Na pomolu isplata od Jezde i Dafine

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Na pomolu isplata od Jezde i Dafine










Izvor:
Novosti.rs








Vlada će na sednici u četvrtak utvrditi plan isplate štediša koji su nekada davno novac poverili čuvenoj Dafini i Gazda Jezdi, rečeno nam je u Ministarstvu finansija.

[SIZE=+0]Sve se pripremalo za tu isplatu nakon što su predstavnici Crne Gore i Srbije krajem prošle godine potpisali memorandum koji je utvrdio kako će biti pribavljena baza podataka za deponente čije je prebivalište u Crnoj Gori. Dva meseca kasnije stigli su podaci iz Narodne banke Srbije za deponente koji su uredno podneli zahtev Crnogorskoj komercijalnoj i Prvoj banci u zakonom predviđenom roku od aprila 2008. do 4. aprila 2009.


cg-dafina_620x0.jpg



- Zahtev je podnelo deset hiljada štediša, ali sada kada su podaci sređeni pravo na isplatu ima četiri hiljade i 220 deponenata. Moram navesti da ima 420 ljudi koji su ostvarili pravo na isplatu zakonima Srbije, dok 960 deponenata nije pronađeno u bazi podataka - objasnila je Marina Popović, iz ministarstva finansija.

Ona je dodala da će dinamika isplate brzo biti utvrđena, ali ako se ima u vidu da Crna Gora od 2004. isplaćuje devizne štediše koji su nekad novac ulagali u ovlašćenim bankama na teritoriji SFRJ odrediće se iznos prve i druge rate, a ostatak bi se mogao isplaćivati do 2017. u godišnjim jednakim ratama.

- I štediše Dafiment i Jugoskandik banke dobiće obveznice kako bi, ukoliko to žele, mogli ih ranije unovčiti na berzi. Osim toga, svi će dobiti i potvrdu na kojoj će biti naznačen iznos, lista rata, datumi isplate - navela je Popovićeva.

Inače, 1. jula počinje i isplata devete godišnje rate štedišama koji su nekada ulagali u ovlašćenim bankama u Crnoj Gori. Takvih je 66.000 ljudi. Osim toga, počinje isplata i šeste rate onima koji su deponovali novac u bankama van zemlje. Po tom osnovu pravo na godišnju ratu ima 3.000 ljudi. Za tu namenu iz budžeta će se izdvojiti oko 12 miliona evra.

[/SIZE]
 
Natrag
Top