Nacional: Ruskog ministra niko iz hrvatske vlade nije želeo da primi

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Diplomatski incident


Nacional: Ruskog ministra niko iz hrvatske vlade nije želeo da primi






Tanjug | 08. 04. 2011. - 00:41h

ZAGREB - Hrvatsku je juče trebalo da poseti ruski ministar energetike Sergej Šmatko, zajedno sa grupom visokopozicioniranih menadžera tamošnjih naftnih kompanija, ali je njegova poseta otkazana jer niko iz vlade nije želeo da ga primi, tvrdi nedeljnik "Nacional".


3071_zagreb-ap_f.jpg


Prema neslužbenim informacijama, navodi nedeljnik, Šmatko je trebao da doputuje u Hrvatsku kako bi se susreo s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i pojedinim ministrima iz njene vlade.

Tema razgovora je trebala da budu razvoj zajedničkih energetskih projekata koji su zadnjih nekoliko meseci stopirani zbog zahlađenja političkih odnosa između Hrvatske i Rusije.


  • Ako se ove informacije pokažu kao tačne, nije preterano reći da se radi o golemom diplomatskom gafu hrvatske vlade, jer je na taj način faktički upropaštena još jedna prilika da se ponovo uspostavi kvalitetna politička i privredna saradnja između Hrvatske i Rusije, piše list.
U Šmatkovoj pratnji trebao je da doputuje i predsednik velike ruske naftne kompanije "Zarubezhneft" i navodno potpiše i memorandum o saradnji s hrvatskom državnom kompanijom "Janaf".

I pored ogromnog truda koji su čelni ljudi Janafa, ali i hrvatske diplomate, uložili u organizaciju tog susreta jer su odnosi Hrvatske i Rusije postali dosta loši, u vladi na kraju nisu uspeli da se dogovore ko će primiti ruskog ministra i s njim razgovarati, pa je samo Josipović ovaj sastanak uredno uvrstio u današnji protokol, piše list.


Kako nije dobio službenu potvrdu s kim bi se iz vlade u Zagrebu uopšte trebao naći, ruski ministar na kraju se nije ukrcao na zakazani let za glavni grad Hrvatske, navodi "Nacional".


Da li će neko u Moskvi naći vremena za Miloševića?

Teško je verovati da će ruske diplomate i članovi tamošnje vlade nakon takvog tretmana njihovog ministra energetike Hrvatsku gledati kao potencijalnog partnera u regionu, što je već duže vrijeme deklarativni hrvatski spoljnopolitički cilj, piše list i dodaje da bi takav razvoj dogadjaja mogao imati katastrofalne posljedice po razvoj nekih velikih projekata na kojima je Rusija s Hrvatskom želela sarađivati, kao što je projekt gradnje gasovoda Južni tok.


Kako je odnedavno postalo jasno da zbog sve lošijih odnosa sa Rusijom Hrvatskoj preti mogućnost da bude potpuno izdvojena iz tog projekta, vicepremijer hrvatske vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević najavio je nedavno skoru posetu Rusiji, gde je planirao susret sa predstavnicima ruske vlade i šefovima ruske državne kompanije "Gasprom", kako bi pokušao izgladiti nesuglasice i obezbediti Hrvatskoj učešće u Južnom toku.


Nakon što hrvatska premijerka nije u svom navodno prenatrpanom rasporedu mogla naći vremena da primi ruskog ministra energetike, pitanje je hoće li iko od uglednih ruskih zvaničnika imati vremena da u Moskvi sedne i porazgovara s Miloševićem, piše "Nacional".
 
Natrag
Top