Na Internetu osvanuli podaci 43.000 Hrvata

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Na Internetu osvanuli podaci 43.000 Hrvata











Izvor:
Mondo.rs







Kompanija Imenik na istoimenoj veb adresi objavila je lične podatke 43 hiljade građana Hrvatske. Podaci povučeni ali žalbe građana ostaju.


v236828p0.jpg



Lični podaci desetina hiljada građana, kojima je otkriven matični broj, broj lične karte, datum rođenja i adresu, negoduju a Agencija za zaštitu ličnih podataka istražuje kako je došlo do ovog "incidenta".

Podaci su postavljeni na sajt Imenik.hr, a njih je postavila istoimena kompanija.

Kompanija je, nakon više pritužbi građana, podatke povukla. Ali je problem u tome što su podaci ostali spremljeni u Google i tamo će biti dostupni još nekoliko sedmica, piše štampa u Zagrebu.

Pravnik iz Agencije za zaštitu ličnih podataka rekao je građanima da će kontrolisati sajt i savetovao im da se obrate policiji.

Detaljnim pregledom je ustanovljeno da je reč o podacima 43.000 vlasnika preduzeća.

U kompaniji Imenik d.o.o. kažu da su objavljeni podaci javni i da su ih preuzeli iz sudskog registra Ministarstva pravosuđa.

Kompanija je sa veb strane uklonila podatke zbog negativnih reakcija, ali je naglasila da, prilikom pokretanja biznisa, lični podaci, kao što su matični broj, adresa i drugi, postaju javni.

"Reč je o javnim podacima. Imenik ništa ne preuzima niti obrađuje već samo citira ono što je javno objavljeno. Na isti način funkcioniše i Google, navode u kompaniji.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Imenik.hr objavio osobne podatke 43 tisuća građana

RADI SE O JAVNIM PODACIMA?

Imenik.hr objavio osobne podatke 43 tisuća građana





Osobni podaci 43 tisuće građana, koji otkrivaju OIB, broj osobne iskaznice, datum rođenja i adresu, našli su se 25. veljače na internetu što sada istražuje Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), piše Jutarnji list
Podaci su se mogli pronaći na stranicama imenik.hr gdje ih je postavila tvrtka Imenik d.o.o, koja je podatke nakon pritužbi građana povukla. No, dio podataka ipak je ostao spremljen u Googleovom spremniku, te će tamo biti dostupni još nekoliko tjedana.

Da su podaci osvanuli na internetu Jutarnjem listu dojavila je Zagrepčanka M. K. koja je cijeli slučaj otkrila kada je svoje ime i prezime upisala na Google.

'Tko zna kako netko može iskoristiti te podatke, može doći i do materijalne štete. Ogorčena sam jer sam kontaktirala imenik.hr i tamo su mi bahato odbili ukloniti podatke, nakon čega sam ih prijavila AZOP-u. Pravnik iz agencije rekao mi je da će pokrenuti nadzor, te mi savjetovao da se obratim policiji', ispričala je M. K., koja je protiv tvrtke koja je objavila podatke podnijela i kaznenu prijavu.

U Imeniiku d.o.o. kažu pak da su podatke preuzeli sa sudskog registra Ministarstva pravosuđa, te da se radi o javnim podacima.

'Imenik ništa ne preuzima niti obrađuje već samo citira ono što je javno objavljeno. Na isti način funkcionira Google . Telekomunikacijski operatori dužni su dostavljati pune adresne i telefonske podatke o poduzećima po odlukama HAKOM-a jer je tvrtka Imenik nositelj koncesije za centralni telefonski imenik u RH. Obzirom da su podaci o nazivima poduzeća i njihove djelatnosti često nepotpuni, logično je da ih se nadopuni onima iz javnih registara. Tko uopće ima pravo na javni podatak?', pita Toni Kutlić iz poduzeća Imenik d.o.o.

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu da su prijavu protiv tvrtke Imenik d.o.o. zaprimili te će po njoj postupiti.

tportal.hr
 
Natrag
Top