Najbolji domaći melemi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najbolji domaći melemi

BLIC ŽENA

Otkrivamo vam recepte za spravljanje prirodnih melema pomoću kojih možete da se rešite bolnih žuljeva, zanoktica i drugih problema sa kožom, te da ublažite reumatske bolove i poboljšate cirkulaciju.


15988_21_if.jpg

Protiv ispucale kože

Pet velikih kašika sitno iseckanog lista koprive stavite u 100 g rastopljene neslane svinjske masti. Kuvajte na pari dok se ne pretvori u kašu. Melemom mažite ispucalu kožu više puta tokom dana.

Protiv crvenila kože
Izmešajte po jednu veliku kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista koprive i 50 g rastopljene neslane svinjske masti.
Kuvajte na pari sve dok se masa ne pretvori u kašu. Time mažite kožu tri puta dnevno šest dana, a preko masti obavezno stavite gazu i zamotajte zavojem. Smesu držite na koži dva sata, a posle toga je skinite i kožu isperite mlakom kamilicom.

Protiv kurjih očiju
Kurje oko premažite suncokretovim uljem, preko njega stavite kašičicu rendanog korena rena, prekrijte gazom i uvežite zavojem. Oblog držite ujutro i uveče po dva sata.

Protiv zanoktica
Pomešajte dve velike kašike sitno iseckanog lista kupine, lista petrovca i četiri velike kašike meda. Izmešajte i namažite na bolno mesto. Prsti moraju da budu zavijeni tokom celog dana, a kada skinete oblogu, isperite ih mlakom kamilicom.


Protiv reume

Izmešajte tri kašike sveže izrendanog rena sa četiri kašike nemasnog sremskog sira.
Nanesite tanak sloj melema na bolne zglobove, pa sperite masu mlakom vodom posle deset minuta. Tretman ponavljajte tri puta na dan.


Protiv žuljeva

Rasecite suvu ili svežu šljivu, pa na polutke iscedite po pola kašičice soka od bršljenovog lista. Ovako pripremljenu šljivu stavite na žulj, uvežite gazom i ostavite preko noći.


Protiv bradavica

Oljuštite i sitno iseckajte četiri čena belog luka. Izdrobite ga u avanu sa dve do tri kašike sirćeta. Svaki dan pripremajte svež melem i stavljajte ga na bradavice ili herpes.
Melem ne bi smeo da stoji duže od petnaest minuta na bolnom mestu.


Za bolju cirkulaciju
Izmešajte kilogram domaćeg meda, 4 dobro oprana i samlevena limuna, 150 g suvog grožđa, 300 g mlevenih oraha i 200 g sveže šargarepe.
Zatvorite u teglu, čuvajte na hladnom i suvom mestu i uzimajte svako jutro po jednu kašiku pre jela.


 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Prirodni melemi

PRIRODNI MELEMI

Priroda je bogata lekovitim biljkama. Pomoću njih, po starim receptima sami možete napraviti lekovite masti i rešiti se mnogih boljki​

stil-magazin

melemi17.jpg

LIŠAJ
Četiri velike kašike iseckanog belog luka i dve velike kašike iseckanog lista belog jasena izmešati sa šest kašika meda. Ovom mašću treba mazati i previjati bolna mesta tri puta dnevno. Pre svakog mazanja obrisati lišaj mlakom kamilicom. Oblog se drži po dva sata dnevno, a tretman traje deset dana.

URTIKARIJA
Šest kašika sitno iseckanog peršunovog lista i četiri kašike sitno iseckanog lista koprive pomešamo sa litrom destilovane vode. Sve to sipamo u flašu koju treba držati 20 dana u frižideru. Flašu mućkajte više puta tokom dana. Potom se napitak procedi i njim se šest dana mažu pečati na telu.
CRVENILO KOŽE
Uzeti po jednu veliku kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista koprive i 50 g rastopljene neslane svinjske masti.
Sve se ovo pomeša i kuva na pari dok se ne pretvori u kašu. Ovako dobijenom lekovitom smesom mazati bolna mesta tri puta dnevno. Preko masti se stavi gaza i zamota zavojem. Smesa se drži dva sata, nakon toga se skine i opere mlakom kamilicom. Na crvena i upaljena mesta lekovita mast se stavlja šest dana.
BUBULJICE
1. Zagrejati jednu veliku kašiku pivskog kvasca na pari i time mazati bubuljice ujutro, u podne i uveče po nekoliko minuta.
2. Uzmite tri velike kašike sitno iseckanog lista bokvice i dve kašike ulja od suncokreta. Sve to dobro izmešajte. Ulje treba držati po jedan sat, tri puta tokom dana.
3. Tri velike kašike sitno iseckanog lista bokvice i cveta i lista podbela preliti litrom kipeće destilovane vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Čaj procediti i zasladiti medom. Piti tokom dana, a na bolna mesta stavljati oblog tri puta dnevno po dva sata, na svakih pola sata. Oblog se pravi od neproceđenog ostatka čaja. Po skidanju obloga, bolna mesta obrisati mlakom kamilicom. Ovaj recept koristite pet dana.
SITNI GNOJNI ČVORIĆI
Dve kašike iseckanog lista kupine i lista bokvice izmešati sa dve kašike maslinovog ulja (može i suncokretovog). Zagnojena mesta treba mazati ovim melemom tri puta na dan i držati po dva sata. Recept se koristi četiri dana.
ČIREVI
1. Dve glavice crvenog luka sitno iseckati. Dodati 150 g suncokretovog ulja. Kuvati na tihoj vatri dok se ne dobije kaša. Njome mazati čireve više puta tokom dana, a obloge držati dva sata. Posle skidanja obrisati čireve mlakom kamilicom.
2. U lečenju čireva možete koristiti i poprečno isečenu glavicu crvenog luka. Zapeći na plotni i premazati jestivim uljem. Jednom polovinom ujutro previti čir. Povezati gazom i zavojem i držati do podneva. Zatim skinuti i bolesno mesto obrisati čajem od kamilice. Uveče ponoviti postupak sa drugom polovinom, i držati celu noć. Ujutro skinuti, oprati kamilicom i namazati medom.
ŽULJEVI
1. Uzmite svežu ili suvu šljivu i rasecite je. Na polutke ovih šljiva iscedite po pola male kašike soka od bršljanovog lista. Ovako pripremljenu polutku šljive privežite na žulj tokom noći.
2. Uzmite pola čena belog luka, očistite i zgnječite, te njime premažite žulj ujutro i uveče.
KURJE OKO
1. Tri velike kašike izrendanog korena rena naneti na kurje oko. To mesto prethodno namazati suncokretovim uljem. Oblog držati ujutro i uveče po dva sata.
2. Uzmite dve velike kašike sitno iseckanog belog luka i isto toliko vinskog sirćeta. Sve to izmešajte i stavite na bolno mesto. Obloge stavljajte dva puta dnevno po dva sata.
3. Iseckajte glavicu crvenog luka, izmešajte je sa istom količinom vinskog sirćeta. Obloge držite dva sata, dva puta dnevno. Ponavljati tri dana.
ISPUCALA KOŽA
Pet velikih kašika sitno iseckanog lista koprive staviti u 100 g rastopljene neslane svinjske masti. Ova masa se kuva na pari dok se ne pretvori u kašu. Njom se maže ispucala koža više puta tokom dana. Pre svakog mazanja obrišite kožu mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja pet dana.
ZANOKTICE
Dve velike kašike sitno iseckanog lista kupine, lista petrovca i četiri velike kašike meda. Sve izmešati i namazati na bolna mesta. Prsti moraju biti zavijeni tokom celog dana, a po skidanju obloga, obrišite ih mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja četiri dana.
NAŽULJANA KOŽA - DEKUBITUS
Tri velike kašike sitno iseckane bokvice, lista kupine i lista maline. Sve se to prelije sa 200 g maslinovog ulja i pažljivo kuva na pari dok se ne pretvori u kremu. Njome treba mazati i previjati bolna mesta tri puta dnevno. Pre svakog mazanja, bolna mesta obrisati mlakom kamilicom, a uljnu kremu držati po tri sata. Ovaj tretman mora
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Čudesni melemi sa Čemernika

Čudesni melemi sa Čemernika

Lečenje biljem - Dobrivoje Nikolić iz Vranja spojio klasičnu i tradicionalnu medicinu.​

novosti

beli-slez2_310x186.jpg

Nije važno da li ću pred pacijentima da skačem, vrištim, da im pevam, kuvam čajeve ili preporučujem lekove, bitno je da im moja terapija pomogne– jednostavno odgovara za najnoviji broj Bilja i zdravlja, Dobrivoje Nikolić (74) iz Vranja, na pitanje kako je uspeo da spoji zvaničnu i tradicionalnu medicinu.

Nikolić je, svakako, doktor u obe kategorije. Jer, ima diplomu medicinskog fakulteta skoro pola veka, a o biljkama, naročito onim lekovitim, „nema šta ne zna“. Decenijama je radio kao lekar u „Simpovoj“ ambulanti, ali ovog plemenitog čoveka znaju ne samo Vranjanci, već i mnogi u Srbiji. Znaju ga samo po dobrom, pa mu nadimak doktor Dobri sasvim pristaje. Iako su njegove kolege lekari, priznaje, sa neodobravanjem gledale njegove „travke“, on se na to nije obazirao.


- Fitoterapija se izučava na fakultetu i svaki budući lekar mora dobro da se upozna sa svojstvom mnogih biljaka. I ja sam na tim časovima saznao koliko su pojedine biljke, kojima je ovo naše podneblje itekako bogato, lekovite – priča on.

Po pravilu, tvrdi on, najlekovitije su one koje redovno „gazimo“.

Kamilice, bokvice, hajdučke trave ima bukvalno na svakom koraku. Sve su one pune sastojaka koje veoma povoljno utiču na organizam – objašnjava doktor Dobri.

E, on je rešio da „ispoštuje“ te biljke, pa je od njih šezdesetih godina spravio melem protiv opekotina. Osnovni recept nasledio je od tašte, samo ga je, kaže, malo „doterao“.

Nikad nisam odbacio konzervativno lečenje, ali ima situacija kad je zvaničnoj medicini potrebna mala pomoć prirode. To je upravo slučaj sa opekotinama. Lekovite masti, spravljene od trava samo ubrzavaju oporavak, nikako ne mogu da škode – tvrdi doktor Dobri.

Sastojci melema su, normalno, tajna, ali je sve provereno na zvaničnim mestima. Na kutijici sa melemom piše „melprop“, ali je mnogo poznatiji kao „Dobrijeva mast“. I sigurno je da nema kuće u Vranju koja nema bar jednu tubu „Dobrijeve masti“. Osim što pomaže kod opekotina i za više od 50 odsto ubrzava proces zarastanja, dobra je i za promrzline, posekotine, otvorene rane, opekotine od sunčanja, jer za desetak minuta „smiri“ upaljenu kožu...

Doktor Dobri ništa nije specijalizirao, a voleo je, kaže, hirurgiju. Nema dilemu da je njegovom napredovanju u karijeri jedna od glavnih prepreka bilo baš to uporno primenjivanje i tradicionalnog načina lečenja. Tvrdi da mu, ipak, nije žao.

Moj najveći uspeh su moji bivši pacijenti, naročito oni koje su svi otpisali kao beznadežne slučajeve. To je meni dovoljno – kaže skromno.

Najveća mu je satisfakcija, dodaje, to što su čajevi i masti sada priznati i u zvaničnoj medicini.

Nekad je to bilo nezamislivo. Sad smo u zvanični metod lečenja uvrstili i akupnkuturu, a Kinezi je primenjuju vekovima. Biće tako i sa bioenergijom, iako sad baš nema mnogo poverenja u tu vrstu lečenja – veruje doktor Dobri.

Doktor Dobri ponosan je i na svoje sinove Bratislava i Branislava.

- O biljkama smo najviše naučili berući ih zajedno sa ocem na obroncima Besne kobile, Kukavice, Čemernika, Vlasine. A knjige koje su napisali Jovan Tucakov i Rista Gostuški, naši najbolji poznavaoci lekovitog bilja su, jednostavno, bukvar u toj oblasti koji smo mi do detalja proučili – kaže Bratislav.

Biljnu apoteku „Nikolić“ otvorili su pre 22 godine.

Tu je uvek bar jedan od njih trojice, ne samo da proda čaj ili melem, već i da da odgovarajući savet. Nikad se, kažu nisu reklamirali.

A koliko su dobri u tome što rade, svedoči i to što sarađuju sa nekoliko privatnih klinika za plastičnu hirurgiju u Beogradu. Njima se isplati da ubrzaju oporavak pacijenata.



SPASAO OTPISANOG

Najdrastičniji slučaj u dugogodišnjoj karijeri doktora Dobrija je jedan Vranjanac koji se, radeći u automehaničarskom kanalu, pretvorio u buktinju.

Koža mu je izgorela do neprepoznatljivosti. Bio je izobličen, naduven, sa visokom temperaturom. Tri dana je bio na infuziji i stalno su ga previjali da se rane ne inficiraju, ali mu nikako nije bivalo bolje. Na svoju odgovornost je izašao iz bolnice. Tri puta dnevno sam ga mazao melemom. Istovremeno je dolazila i medicinska sestra i davala mu injekcije protiv temperature. Za 25 dana uspeli smo da ga podignemo na noge i obnovimo izgorelu kožu – priča on.



NIKAKO BEZ NANE

Bratislav i Branislav savetuju da svaka kuća obavezno treba da ima čaj od nane, kamilice, žalfije, lista breze, belog sleza, matičnjaka i lipe.



Nana i kamilica su zakon, žalfija je dobra za ispiranje desni i želudačne probleme, beli slez za iskašljavanje, breza za urogenitalne infekcije, matičnjak za umirenje, lipa je protiv groznice, gripa i urinarnih infekcija – nabrajaju oni.




TINKTURA ZA ANEMIČNE

Svima koji su malokrvni, Nikolići preporučuju jednostavan recept:

- Litar 96 - procentnog alkohola

200 mililitara destilovane vode

150 grama sušenog lista koprive

Sve pomešati i ostaviti da stoji 45 dana. Potom procediti i uzimati tri puta dnevno posle jela. Odrasli 35 do 45 kapi, a deca 10 do 15. Ova tinktura je odlična za sve koji imaju problem sa anemijom ili se osećaju malaksalo i slabo – savetuju braća Nikolić.
 
Član
Učlanjen(a)
31.08.2010
Poruka
8
dali imate melem za zarastanje rana i protiv svraba prilikom zarastanja rana
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
dali imate melem za zarastanje rana i protiv svraba prilikom zarastanja rana

Nisam našla neki konkretniji recept, ali možete da probate sa kantarionovim uljem. Kantarion izuzetno povoljno utiče i ubrzava zarastanje rana, a može se naći vrlo povoljno u bilo kojoj apoteci, pa čak i u većim marketima, prodavnicama zdrave hrane, i nekim parfimerijama. Naravno, uzmite ono za spoljnu upotrebu. :)
 
Član
Učlanjen(a)
31.08.2010
Poruka
8
Probali smo sa kantarionovim uljem i stvarno je dobro za zarastanje rana ali nam veci problem pravi svrab koji se javlja pri zarastanu. Naime u pitanju je oboljenje koze kod malenca od dve godine pa je nemoguce smiriti rukice da ne cesu rane kad zarastaju. U svakom slucaju hvala na odgovoru.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
To jeste problem. Na žalost, svrab je prirodan proces zarastanja. Zaista ne znam kako da Vas savetujem.
Kod dece obično pali da im date neku igračku, recimo medu, pa mu kažete da kad ga svrbi, češe medu. On to shvati kao igru, i na neki način "zaboravi". Mada ne znam, možda je suviše mali za to. Probajte.
 
Član
Učlanjen(a)
31.08.2010
Poruka
8
Ok hvala na savjetima i puno pozdrava. Inace i koristimo najvise taktiku odvracanja paznje na nesto drugo da bi zaboravio na svrab, ali je nekada nemoguce
 
Natrag
Top