Na duge staze, tuga je otrov

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Na duge staze, tuga je otrov

Poznato je da fizička bolest utiče na duševno stanje čoveka, ali medicina sve više uviđa da naša nezdrava duševna stanja, naročito ona koja traju mesecima i godinama, presudno utiču na pojavu nekih fizičkih bolesti.
Utvrđeno je da dugotrajno stanje ljutnje i gneva, depresije, straha ili neprestane brige uslovljavaju, u toku kraćeg ili dužeg vremena, određene funkcionalne, a potom i organske promene u našem organizmu…
Psihički činioci, pa i misaoni procesi, utiču na hormone hipotalamusa i hipofize koji, sa svoje strane, deluju na telesne procese i na taj način mogu da utiču na nastanak brojnih savremenih bolesti.
Usled toga proces ozdravljenja, naročito od neke teže hronične bolesti, u velikom stepenu zavisi od ponovnog uspostavljanja naše psihičke ravnoteže.

Toksičnost negativnih emocija

Negativne emocije su podjednako toksične kao i pušenje i povišene masnoće u slučaju srčanih bolesti.Ljudi izloženi dugim periodima tuge i pesimizma, neprestanoj napetosti i nezadovoljstvu, strahu, cinizmu i sumnjama, dvostruko su podložniji bolestima, pre svega bolestima srca i krvnih sudova, poremećajima imuniteta, astmi, upali zglobova (artritisu), glavoboljama, čiru na želucu i dvanaestopalačnom crevu...
Tuga i depresija su povezane sa smanjenim imunitetom i malignim bolestima, a ljutnja sa srčanim infarktom.



Autor: Dr Dragan Ivanov, mr sci.
Zdrav život



 
Poslednja izmena:
Natrag
Top