Muzej Mileve Ajnštajn u Novom Sadu?

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Muzej Mileve Ajnštajn u Novom Sadu?
17. jun 2009. 01:31

Novi Sad -- Pokrenuta inicijativa da kuća u Novom Sadu u kojoj je živela Mileva Ajnštajn bude pretvorena u muzej, ali se mora rešiti problem preseljenja sadašnjih stanara.

Kuća u kojoj je Mileva Marić Ajnštajn živela u Novom Sadu godinama propada. Inicijativa da se ova kuća ili bar deo nje pretvori u muzej posvećen ovoj naučnici je pokrenuta, ali za sada niko ne može pouzdano da kaže kada bi to moglo biti i učinjeno.

Više od 60 godina je moralo proći da Mileva Marić Ajnštajn dobije spomen-ploču na groblju Nordhajm u Cirihu, gde je sahranjena. Ni u Srbiji, gde je ova naučnica rođena i neko vreme živela, nije urađeno mnogo više na tome da se ne zaboravi ko je bila Mileva Marić i šta je učinila za svetsku nauku.

Kuća u kojoj je živela u Novom Sadu, iako pod zaštitom države kao spomenik kulture, propada jer stanari ne mogu da rade ništa na njenom održavanju, a grad u nju ne ulaže sredstva. Ovo bi se moglo promeniti inicijativom porodice Ajnštajn da kuća bude predata gradu, ali pod uslovom da se od nje napravi muzej.
“Ja se nadam da će grad ispoštovati volju porodice Ajnštajn i da će to dovesti do krajnje realizacije. Mi u gradu kao Novi Sad treba da imamo spomenik Milevi Marić, a ne Jaši Tomiću ili slično, a da ne govorimo o muzeju tu gde je Mileva Marić živela”, kaže Rajko Marić, zastupnik porodice Ajnštajn.

U lokalnoj vlasti tvrde da spremnost za inicijativu postoji na nivou grada. Trenutno se, tvrde, traži rešenje za smeštaj nekoliko porodica koje stanuju u kući gde je nekad živela Mileva Marić. Tek nakon što oni budu preseljeni, pod uslovom da svi prihvate da napuste kuću, grad će početi renoviranje ovog zapuštenog zdanja i pretvaranje kuće u muzej posvećen Milevi Marić Ajnštajn. Pitanje je međutim zašto to nije ranije urađeno i kada će biti završeno.

“To je proces koji se događao i neko će reći, eto mi smo tu godinu dana i nismo dovoljno uradili, ali mi idemo u tom pravcu da se ta kuća bude rešena tako da stanari budu preseljeni, a kuća renovirana i privedena nameri. Bitna je namera, siguran sam da će ovo u dogledno vreme biti i urađeno”, kaže Saša Igić, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

O odnosu prema velikanima nauke sa ovih prostora govori i činjenica da u Srbiji postoji svega nekoliko bista Mileve Marić, poput jedne u Kaću, gde je Mileva takođe boravila neko vreme, kao i činjenica da na Milevinoj kući u Novom Sadu više nema ni spomen-table jer je ukradena, a da nova nikada nije postavljena.

Izvor: B92
 
Top