Najbolje igre 2009. godine

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Najbolje igre 2009. godine

Popularnije od muzike, filmova, knjiga i stripova

940_svigraassassin-01_f.jpg


Protekla 2009. godina učvrstila je video igre na tronu industrije zabave. Igre su, dakle, u svetu popularnije od muzike, filmova, knjiga i stripova, a stručnjaci iz Extreme CC vam predstavljaju pet najboljih igara u pet najznačajnijih žanrova.

Najbolja FPS igra: Modern Warfare 2
Call of Duty je zasluženo, zahvaljujući igrama smeštenim u doba Drugog svetskog rata, postao jedan od najboljih igračkih serijala, međutim ono što ga je učinilo legendarnim bio je Modern Warfare (izašao pre dve godine). Kako mu ime kaže, ovaj spinoff Call of Duty, bavi se oružanim sukobima u sadašnje vreme. 2009. godine izašao je i Modern Warfare 2 koji je samo potvrdio kvalitet i igrivost, a uz to je oborio i mnoge rekorde prodaje. Svi oni koji vole pucačke igre iz prvog lica su bili oduševljeni sa novih desetak sati uzbudljivih, skoro filmski režiranih misija koje se odvijaju na teritorijama Rusije, Kazahstana, Avganistana i Brazila. Pored odlične kampanje za jednog igrača, ovaj pucački hit igračima pruža i verovatno najbolje modove za igru u više igrača, kako za međusobne sukobe, tako i za kooperativnu igru.

Najbolja RPG igra: Dragon Age: Origins
Nisu samo igrači pucačina imali čemu da se raduju. Dragon Age: Origins, je najnovija igra Biowarea, studija koji je zaslužan za takve hitove kao što su Baldurs Gate, Neverwinter Nights, Mass Effect... Dakle, neke od najboljih RPG igara svih vremena. Dragon Age nam donosi epsku priču o konačnom ratu između dobra i zla u svetu fantaziju, ispričanu kroz više od 100 sati igre. Posebna poslastica je činjenica da će igra biti zaista različita u priči i strukturi, zavisno od toga kog junaka ćete odabrati na samom početku. Dorađen je i čuveni sistem izbora između akcija koje vas vode na dobru i zlu stranu. Ukoliko ste dugo čekali epski RPG, konačno ćete ga dobiti ako zaigrate Dragon Age: Origins, koji je ne samo RPG igra godine, već i čitave decenije.

Najbolja akciona igra: Assassin’s Creed II
Nastavak još jednog hita iz 2007. godine je u svakom pogledu bolji od prethodnika. Ukoliko vam je prilikom igranja prvog dela smetala repetitivnost, sada ćete imati mnogo više razloga da uživate u sjajnoj grafici, inovativnoj igrivosti i intrigantnoj priči. Kroz sve to ćete doživeti Italiju u doba Leonarda da Vinčija. Kao i u prvom delu, proći ćete kroz priču koja kombinuje sadašnjost i daleku prošlost, stavljajući ih u ulogu poslednjeg potomka loze ubica, koji proživljava sećanja svojih predaka. Pored mnogo više raznovrsnih načina na koje će biti moguće eliminisati metu, i zanimljivog okruženja, još nešto će učiniti igru zanimljivom. Leonardo da Vinči se pojavljuje u ulozi prijatelja glavnog junaka, pa ćete imati priliku da koristite mnoge njegove izume. PC verzija nešto kasni u odnosu na konzole i izlazi u martu 2010.


Najbolja platformska igra: Braid
Žanr koji su obeležili legendarni likovi kao što su Super Mario i Sonic the Hedgehog je uvek bio mnogo bliži konzolama, nego PC računarima. Ipak, ove godine, najbolja platformska igra pojavila se za Xbox 360 (doduše 2008.) i PC, i to ne kao igra iza koje stoji čitava mašinerija, već kao mali projekat dvojice ljudi. Braid je po mnogo čemu specijalan – prelepe ručno slikane pozadine, odlično dizajnirani likovi, do sada neviđen način manipulacije vremenom karakterističan za svaki nivo zasebno, i kompleksna priča koja će vas sigurno naterati da se zamislite nad putem kojim čovečanstvo ide. Ukratko, Braid je igra koju morate probati i koja će vas oduševiti svakim svojim elementom.

Najbolja logička igra: Plants vs Zombies
Još jedna mala igra koja dolazi iz Pop Cap Games radionice (Zuma, Bejeweled...). Igrač se doseljava u dvorište koje opsedaju zombiji. Srećom, na raspolaganju mu je čitav arsenal agresivnih biljaka koje svoj život posvećuju eliminisanju nemrtvih. Iako zvuči pomalo bizarno, igra je zapravo jako zabavna i puna zdravog humora, što se da videti i po grafici sličnoj nekom crtanom filmu. Pored britkog uma, za pravilno postavljanje biljaka potrebni su i brzi refleksi koje ćete uvežbati ne samo u glavnom modu igre, već i u mnogim mini-igrama koje će vas zabavljati danima, mesecima, a možda i godinama...

Blic
 
Natrag
Top