Šta je novo?

Nada Macura mora u penziju!

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Nada Macura mora u penziju!
Autor: Tanjug

Kada 12. novembra stupi na snagu novi zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano, jer su napunile 60 godina i šest meseci.Nada-Macura-4

Foto: MONDO


To je izjavila za današnju "Politiku" prof. dr. Olga Popović Mladenović, predsednica Lekarske komore Beograda.

"Samo 350 su lekari opšte medicine. Njih će u domovima zdravlja bez problema moći da zamene mladi koji čekaju na birou, ali ko će zameniti specijaliste, naročito one deficitarne",pita se dr. Popović Mladenović.

Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine.

"Politika" piše da lekarima koji ispunjavaju uslove za penzionisanje posle 12. oktobra, kad počinje važenje Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, neće biti odobreni zahtevi za produženje angažmana, osim ako bi njihov odlazak ugrozio funkcionisanje procesa lečenja u zdravstvenoj ustanovi u kojoj rade.

Razlog za ovakav stav, kako su objasnili u Ministarstvu zdravlja, jeste više od 2.500 nezaposlenih doktora medicine, prenosi list.


U Ministarstvu zdravlja kažu da će u penziju otići i lekari poput popularne Nade Macure, pi-ara Zavoda za hitnu pomoć u Beogradu, kao i poznati profesori beogradskog Medicinskog fakulteta, koji su prešli starosnu granicu.

U Ministarstvu nisu znali da kažu koliko lekara penzionera i dalje radi u državnom zdravstvu, uprkos odavno stečenim uslovima za penzionisanje, što duže vreme izaziva ogorčenje u javnosti, navodi "Politika".

U Ministarstvu, takođe, kažu da još ne znaju koliko je medicinara koji bi u skladu sa novim paragrafima trebalo da budu penzionisani posle 12. oktobra, kao i da nemaju procenu broja onih koji bi trebalo da budu izuzeti.
 
Top