Najbolja strategija protiv prehlade

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
- Pomrsićete konce svim virusima, ako unapred preduzmete izvesne mere zaštite. Evo šta možete da učinite kako biste ojačali imunitet i napravili uspešnu liniju odbrane, i šta treba da preduzmete ako se prehladite, da biste lakše i brže ozdravili.






Dan prvi: Kontakt
Ako je vaš partner počeo da kija, a kolega na poslu da kašlje − budite na oprezu! Možda su zakačili neki od bezbroj virusa koji tek počinju da haraju. Da biste se zaštitili, treba da znate da postoje samo tri načina da oni prodru u vaš organizam: kroz nos, usta ili preko očiju. Zato neka vam ruke stalno budu čiste. Perite ih svaki put kada se s nekim rukujete ili kada obrišete nos detetu, makar svaki čas trčkali u toalet. Provetravajte prostorije u kojima boravite, što češće, a povremeno prebrišite alkoholom slušalicu i tastaturu zajedničkog telefona.



Dan drugi: Invazija
Šteta što se niste izmakli kad je dete kinulo. Za samo nekoliko minuta virus koji ste udahnuli naselio se u vaš organizam. Ne brinite, još nije kasno da ga iselite! Ako ste propustili vakcinaciju kad joj je bilo vreme, sada se potrudite da unosite što više tečnosti. Sluznica koja oblaže gornje disajne puteve − vaša prva linija odbrane − mora da bude veoma vlažna da bi se uspešno oduprla invaziji. Osam čaša tečnosti dnevno je minimum, a ako vam je do pobede, i više.


Dan treći: Inkubacija
Iako se virus već raskomotio u vašem organizmu, pa se sigurno osećate prilično bezvoljno, potrudite se da svakoga dana, bar pola sata, prošetate brzim hodom. Kratkotrajno izlaganje hladnoći, pod uslovom da ste se utoplili, podstiče imunitet. A bilo kakve fizičke vežbe proizvode hormon endorfin koji popravlja raspoloženje.


Dan četvrti: Infekcija
Pošto je napao ćeliju, virus ubacuje u nju svoj genetski materijal i razmnožava se. Taj proces traje oko 12 sati i vi nećete odmah osetiti tegobe. Čim primetite prve simptome − zapušen nos, grebanje u grlu, umor, uzmite kapi za nos na bazi efedrina. Otvorićete kanale u nosnoj duplji i lakše izbaciti okupatore.


Dan peti: Bolest
Svi oni virusi koji su se razmnožili napuštaju ćeliju domaćina i traže druge žrtve. Ta faza traje od tri do pet dana i za vas je najgora. Nos vam curi kao česma dok pokušava da ?spere? uljeze, a telo pokušava da sagori virus, pa zato imate visoku temperaturu. Odmor je najbolja odbrana. Ako još niste prikovani za krevet, uzmite slobodan dan i prepolovite sve aktivnosti. Nemojte da pijete alkohol, od njega će vam samo biti gore. I još nešto, ne duvajte nos, samo ga brišite. Snažno duvanje nosa može da dovede do toga da vam sluz prepuna virusa blokira sinuse.


Dan šesti: Biti il? ne biti
Sve tegobe bi trebalo da prođu za nedelju dana. Ali, ako se niste čuvali, infekcija može da prodre dublje u vaše gornje disajne organe i dospe do pluća, pa ćete početi da kašljete, a bolest se produžava za još jednu sedmicu. Tad već morate kod lekara, koji će vam možda prepisati antibiotik da bi suzbio sekundarnu infekciju.


Dan sedmi: Ozdravljenje
Čestitajte sebi! Čitava armija novih ćelija grozničavo raščišćava nered koji su virusi za sobom ostavili, a ?ćelije pamćenja? su tu da vas štite od istog virusa do kraja života. Zahvaljujući velikom broju takvih ćelija, danas mnogo manje patite od prehlada nego kada ste bili dete.

Izvor: Blic
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top