Šta je novo?

Muzika za decu

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
Muzika decu čini srećnom

[/QUOTE]J. S. J. | 03. maj 2010
751_ddreamstime_kup.jpgDeca obožavaju muziku. Postoje mnogobrojni dokazi da je čuju još u maminom stomaku i da je kasnije prepoznaju i na nju reaguju. Zbog toga su uspavanke, pesmice i rime nezamenljivi “sedativ” za umornu i nervoznu bebu. Naučnici, međutim, veruju da muzika, pesme i stihovi imaju pozitivan uticaj na zdravlje mališana. To potvrđuju razna ispitivanja, između ostalih i ono koje dokazuje da se prevremeno rođene bebe mnogo brže oporavljaju i ranije napuštaju bolnicu ako svakoga dana slušaju klasičnu muziku, barem pola sata.
Još jedno istraživanje pokazuje da su sva deca rođena sa osećajem za ritam, koji kasnije gube ili usavršavaju u zavisnosti od stimulansa. Istraživanje pokazuje da su bebe "programirane" da se kreću na zvuk muzike i da više vole note od zvuka ljudskog glasa. Grupa naučnika proučavala je 120 dece uzrasta od pet meseci do dve godine i puštala im klasičnu muziku, ritmičke bitove i ljudski govor. Praćeni su njihovi pokreti, a rezultati pokazuju da se većina dece, čak i oni najmlađi, ritmično njišu na zvuke muzike, a da su tempo menjali u zavisnosti od ritma. Naučnici tvrde da muzika stimuliše telesni sistem za ravnotežu i pokret, što je jedan od najstarijih sistema u evolucijskom smislu, i jedan koji se razvija najranije po rođenju.
Muzika, dakle, stimuliše bebe i čini ih srećnima, a istraživanje je pokazalo da što su bebe više bile u mogućnosti da sinhronizuju pokrete sa muzikom to su se više smejale, gugutale i “pričale”. Mnogi naučnici smatraju da muzika ima uticaja na kasniju pažnju i sposobnost učenja. Zbog toga puštajte vašoj bebi muziku što češće, plešite i igrajte zajedno, pa ćete se brzo i sami uveriti u blagotvorna svojstva muzike.

VECERNJE NOVOSTI: ZIVOT+
 
Poslednja izmena:
Top