Na dnu Save i Dunava leži bar 50 potonulih brodova

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Na dnu Save i Dunava leži bar 50 potonulih brodova

24 sata 06.09.2010 09:35



Svi ste čuli za „Titanik“, ali veoma malo ljudi zna za „Kicoša“, „Vulkan“ ili „Štrosmajera“... To su samo neki od čak 50 brodova koji su potonuli na području grada i nalaze se na dnu Save i Dunava. Ustanova kulture „Parobrod“ i podvodni arheolozi pokrenuli su ekspediciju kako bi locirali sve te brodove, ali potraga za prvim bila je neuspešna zbog loše vidljivosti.

Naučna ekspedicija „Potpoljeni brodovi beogradskog akvatorijuma“, koju su organizovali UK „Parobrod“ i podvodni arheolozi iz nevladine organizacije „Aqua et Archeologia“, počela je u subotu, nažalost, neuspešnom potragom za parobrodom „Zemun“ koji je potonuo 1926. godine.
- Beograd je nekada imao veoma razvijen rečni saobraćaj, zbog čega se u Savi i Dunavu u širem pojasu grada nalazi oko 50 brodova koji su potopljeni - kaže za „24 sata“ Zlatko Crnogorac, izvršni producent UK „Parobrod”.
Podvodni arheolozi napravili su mapu sa svim potonulim brodovima na teritoriji Beograda, a cilj ekspedicije biće da se tačno lociraju svi brodovi.
- U međuratnom periodu tonuli su putnički brodovi, dok su za vreme rata ratni brodovi namerno potapani - objašnjava Crnogorac.
Prema njegovim rečima, loše vreme zna da pokvari planove roniocima.
- Za parobrod „Zemun“ ne postoje zvanični podaci da je on zaista tu potonuo, već samo priča alasa, jer uglavnom alasi prijavljuju da su im se mreže zakačile za neku olupinu. Na ušću je izuzetno jaka struja, pa se često podigne mulj sa dna reke zbog čega je vidljivost izuzetno smanjena. Upravo to se desilo i u subotu kada je vidljivost bila svega 20 centimetara - kaže Crnogorac.
Ipak, potraga za potonulim brodovima uskoro se nastavlja.
- Nastavićemo sa istraživanjima, odnosno lociranjem brodova. Nadamo se da će država i grad finanisrati i neke ozbiljnije ekspedicije. Mi često gledamo na Diskaveriju olupine brodova u okeanima i morima i divimo im se, a nismo ni svesni da to isto postoji i kod nas. Planiramo da mapu koju su podvodni arheolozi napravili proširimo na knjigu, kao i da snimimo dokumentarni film - kaže Crnogorac.







 
Natrag
Top