Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Nadmudrivanje u ishrani

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Nadmudrivanje u ishrani

Z. O. J. | 24. januar 2011. 13:05 | Večernje novosti

Vrlo je važno da roditelj ne popusti u nameri da deci da određenu namirnicu


Ishrana najmlađih

Roditelji moraju da budu pravi virtuozi u ubeđivanju svoje dece kada treba da jedu. Mališanima je većina namirnica “bljak”, ne vole da ih jedu, mada ih nikada nisu ni probali. Ne zanima ih što im roditelji objašnjavaju da su te namirnice vrlo zdrave i korisne za njihov organizam.
Zato je vrlo važno da roditelj ne popusti u nameri da deci da određenu namirnicu. Ovo je posebno važno za decu školskog uzrasta, kada se formiraju navike u ishrani, koje će kasnije kada odrastu teško moći da promene. Zato bi decu trebalo navići na što veći broj raznovrsnih namirnica, da bi kroz život prihvatali i najrazličitije ukuse različite hrane.

U ishrani dece žitarice su veoma važne. Vrlo je važno da se uključe različite vrste integralnog hleba i peciva. Čak bi i kolače trebalo praviti od integralnog, a ne belog brašna.
Palačinke koje deca rado jedu trebalo bi da se prave od heljdinog brašna, jer je ono vrlo hranljivo. Ono stvara i duži osećaj sitosti, zbog čega se posebno preporučuje gojaznoj deci. I sutlijaš bi takođe trebalo da se pravi od integralnog, a ne običnog pirinča, jer je integralni pirinač izuzetno zdrav.
Ukoliko deca odbijaju neke vrste neophodnog voća i povrća roditelji mogu da ih nadmudre, tako što će napraviti salatu u kojoj će biti zastupljene različite vrste.
 
Top