Šta je novo?

Na bris grla čeka se satima

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
DNEVNO PO 200 PACIJENATA U REDOVIMA U INSTITUTU ZA MIKROBIOLOŠKE I BAKTERIOLOŠKE ANALIZE


Na bris grla čeka se satima
Izvor: Dan 21-03-2011
~Ovako sam čekala kod očnog doktora, a kada sam došla na red bilo je kasno, ostala sam bez vida, kaže sredovječna pacijentkinja~U 2010. godini Institut je pružio usluge za 50.000 pacijenata, što je 1.000 sedmično i 200 dnevno

Građani su prinuđeni da na medicinske usluge u bilo kojoj državnoj zdravstvenoj ustanovi čekaju u redovima. Gužve nijesu evidentne samo u Kliničkom centru Crne Gore, već i u Institutu za javno zdravlje. Pacijenti su prinuđeni da u Institutu na mikrobiološke i bakteriološke analize čekaju satima. U ovoj ustanovi poručuju da su gužve neizbježne, jer nakon preseljenja u novu zgradu imaju tri puta više pacijenata nego u ranijem periodu.
Ekipa "Dana" u srijedu, 16. marta, oko devet časova, zatekla je redove pacijenata u Institutu koji su čekali da im ljekari uzmu briseve, izdaju sanitarne knjižice ili saopšte rezultate analiza.
- Ovako sam čekala kod očnog ljekara. Međutim, kada sam došla na red bilo je kasno. Ostala sam bez vida. Inače, kada su gužve i pregledi kod ljekara budu na brzaka - požalila se sredovječna pacijentkinja.
Upitana kako komentariše čekanja, odmahuje rukom, poručujući da "gdje je god otišla nije mogla završiti obaveze bez čekanja".
- Evo čekam doktora da mi uzme bris grla. Mora da se čeka. Ipak, ovdje je čisto i ljudi strpljivo čekaju - kaže jedan od naših sagovornika.
Pacijentkinja sa Cetinja priča da gdje god da ode čeka i da to nije ništa novo. Smatra da u privatnim ordinacijama vjerovatno ne bi čekala, jer bi platila za usluge. Kaže da čeka oko sat vremena na prijem kod ljekara.
Da građani nijesu oduševljeni što moraju da čekaju pokazuju i njihove primjedbe koje su zabilježili u knjizi utisaka koja je postavljena u holu Instituta.
- Useljenjem u novu zgradu nijeste riješili probleme kada su u pitanju gužve. I dalje se čeka satima - napisala je Maja.
- Od 13.55 do 14.20 čekala sam u petak sanitarnu knjižicu. Objašnjenje na šalteru je bilo "doktori su doktori" - pretočila je u svesci utisaka Anita.
Direktor Centra za medicinsku mikrobiologiju u Institutu dr Zoran Vratnica saopštio je "Danu" da su od prelaska u novu zgradu tri puta povećani kapaciteti prijema pacijenata.
- Međutim, broj uzoraka koje laboratorija može da primi je ograničen mogućnošću njihove obrade u laboratoriji. Laboratorija prima u prosjeku 200 pacijenata na dan. Takođe, do zastoja u obavljanju pretraga povremeno dolazi i zbog nedostatka nekih dijagnostikuma koji se svi nabavljaju od proizvođača iz inostranstva, gdje povremeno dolazi do zastoja isporuke istih od strane dobavljača. Kada stignu dijagnostikumi koji su nedostajali logično je da bude veće interesovanje pacijenata, a samim tim i moguća gužva. Naglašavamo da postoji određeno vrijeme koje je predviđeno za uzorkovanje, što je povezano sa tehničkim kapacitetima laboratorije, jer ako bi se uzeo veći broj uzoraka od predviđenog ne bi bili u mogućnosti da sve uzorke obradimo u toku radnog vremena. U toku 2010. godine Institut je pružio usluge za oko 50.000 pacijenata, što je oko 1.000 sedmično, a oko 200 dnevno i manje gužve su neizbježne. Uporedivši Institut sa drugim zdravstvenim ustanovama, gdje pacijenti čekaju i po nekoliko sati, smatramo da maksimum od pola sata, koliko u prosjeku nekad treba sačekati za uzorkovanje u Institutu, nije neprihvatljivo - kazao je Vratnica.

M.M.K.

Oprema nije problem

Vratnica dodaje da se u Institutu javljaju pacijenti iz svih gradova Crne Gore, zato što se jedan dio mikrobioloških pretraga radi samo u toj ustanovi, jer u ostalim laboratorijama ne postoje tehničke mogućnosti.
- U Institutu se vrši preko 200 različitih pretraga od onih osnovnih do najsofisticiranijih i najskupljih. Svakako, radi poboljšanja efikasnosti i ekspeditivnosti rada na prijemu pacijenata trenutno se radi na uvođenju laboratorijskog informacionog sistema, koji bi trebalo da poveća efikasnost poslova koji se obavljaju, kako na prijemnom šalteru i na uzorkovanju, tako i u kompletnoj laboratoriji. Bez obzira na obim posla koji se javlja na prijemnom šalteru, zaposleni u Centru se trude da svoj posao obave korektno, koliko to okolnosti omogućavaju, a i ubuduće će se truditi da pružena uluga pacijentima bude što bolja - zaključio je Vratnica.
 
Top