Na ekskurziju ode cela plata

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Na ekskurziju ode cela plata










Izvor:
Blic,rs









Kriza se oseća i kad su u pitanju đačke ekskurzije. Iako su ta putovanja srednjoškolcima često prvi olazak u inostranstvo, a mlađima jedini način da upoznaju svoju zemlju, roditelji sve teže namiču novac za njih. Za jednog srednjoškolca treba odvojiti celu platu.


242858_1011_f.jpg



Ne treba da čudi što se sve manje đaka prijavljuje na ekskurzije. Tako, na primer, od 34 učenika drugog razreda Ekonomske škole u Zaječaru, odeljenje turistički tehničar, ekskurziju početkom oktobra može da priušti samo njih sedmoro. I tu je početak ove, po đake, tužne priče, jer ukupno iz pet odeljenja Ekonomske škole od 140 učenika na ekskurziju bi išlo samo njih 50 - jedva jedan autobus! Jasno je i zašto. Za pet dana u Pragu, od toga jedan u Beču, treba izdvojiti 35.800 dinara, uz to dodati još 3.000 dinara za dnevnice profesora, a platežna moć Zaječaraca nije za pohvalu - ima roditelja koji zarađuju 10.000 dinara mesečno.




CENE NEREALNE




Iako se ovaj višednevni izlet do Praga plaća u 14 rata, Marina Trandafilović, majka jednog deteta koje bi išlo na ekskurziju, kaže da je to zadovoljstvo veoma skupo.
- Obećali smo ćerki da će ići u Prag ukoliko se prijavi dovoljan broj dece. Ali, mislim da je moglo da se pronađe neko jeftinije rešenje jer je za naše uslove života ova ekskurzija luksuz - kaže Marina Trandafilović.


Profesor Dragan Petrović, predavač na svim ekonomskim grupama, kaže za “Blic” da su cene ekskurzija nerealne.


- Pojedine agencije specijalizovale su se samo za ovu oblast i žele da se na brzinu obogate. Ali ne verujem da će imati velike koristi od toga - primer su sedmoro prijavljenih učenika iz mog odeljenja. Očekujem da ćemo u dogovoru sa agencijom umanjiti cenu za oko 7.000 dinara, što je opet puno jer roditelji većine učenika nemaju para da svojoj deci priušte izlet u inostranstvo na nekoliko dana - kaže Petrović.


A cene đačkih ekskurzija variraju od agencije do agencije. Slična ekskurzija kod “Oktopod travela” prošle godine koštala je 265 evra pet dana u Pragu sa polupansionom.

- I ove godine cene će ostati na nivou prošlogodišnjih - kaže za “Blic” Vojka Bošković iz te agencije, dodajući da su u cenu uračunati i svi propratni događaji, izlasci, izleti.

Ekstra troškove imaju maturanti, odnosno njihovi roditelji. Osim ekskurzije koja im je poslednja zajednička, te bi trebalo da bude nezaboravna, uz taj trošak (dok se otplaćuje ekskurzija), udar na budžet je i priprema za matursko veče.

Uprkos svim troškovima, ekskurziju ne treba propustiti i zbog njenog edukativnog karaktera. S tim se slaže i Marina Bunčić, školski psiholog.

- Osim druženja i zabave, važno je da dete vidi i upozna nešto novo, i da to uporedi sa svojim prethodnim iskustvima, odnosno sa onim što je do tada učilo u školi - kaže Bunčićeva, dodajući da su ta putovanja takođe važna i zbog toga što većina srednjoškolaca po prvi put vidi inostranstvo.



SKUPI I IZLETI



O tome gde će đaci na ekskurziju odlučuje savet roditelja i direktor, kaže za “Blic” Savić Minić, direktor Pete beogradske gimnazije.

- Od ponuda na tenederu izabaremo najpristupačniju, glasanjem, i u suštini niko od roditelja se ne buni. Tako su u oktobru prošle godine maturanti boravili sedam dana na severu Italije za 319 evra sa polupansionom. Sada razmatramo ponude za narednu školsku godinu i mislim da se cena ekskurzije za maturanete neće mnogo razlikovati od prošlogodišnje - objašnjava Minić.

Roditelji se žale i na to da su jednodnevne ekskurzije skupe, kreću se od 1.500 do 2.500 dinara.

I ne završava se priča uplaćivanjem ekskurzije, u dodatne troškove spada i vađenje pasoša, neretko, srednjoškolci nemaju ovaj dokument pa je tu dodatnih 2.500 dinara. Uz to, đaku treba dati i džeparac, što je još 5.000 do 10.000 dinara, i kada se sve sabere, ode više od jedne prosečne plate na ekskurziju, ko ima sreće da ima prosečnu platu. Troškova puno, a uživanja, kako za koga. Za roditelje ne sigurno.

 
Natrag
Top