Na odmoru: Da sitnice ne postanu veliki problem

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
PORODIČNI LEKAR

Da sitnice ne postanu veliki problem

Manje zdravstvene tegobe ne bi trebalo da upropaste godišnji odmor, dakle oprez nije na odmet

travel-sickness-remedies-large----1.jpg


Tokom godišnjeg odmora, svi žele da se opuste i uživaju. Ritam života se menja, navike u ishrani i spavanju takođe. Zdravlje je dobro, pa ipak manje zdravstvene tegobe mogu da pokvare raspoloženje. Nažalost, neke povrede i stanja mogu i da se komplikuju. Zato bi trebalo upoznati se sa vrstama samopomoći. S druge strane, trebalo bi znati i u kojim situacijama obavezno ići lekaru a ne raditi po principu „sam svoj lekar”, savetuje prim. dr Lela Popović, načelnica Opšte službe u Domu zdravlja „Voždovac”

Alergija na sunce


Negativno dejstvo UVA zraka se ponekad oseti i nakon prvog izlaganja suncu. Pojavi se osip na koži u obliku crvenih tačkica koje svrbe. Ovaj tip alergije pogađa svaku desetu osobu, a najviše su joj sklone ženske osobe starosti od 15 do 25 godina. Osip se najčešće spontano povuče u roku od pet do 15 dana, pod uslovom da se izbegava sunce. Ako se to ne učini, osip se ponovno javlja. Gde je rešenje? Tri-četiri nedelje pre odlaska na odmor trebalo bi pripremiti kožu za sunčanje tako što će se uzimati dodaci hrani bogati antioksidantima (beta-karoten, selen, vitamin Ce i E) i omega 3 masne kiseline. Druga mera predostrožnosti je kontrolisano izlaganje suncu, prvog dana ne duže od 20 minuta, a zatim se vreme boravka povećava, kao i mazanje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50. Krema se koristi čak i kada je oblačno.

Modrice


Bavljenje sportom ili majstorisanje u bašti nosi rizik od povrede. Na mestu udara može da se pojavi mali podliv, poznatiji kao modrica koju prati oticanje. Pomaže hladna obloga, ili nekoliko minuta hlađenja česmenskom vodom, od pomoći je i led ili smrznuto povrće koji mogu da se zaviju u pamučnu tkaninu i direktno prislone na otok. Posle toga se može staviti neka od specijalnih krema za hematome (hepalpan, hepatrombin, lioton gel…) preporučuje naša sagovornica.

Opekotine


Nepravilno izlaganje suncu ili mala nepažnja prilikom rukovanja roštiljem i eto opekotine prvog stepena. Ukoliko se tako nešto dogodi i pojavi se još i mehurić ispunjen tečnošću, reč je o opekotini drugog stepena. Najbolji postupak je stavljanje opečenog dela tela pod hladnu tekuću vodu i držati ga pet minuta. Opekotine prvog stepena mogu se namazati jekodermom, pantenolom ili Šaljićevom mašću. Na mehuriće staviti antiseptičko sredstvo bez alkohola, pa sterilnu gazu, zavoj i sve se učvrsti flasterom. Na opečena mesta sa plikovima nikako ne stavljati masti i praškove. Na svaka dva dana trebalo bi promeniti gazu. Ako opekotina boli, može se uzeti i paracetamol. Za osobe koje uzimaju i homeopatske lekove, preporučuje se uzimanje Siliciee 15CH od sedmog dana i to tri puta dnevno dve nedelje jer pomaže zarastanje kože. U svakom slučaju, zaboravite na domaće lekove kada su opekotine u pitanju. Kada su opekotine duboke, a izgled kože beličast ili sivozelen, hitno se treba uputiti lekaru.

Plikovi na stopalima


Hodanje leti na štiklama, tesnoj obući ili dugotrajna planinska pešačenja mogu da dovedu do pojave plikova na stopalima. Oni nastaju usled ponavljanog trenja između stopala i cipele. U svakom slučaju, trebalo bi odoleti njegovom bušenju, već bi trebalo zalepiti specijalan flaster za plikove koji se može nabaviti u apotekama ili specijalizovanim prodavnicama obuće. Plik će se sam resorbovati. Ukoliko prsne, može se dezinfikovati rivanolom, rastvorom povidon jodida, koji se može kupiti u svakoj apoteci. U svakom slučaju pratite da li koža crveni, upozorava dr Popović, jer to je znak zapaljenja koje zahteva lečenje antibiotskom mašću (gentamicin, stanicid) i pokrivanje hanzaplastom.

Sunčanica


Nakon dugotrajnog izlaganja suncu, dešava se da dehidrirani organizam ne može normalno da se rashladi. U tom slučaju javlja se osećanje slabosti i vrtoglavice, koje je često praćeno i visokom temperaturom i glavoboljom. Koža postane crvena i suva. Osoba koju je uhvatila sunčanica mora da se skloni u hladnu prostoriju, sa nje mora da se skine sva suvišna garderoba. Obavezno je stavljanje hladne obloge na lice i na gole delove tela. Osoba koju je uhvatila sunčanica često mora da uzima vodu u manjim količinama. Ukoliko je temperatura visoka, trebalo bi da uzima antipiretike (paracetamol, aspirin) za snižavanje temperature. Ako je malo dete dobilo sunčanicu ili starija osoba, uvek je bolje otići kod lekara. Kada se ništa ne preduzme i kod zdravih odraslih osoba može doći do gubitka svesti, a tada bi istog časa trebalo pozvati hitnu pomoć.

Zatvor


Najčešći uzrok zatvora je promena načina ishrane kao i dugoročno sedenje tokom putovanja automobilom ili autobusom. Najbolja preventiva je uzimanje dovoljno tečnosti, čak litar i po vode, kao i kuvanog povrća, voća. Aktivnosti takođe pomažu rad creva, hodanje, plivanje, vožnja biciklom. Krećite se svakog dana minimum 30 minuta. U prodavnicama zdrave hrane mogu se kupiti voćne bombone ili kolačići sa senom. Ako to ne pomogne, u apotekama postoji čitav niz sredstava, laksativa, koji pomažu peristaltiku creva i olakšavaju njihovo pražnjenje (portalak ili laktuloza sirup, laksobion, eulaksin, panlaks prašak). Ova sredstva se uzimaju redovno uveče, pred spavanje i obično su delotvorna. Lekove za pražnjenje u vidu tableta, nemojte uzimati na svoju ruku, već se posavetujte sa svojim lekarom.

Letnja dijareja


Turistička dijereja ili proliv podrazumeva više od tri tečne stolice na dan. Generalno kratko traje, opasan je samo kod beba i starijih osoba kod kojih može izazvati dehidrataciju, ističe dr Popović. Bitno je korigovati ishranu, ukinuti sveže povrće, mlečne proizvode i alkohol. Trebalo bi se hraniti pirinčem, kuvanim krompirom, tikvicama, kompotima i bananama, uzimati dovoljno vode da bi se nadoknadio gubitak tečnosti. Najbolje kiselu mineralnu vodu, po gutljaj na nekoliko minuta. Iz ishrane izbaciti mleko, meso, jaja. Proliv se može i ponoviti, a da bi se to sprečilo trebalo bi uzimati termički obrađeno meso, jesti samo oljušteno voće i ne piti vodu iz česme. Mogu se uzeti i neki od probiotika koji obnavljaju oštećenu crevnu floru (liobif, probiotik, probiotik forte, bulardi). Ako ništa ne pomogne, a uz to se pojavi temperatura, javiti se za pomoć lekaru.

Opekotina od meduza


U kontaktu sa meduzama, koža postaje crvena i javljaju se plikovi kao kad opeče kopriva. Bol se može uporediti sa opekotinom, a ponekad posle žarenja može doći i do gubitka svesti. Prvo morskom vodom bez trljanja treba oprati bolno mesto, a zatim ga pokriti peskom i sačekati nekoliko minuta pre nego što ga lagano uklonite. Zaštitite ruku plastičnom kesom ili peškirom pre nego što dodirnete opečenu zonu. Potom ponovo isperite bolno mesto morskom vodom, pustite da se osuši a onda stavite antiseptik bez alkohola. Ukoliko je bol jak, ublažiće ga paracetamol.

Ježeva bodlja u peti


Ovo je jako česta ozleda, ali nije previše ozbiljna da bi se stvarala panika. Bitno je samo da se izvadi ceo trn i izbegne rizik od infekcije. Pre nego što se pristupi vađenju trnja, ubodno mesto treba dezinfikovati alkoholom. Potom pincetom treba probati da se iščupa trn. Ako to ne uspe, najbolje je staviti vazelin u debelom sloju i hermetički zatvoriti flasterom. Sutradan će koža smekšati i trn će sam ispasti ili će moći da se daleko lakše izvuče. Posle vađenja ponovo dezinfikujte mesto uboda antiseptikom bez alkohola. Najbitnije je nositi gumene cipele za vodu na stenovitim plažama za koje je poznato da su stanište ježeva, savetuje naša sagovornica.

Ubod ose i pčele


Iako bolan, njihov ubod ne ostavlja posledice ako je izolovan i nije u predelu grla. Ukoliko žaoka ostane u koži može se ukloniti dezinfikovanom pincetom. Mesto uboda se dezinfikuje i namaže kremom za ublažavanje iritacije, koja u isto vreme smanjuje i bol (sinopen, fenergan, fenistil ). Najvažnije je ne ostavljati slatkiše i otvorene boce od slatkog pića na stolu, jer privlače pčele.

Posekotine


Pri penjanju po stenama ili tokom ulaska u vodu može doći do posekotine. Posle provere stanja rane, isperite je vodom i sapunom. Krvarenje se može zaustaviti tako što se rana čvrsto omota sterilnim zavojem. Potom nanesite antiseptičko sredstvo bez alkohola radi dezinfekcije. Kod lekara bi trebalo ići ukoliko je posekotina na licu, korenu kose ili na zglobovima. Duboke posekotine traže hitan odlazak u neku zdravstvenu ustanovu.

Grčevi


Ova bolna kontrakcija mišića može da se javi kod plivača u bilo kom trenutku, naročito ako je voda hladna. Uzroci mogu biti različiti – nedovoljno zagrevanje, nedostatak kalijuma, dehidratacija... U slučaju da se grč pojavi u predelu lista, savet je povući palac na nozi. Ali to nije uvek lako kada se pliva. U iščekivanju da bol prođe, pokušajte da se opustite i plutajte na leđima. Neiskusne plivače grč bi mogao potpuno da omete i zato oni nikada ne smeju da plivaju sami.

Prašina u očima


Ako vozite sa otvorenim prozorima, nije retko da vam uleti zrnce prašine u oči. Ovo je najčešće bezazlena pojava, ali ipak treba isprati oko fiziološkim rastvorom ili običnom, čistom vodom. Naravno, pre toga bi trebalo oprati ruke. Rukama ili štapićem oko se ne dira, već bi trebalo dozvoliti da rastvor i suze oslobode oko prašine. Ukoliko se smetnja nastavi ili oko suzi više od sat vremena, trebalo bi otići lekaru.

Zubobolja


Karijes se aktivirao i boli zub do besvesti. Pre nego što uspete da dođete do zubara, operite više puta mekom četkicom bolno mesto, tako ćete izbeći širenje infekcije. Ukoliko je bol, latentan i difuzan i javlja se nakon jela, radi se o karijesu. Tada obavezno uklonite sve naslage između zuba, uz pomoć četkice i zubnog konca. U slučaju slabijeg bola pri korenu zuba, utrljajte malo paste za osetljive desni. Ostavite da deluje tri minuta. Tako će se formirati film koji će štititi oštećenu gleđ od agresivnih uzročnika (toplo, hladno, slatko...). Uzmite i lek protiv bolova. Protiv zubobolje najefikasniji je brufen (200 mg), ali ga trudnice i osobe sa čirom ne smeju uzimati. Hitan odlazak zubaru zahteva neizdrživi bol, onaj koji ni brufen ne može da zaustavi jer je najverovatnije došlo do upale nerva.

Uganuće


Benigna uganuća šake ili skočnog zgloba nisu retka pojava kada osobe započinju sa novim sportovima. Čim dođe do uganuća zglob staviti pod hladnu vodu ili oblogu sa ledom (led se stavi u kesu koja se uvije u tkaninu). Zatim utrljajte antizapaljensku kremu pre nego stavite odgovarajući povoj. Ukoliko bol ne prođe u satima koji slede, ili dođe do oticanja (edema), možda je došlo do ozbiljnije povrede ili čak i preloma. Tada treba otići lekaru i uraditi rendgenski snimak, mišljenje je naše sagovornice

Ženske tegobe


Leto je idealno godišnje doba za razvoj kandide, gljivica koje su odgovorne za neprijatno peckanje i pojačan sekret. Svi uslovi joj pogoduju, prvenstveno nošenje vlažnog kupaćeg kostima na velikim vrućinama ili nošenje uskih šorceva. Najbolja preventiva je vaginalno ispiranje adaptiranom pH tečnošću, a ukoliko dođe do razvoja infekcije, trebalo bi uzeti ili vaginalete ili vaginalnu antigljivičnu kremu koju možete nabaviti i bez recepta. Ako se infekcija nastavi, lekar će prepisati i jedan ili više oralnih antimikotika.

Bolesti putovanja


Vrtoglavica, mučnina, povraćanje mogu tokom putovanja pokvariti utisak o odmoru već na startu, bez obzira na prevozno sredstvo. Osobe koje često pate od ovih problema, mogu da uzmu tabletu protiv bolesti putovanja i to nekoliko sati pre polaska na odmor. Takođe je važno da takva osoba ne kreće umorna na put jer umor pojačava osećaj slabosti. Na put se ne polazi praznog stomaka, ali ni previše punog. Ukoliko se pojavi vrtoglavica, trebalo bi na horizontu fiksirati pogledom tačku koja se ne pomera. Takođe, ukoliko putujete kolima, pravite češće manje pauze. Osoba koja se leči homeopatski, u slučaju da se mučnina smanjuje kad zatvori oči može da uzme Tabakum 9VH (3 granule na svakih 20 minuta), ukoliko se osećaj mučnine povećava kada se oči zatvore Teridion 9CH. Protiv morske bolesti Boraks 9CH na svakih 20 minuta. Takođe, akupunkturni pritisak na tačku na prednjem delu šake koja se nalazi na dva centimetra iznad zgloba šake daje odlične rezultate (metoda ruskih kosmonauta). Na to mesto može se flasterom učvrstiti i mali magnet.

Krvarenje iz nosa


Usled preteranog sunčanja ili udarca loptom u nos, može doći i do krvarenja iz nosa. Osoba kojoj nos krvari trebalo bi da sedne glavom lagano pognutom nadole iznad lavora. Nos se blago obriše jednom rukom. Potom, trebalo bi dišući na usta blago pritisnuti nozdrve palcem i kažiprstom. U toj pozi treba izdržati nekoliko minuta. Ako to nije dovoljno, trebalo bi nastaviti sa pritiskom na nos. Ako krvarenje traje duže od 20 minuta ili je došlo do žestokog udarca, najbolje je javiti se lekaru koji će zaustaviti krvarenje čepićom od fine gaze koji može stajati i do nekoliko sati.

Vera Bošković

Objavljeno: 24.07.2011.
Izvor: Politika magazin

 
Natrag
Top