Šta je novo?

Na 41. NIMUS-u orguljaš, džez trio, harmonikaš iz Rusije…

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Na 41. NIMUS-u orguljaš, džez trio, harmonikaš iz Rusije…
Izvor: juznevesti
490x370_490x370-490x370-Nimus-otvaranje.jpg


Publika će na Niškim muzičkim svečanostima, koje će biti održane od 29. oktobra do 12. novembra, moći da na 11 koncerata čuje vrhunske muzičare iz Grčke, Italije, Rusije, Slovenije, Makedonije, Francuske, kao i domaće snage.

41. NIMUS otvoriće u sali Niškog simfonijskog orkestra solisti - violončelista Dragan Đorđević koji će izvesti dela Čajkovskog, dok će pijanistkinja Maja Rajković i trubač Mladen Đorđević svirati Šostakovičev koncert.

Kao poseban raritet organizatori najavljujukoncert na orguljama koje će u Katoličkoj crkvi u Nišu svirati italijanski muzičar Pietro Pirikone.

Posle mnogo godina niška publika će moći da uživa u zvuku orgulja posle mnogo godina na NIMUS-u. Osim toga, izdvajamo i koncert vrhunskogruskog harmonikaša Jurija Šiškinakoji će sa Andrijom Petrovićem izvesti kompozicije modernog stvaralaštva - kaže Vesna Bratić, direktorka Niškog simfonijskog orkestra.

Bratićeva preporučuje i nastupSrpskog gudačkog kvarteta- “vrhunskih srpskih muzičara koji će izvesti dela Borodina”, kao imakedonskog trija “Braća Tavitijan”.

Džez trio “Braća Tavitijan” je veoma popularan, nastupali su sa Josipom Lisac, Masimom i drugim poznatim pevačima, a od prošle godine su počeli da rade džez obrade klasičnih dela - objašnjava Bratićeva.

Selektor NIMUS-a Svetozar Vezenković izdvaja trio“Transkripcija” iz Grčkekoji će 30. oktobra, prema njegovim rečima, izvesti popularna dela, kao ikoncert mladih niških talenata, 16-godišnjaka Đorđa Radevskog i Aleksandra Raosa.

Niška publika će imati priliku da čuje iviolinistkinju Lanu Trotovšček iz Slovenije, kao ioboistkinju Gordanu Josifovu Nedelovskuipijanistkinju Elenu Atanasovuiz Makedonije koje će svirati valcere i popularna dela za obou i klavir.

Jedno veče NIMUS-a biće posvećenoniškom kompozitoru Bratislavu Zlatkovićučiju će autorsku muziku izvesti Kamerni orkestar Fakulteta umetnosti u Nišu “Končertante”.

Muzičke svečanosti zatvorićeviolinista Lev Kličkov iz Rusijekoji će zajedno sa Niškim simfonijskim orkestrom, a pod dirigentskom palicom Emanuela Leduka Baroma, održati koncert u Narodnom pozorištu.

Ulaznica za jedno veče NIMUS-a može se kupiti, poceni od 400 dinara, a 250 dinara za studente, učenike i penzionere, u Niškom simfonijskom okrestru i Niškom kulturnom centru.
 
Top