Na takmičenje sviraca u Deronjama dolaze tamburaši iz devet zemalja

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Velike pripreme za četvrti svetski festival tambure od 1. do 3. jula


Na takmičenje sviraca u Deronjama dolaze tamburaši iz devet zemalja
Izvor: Blic Slobodan Mirić | 19. 06. 2011. - 00:02h

NOVI SAD - U Odžacima i Deronjama uveliko su odmakle pripreme za četvrti tamburica fest - Svetski festival tambure koji će se održati od 1. do 3. jula.
151369_tamburica_f.jpg
Harmonika, violina, ali obavezno prima i sekunda tambura: Orkestar iz Deronja

Kao i prošle godine, takmičiće se deset najboljih orkestara po izboru selektora, a pod šatorima i na maloj pozornici biće dobrodošli svi muzičari koji žele da zabave tamburaške fanove.

Na festivalu će učestvovati dvanaest najuspešnijih tamburaških orkestara iz Mađarske, Rumunije, Austrije , Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije i Srbije. Kao specijalni gosti nastupiće Šaban Šaulić, Dženan Lončarević i Zvonko Bogdan koji će održati večernje koncerte.

Novina je da će ove godine biti postavljena i mala bina na kojoj će imati priliku da se predstave orkestri koji nisu ušli u takmičarski deo Tamburica festa, kao i mladi i deca tamburaši.

Prema rečima Milice Lučić, koja je koordinator i zaštitno lice ovogodišnje Tamburica festa, prvog dana je predviđeno da u okviru programa koji počinje u 21 sat, na velikoj pozornici popularne hitove izvode poznati vokalni solisti, nastupiće tamburaški sastavi i Veliki tamburaški orkestar RTV, kao i popularna šou-grupa iz Italije Moresca.

151367_tamburica-1_hs.jpg

Ulaznica za Tambura fest košta 250 dinara


Prvo takmičarsko veče biće održano u subotu, 2. jula, uz nastup sedam orkestara, dok je drugo takmičarsko veče u nedelju, 3. jula, kada će nastupati pet tamburaških orkestara. Nakon toga biće dodela prestižnih festivalskih nagrada, a uz laloški uranak i tamburaše posetioci će moći svako veče da se zabavljaju do zore.

Tokom sva tri dana festivala goste očekuje i bogat dnevni sadržaj propratnih manifestacija. Biće otvorena izložba likovne kolonije, promocija vojvođanskih salaša, dani plodnosti, žita, hleba i narodne tradicije, posebno će se nadsviravati dečji tamburaški orkestari, nastupiće brojna kulturno-umetničkih društava. Posetioci će imati priliku i da se takmiče u kuvanju tradicionalnog jela Deronja - ovčjeg paprikaša čobanca i riblje čorbe.

Ovih dana je počelo uređivanje terena u tamburaškom selu u Deronjama. Staze se nasipaju šljunkom, prostor ispred bine biće popločan ciglama tako da će se otkloniti problem sa eventualnom kišom koja je pratila dosadašnje “Tamburice”. Kiša je naterala organizatore da termin manifestacije pomere iz juna u juli. Prema rečima organizatora, uz ulaznice koje će se prodavati po ceni od 250 dinara posetioci će na poklon dobiti CD sa hitovima Tamburica festa.
 
Natrag
Top