekoliko poteza koliko je potrebno da se montira, sakriće sve kablove koje koristite oko računarskog stola.


2. Rolna toalet papira

1yYwqfr.jpg


Sve produžne kablove možete jednostavno smotati, označiti i odložiti u kutiju dok vam ne zatrebaju. Ako ih još i ukrasite, biće čak i zanimljiva dekoracija.

3. Tabla sa rupicama

UxUeXcj.jpg

6prfjs.jpg

2zio5jc.jpg


Na ovakvoj tabli jednostavno okačite sve kablove, rutere, modeme i ostale uređaje koji se nalaze ispod radnog stola.

4. Složite slušalice

Pogledajte video kako da složite slušalice.


5. Organizujte punjače za telefon, iPad, PSP

bgsf0x.jpg

10gzf2d.jpg


Od najobičnije pene u obliku creva napravite “sklonište” za punjače. Jednostavno, jeftino i praktično.

6. Kutija za punjače

2vmwroz.jpg

2cwsn04.jpg

n54ltx.jpg


Ovakva kutija zahtjeva malo vremena za preradu, ali u konačnici dobijate sjajan ukrasni detalj na polici.

7. Ogradica

2le6p87.jpg

2gxgwep.jpg

xemtjl.jpg


Ovo dizajnersko rešenje Karla Zahna može vam poslužiti za neku sličnu ideju.

8. Ukrasite kablovima zid

2bwtfq.jpg


Ukoliko ih ne možete sakriti, iskoristite toi napravite zidnu dekoraciju poput ove. Ili pogledajte još nekoliko mogućih načina:

4sdt2b.jpg

slu3xg.jpg


Autor: Ivana Novak
Izvor: Lifepressmagazin.com
 
Natrag
Top