Na saboru 2.000 trubača

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Pripreme za 50. feštu u Guči u punom jeku
Na Saboru 2.000 trubača



Ovogodišnji, jubilarni 50. sabor trubača u Guči trajaće od 13. do 22. avgusta. Po prvi put, u takmičarskom smislu, trubačka fešta poprimiće i svetsku notu. Orkestri iz četrnaest zemalja boriće se za nagradu najboljeg, a finalno takmičenje, po rečima organizatora, otvoriće predsednik Srbije Boris Tadić, dok će posetioci moći da uživaju na koncertima Gorana Bregovića i popularnih „Zvezda Granda“.
47395_zabguca01-foto-s-djalic_f.jpg
Za prvu trubu sveta nadmeće se 16 orkestara

U samom programu učestvovaće preko 2.000 izvođača, a prvi put u Guči će svirati i veliki trubački orkestar iz Moskve. Nadmetanje za prvu trubu sveta održaće se u četvrtak, 19. avgusta, u 21 čas. Učesnici su odabrani, a interesovanje inostranih orkestara nadmašilo je očekivanja. Najviše prijava stiglo je iz Francuske, čak pet sastava izrazilo je želju da se takmiči, po četiri iz Slovenije i Poljske, tri iz Makedonije i Slovačke i orkestar iz Izraela.

- Pregledali smo pažljivo sve prijave i dostavljeni materijal. Nije bilo mesta za sve pa smo nakon selekcije odlučili da 16 orkestara predstavlja četrnaest država na prvom trubačkom šampionatu države - kaže Adam Tadić, direktor Centra za kulturu u Guči.

Srbiju će na takmičenju za svetsku trubačku nagradu predstavljati pobednici prošlogodišnjeg Sabora trubača, orkestri Ekrema Mamutovića iz Vranja i Dejana Petrovića iz Dubokog kod Užica. Svi orkestri sviraće po dve numere od kojih će jedna biti srpska. Uskoro će dobiti diskove sa numerama iz Srbije kako bi ih na vreme uvežbali, a u opticaju je trinaest pesama od kojih će orkestri odabrati jednu za izvođenje.

- Programski sadržaj i poziv da bude pokrovitelj 50. jubilarnog sabora dostavili smo Vladi RS krajem prethodne godine. Takođe, predsednik Srbije Boris Tadić je pozvan da svečano otvori svetsko takmičenje trubača u Guči. Očekujemo pozitivne odgovore - kaže domaćin ovogodišnjeg Sabora Slobodan Jolović.

Za deset dana, koliko će trajati jubilarni sabor trubača, posetioci će moći da vide najprestižnije trubačke orkestre iz sveta, ali i naše muzičke zvezde koje će nastupati u revijalnom delu programa. Boban i Marko Marković ove godine osvežiće svoj nastup sa nemačkom grupom „Šantel“, a brojni obožavaoci moći će da ih vide na glavnoj bini 17. avgusta. Goran Bregović nastupaće 18. avgusta, a Miroslav Ilić pevaće na finalnoj večeri izbora za prvu trubu Srbije.


Blic online, 15.06.2010.
 
Natrag
Top