Najbolji načini da poboljšate cirkulaciju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najbolji načini da poboljšate cirkulaciju

Blic


Ponekad se osećate potpuno iscrpljeno i bezvoljno, a radni učinak vam je slab. Često se iza svega ovoga kriju problemi sa cirkulacijom koje uglavnom izaziva nizak krvni pritisak.

Nizak krvni pritisak, doduše, nije opasan, ali može da bude veoma neprijatan. Njegove posledice, kao što su slabljenje koncentracije, iscrpljenost i umor, ozbiljno narušavaju kvalitet života. Pacijentima je najteže u toplim, vlažnim danima, posle obilnog jela ili neprospavane noći. Simptomi poremećaja cirkulacije dolaze do izražaja kada do mozga ne stiže dovoljna količina krvi, na primer, kada ionako nizak krvni pritisak još više padne pod dejstvom spoljašnjih uticaja. Na sreću, protiv ovih tegoba uglavnom pomažu domaći lekovi.

Stavite jastuk pod glavu
Kada legnete u krevet, podmetnite nekoliko jastuka pod glavu i potiljak kako prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način ćete izbeći vrtoglavicu.

Tuširanje završite hladnom vodom
Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom utiče na jačanje krvnih sudova. Zbog brzih promena temperature oni moraju brzo da se šire i skupljaju, zahvaljujući čemu se lakše prilagođavaju spoljašnjim uticajima, recimo sparnom vremenu. Tuširanje koje treba da traje oko deset sekundi uvek završite hladnom vodom. Efekat će biti još bolji ako suvom četkom masirate kožu u pravcu srca.

Jedite manje, a češće
Krvni pritisak je najniži tokom prvog sata nakon jela. On pada zato što je organima za varenje za rad potrebna krv. Ovaj efekat je slabiji ako unosite manje porcije hrane.

Izbegavajte alkohol
Alkohol ima više negativnih dejstava: podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca. Osim toga, negativno utiče na male nerve koji su odgovorni za sužavanje krvnih sudova. Posledica: simptomi poremećaja cirkulacije se pogoršavaju.

I slano je dozvoljeno
Kuhinjska so vezuje tečnost u organizmu, čime se krvni pritisak blago podiže. Jači doručak i slana jela, recimo čorbe, doprineće da se osećate bolje ako vam je pritisak pao. Prema tome, slobodno posegnite za slanikom.

Kretanje svaki dan
Svaki pokret doprinosi povećanju krvnog pritiska. Popnite se uz stepenice umesto da se vozite liftom, odvezite se do odredišta biciklom, a ne kolima. Ako uza sve to uspete da izdvojite tri puta nedeljno po pola sata za kondicioni trening (plivanje, vožnja bicikla, brzo hodanje, džoging), uskoro ćete se osećati mnogo bolje.

Hladno tuširanje budi energiju
Šetnja kroz vodu, hladno tuširanje ruku i nogu aktivira nervni sistem i krvni pritisak.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Imate lošu cirkulaciju? Utoplite se i šetajte

Imate lošu cirkulaciju? Utoplite se i šetajte

Krvni sudovi se na hladnoći sužavaju zbog čega osobe s lošom perifernom cirkulacijom zimi pate od bolova u prstima ruku i nogu. Njima prim. dr Gordana Palić- Jevremović savetuje da se utopljavaju, naizmenično tuširaju toplom i hladnom vodom, kao i da se svakodnevno šetaju.

4049_devojka-hladnoca-09-shutterstock_20093401_if.jpg

Utopljavanjem ćete se zagrejati, ali da bi poboljšali cirkulaciju potrebno je da promenite način života

S prvim hladnim danima osobe s lošom perifernom cirkulacijom počinju da se žale na bolove u promrzlim prstima ruku i nogu, kao i na hladne nos i uši. Ovaj osećaj, pojašnjava prim dr Gordana Palić-Jevremović, specijalista opšte medicina u Domu zdravlja Voždovac, posledica je Rejnodovog fenomena, koji karakteriše smanjen priliv krvi i kiseonika u kapilare perifernih delova tela. Suština je, kaže doktorka, da se mali krvni sudovi znatno sužavaju na hladnoći i u kontaktu s hladnim predmetima, pa prsti na šakama i stopalima postaju hladni i bolni i počinju da menjaju boju.

Tri boje prstiju

– Kod ovog poremećaja u cirkulaciji promene na prstima šaka i stopala prolaze kroz tri faze. Prvo su bledi, a zatim, zbog širenja kapilara i sitnih vena kojima kola krv s manjkom kiseonika, počinju da modre. Javlja se snažan osećaj hladnoće i ukočenosti, nakon čega prsti počinju da trnu. Nakon utopljavanja modra boja prelazi u crvenu, prsti pulsiraju i ponovo se javlja bol – kaže dr Palić-Jevremović.
Doktorka naglašava da nelečen Rejnodov fenomen ponekad ostavlja ozbiljne posledice. Ukoliko osoba godinama pati od usporene cirkulacije, nakon izvesnog vremena dolazi do smanjenog osećaja za dodir, a u težim slučajevima se javljaju ranice. U najgoroj varijanti dolazi do odumiranja perifernog tkiva.

Uzroci često nepoznati

U više od 50 odsto slučajeva uzrok Rejnodove bolesti nije poznat. Bolest s nepoznatim uzrokom žene pogađa pet puta češće nego muškarce, i to najviše one u dobu između 20 i 40 godina starosti. U menopauzi se retko javlja. Dr Palić-Jevremović navodi da češće oboljevaju nervozne osobe sa snažnim emocijama i oni koji su često pod stresom. Ovaj poremećaj se znatno češće javlja kod osoba s genetskom intolerancijom na hladnoću, kao i kod osoba koje su rođene s većim brojem nervnih završetaka, pa pojačano reaguju na spoljašnje uticaje.

Pušenje je faktor rizika

U ostalim slučajevima tegoba nastaje kao posledica neke druge bolesti u organizmu i tada se naziva sekundarni Rejnodov fenomen. Te bolesti su sistemska skleroza, ateroskleroza, dermatomiozitis, polimiozitis, reumatoidni artritis ili dijabetes. Od ovog sindroma često pate i osobe koje rade na vibracionim instrumentima, daktilografi i pijanisti. Velikom riziku da se pri hladnoći suoče sa smrznutim prstima izloženi su i pušači.

Dobro se utoplite

Osobama sklonim ovom oboljenju dr Palić-Jevremović preporučuje da izbegavaju direktni dodir s hladnom vodom i vetrom, kao i da utopljavaju čitavo telo, a ne samo ruke i noge.U težim slučajevima primenjuje se terapija lekovima kao što su antagonisti kalcijumskih kanala. Oni ublažavaju tegobe, proređuju napade i snižavaju kapilarni pritisak. Dr Palić- Jevremović, međutim, upozorava da njihovo korišćenje može da dovede i do neželjenih efekata poput glavobolje ili oticanja skočnih zglobova. U lečenju se koriste i adrenergički blokatori koji povećavaju protok krvi u prstima. U slučaju da lekovi ne daju dobar efekat, primenjuje se i hirurška intervencija koja, nažalost, često donosi samo kratkotrajno poboljšanje.

Najbolja preventiva

Ovi saveti mogu pomoći da poboljšate celokupnu cirkulaciju organizma, ali potrebno jei da ozbiljno promenite režim života.
–Ograničite unos masnoća životinjskog porekla, gaziranih i obojenih pića. Konzumirajte hranu i napitke koji greju kao što su đumbir, crno vino (pola čaše dnevno), ginko čaj (šolja dnevno) i beli luk – kaže doktorka.
– Trčite, vozite bicikl, idite na jogu.
– Svakodnevno se šetajte 45–60 minuta.
– Tuširajte ruke i noge naizmenično toplom i hladnom vodom (hladna oko 21 stepen, topla 38–39 stepeni).
– Ostavite pušenje.
– Čuvajte se stresa.
 
Natrag
Top