Na hiljade depeša iz ex-Jugoslavije na stranici Vikiliksa »

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Među 250.000 dokumenata, depeša američkih ambasada širom sveta upućenih Stejt departmentu koje od juče objavljuje internet portal Vikiliks, nalazi se i više hiljada dokumenata iz bivše Jugoslavije

vikiliks29112010.jpg


Nedeljnik "Špigel", koji, pored američkog Njujork tajmsa i britanskog Gardijana, spada u medije kojima je Vikiliks dao pravo da poverljiva dokumenta ekskluzivno objave na svojim stranicama, izradio je za čitaoce i poseban "Interaktivni atlas".
Uz pomoć tog pretraživača može se pratiti koliko depeša američkih ambasada iz zemalja na prostoru bivše Jugoslavije i iz kojih godina mogu da se pročitaju među dokumentima koje je objavio Vikiliks izazavši burne reakcije širom sveta.
Tako se, prema Špigelovoj statistici, može pročitati 994 depeša iz Beograda (počevši od 1966. godine), iz Zagreba 1.686 (počevši od 1991.) i iz Sarajeva 869. Među poverljivim dokumentima koje objavljuje Vikiliks, kako proističe iz Špigelovog "Interaktivnog atlasa", nalazi se i 836 depeša iz Ljubljane, 668 iz Prištine, 522 iz Skoplja i 164 iz Podgorice.
S obzirom na veliki broj depeša sa prostora bivše Jugoslavije, i na taj region se odnose ocene dopisnika širom sveta koji navode da će u nizu zemalja delovi novije istorije možda morati da se napišu ponovo posle objavljivanje poverljivih i tajnih dokumenata američke diplomatije na portalu Vikiliksa.


Izvor:StudioB
 
Natrag
Top