Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Nbg

12.jpg


Grupa (NBG) nastala je osamdesetih kao deo autentične rokenrol, pank, rep scene koja je formirana na prostoru omeđenom rekom Savom, Novobežanijskim grobljem i Zemunskom stranom grada.
Kada se 1997 na tržištu pojavio njihov prvi album, odmah postaje oda Novobeogradskom načinu života, širi priču o usamljenom pojedincu suočenim sa egzistencijalnom užasom getoizirane svakodnevnice, o gubitku ličnosti u takvim okolnostima, o životu klinaca sa "Novaka", koji su izmislili pank-blok, birali flašu piva ispred samoposluge umesto kafića i koristili sleng koji će kasnije reperi prisvojiti i nosačima zvuka razaslati u etar.

Oformljeni su 1984. godine,a poceli sa svirkom 1986. Bend su osnovali Malisa Milovanovic- Mališa.. Bubnjar..REST IN PEACE.. 1969 - 1996 , Boris Volak- Sisa (Vocal) i Vlada Markoski-Kara (Gitara). Nakon nekoliko godina turneje, u studiju "Modro Oko" snimili su prvi demo i prvu kompilaciju produciranu od Slovenačke diskografske kuće "Black Tape". Jedan video spot je bio snimljen za Italijansku TV stanicu "RAI2". "87 godine band prestaje sa radom, a "96 snima svoj prvi album NBG 1 sa istim članovima. Pre nego što je prvi album izdat, bubnjar Mališa je tragično izgubio svoj život. Koncertni nastupi počinju godinu dana kasnije, a Mališino mesto zauzima Vlada.

"Svirali smo preko 100 svirki, i završili svoju turneju sa svojim albumom. Takodje smo imali i dosta humanitarnih nastupa. NBG je u pocetku znacilo Novo bezanijsko groblje, a danas nema nikakvo znacenje. Bitno je da smo tu, nije vazno ime. A onda posto su dosli Vlajsa i Kara pocinjemo sa vezbanjem kod Save "svinjara".Ko nije kopao temelj kuce kod Save, ne zna koja je cena rokenrola.
Svirali smo svuda gde je bilo struje za "dz". I tako smo snimili prve demo snimke u studiju "Modro Oko"(Zoran Djokic). Kasnije su mnogi bendovi snimali tamo. Kasnih 80-ih u Beogradu postojala je jaka Punk scena. Gluvarilo se kod "Zidica" kod SKC-a,"Poleta" ...I nije bila samo muzika u pitanju tako se zivelo. Nasa prva ozbiljna svirka bila je na "Akademiji" 1987. Zbog lose reklame i zbog nerazumevanja nismo svirali nigde van Beograda. Do raspada benda dolazi krajem 1988 i svako odlazi na svoju stranu. Svasta se radilo,sviralo se i po drugim bendovima i sticalo iskustvo. Sticajem okolnosti 1996 smo se ponovo okupili. Shvatili smo da mozemo jos mnogo toga da kazemo i da mozemo ponovo da funkcionisemo. Izabrali smo pet novih i pet starih stvari i u studiju Go-Go smo snimili plocu za cetiri dana (bez doterivanja sve uzivo) u originalnoj postavi (Jun 1996). Kaseta je izasla u februaru 1997 nakon Malisine smrti.
Sve sto smo dosad uradili i sto cemo uraditi u buducnosti posveceno je Malisi. Svaki put kada sviramo i on je sa nama. Snimili smo i cetiri spota za prvi album: Hocu da budem sam ,Marijana, Slogirani testisi-Beton blok i Zelja. Svirali smo posle te ploce u cetrdesetak gradova po Srbiji uglavnom po Vojvodini,a jedan od najdrazih svirki nam je kao predgrupa GBH u Beogradu."

1999 godine, snimaju drugi album "Pesma uz batine", koji je izdat 2000 godine, i on je bio odlično prihvaćen, ali nedovoljno izvodjen javno, zbog licnih i familijarnih razloga njihovih članova.
2004 godine, izvode poslednju svirku uživo, a 2005 snimaju Live album, koji nije bio izdat zbog problema sa diskografskom kućom.
Septembra 2007 godine započinju novi album, koji još nije završen. Band sada sačinjavaju Kara i Sisa, koji još uvek rade na albumu i traže nove članove u medjuvremenu.
Uticaji:
Sex Pistols, Ramones, Motorhead, G.B.H., The Clash, Explited, Dead Kennedys, Misfits, The Sonics, Rose Tattoo, Social Distortion, Backyard Babies, Metallica, The Dictators, The Stooges, New York Dolls, Die Hunns, Turbonegro, Gluecifer, Nashville Pussy, Supersuckers, Sham 69, Cyco Miko, Backstreet Girls, The Wildhearts, The Bones, Anti Nowhere League, Pekinska Patka, Braca Left, Totalna Destrukcuja, EKV........ i Scandinavski punk rock bendovi. Jedino što volimo i poštujemo je PUNK ROCK MUZIKA!!!..

Diskografija

Anarhija
Beton blok
Da li sam jedini
Dosada
Frka Kalis
Hocu da budem sam
Ima dana
Industrija piva
Kako vreme leti
Kucka
Marijana
Nikad kao svi
Prodane duse
Slogirani testisi
Svet u kome zivis
Zaustavi me
Zelja
Zid


myspace.com






 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top