Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.414
Muški pubertet

Z. O. Joksović | 21. februar 2011. 13:33 | Večernje novosti

Kada će se javiti zavisi od nasleđa, ishrane i zdravstvenog stanja, mada se, u proseku, u najburnije doba života ulazi sa 12 godina

1.jpg
Malo dečak malo muškarac

Kada se roditelji suoče sa činjenicom da je njihov dečak ušao u pubertet često ne znaju kako da se postave.
Ponekad nisu u stanju ni da prepoznaju kada je sve počelo. Ponekad prepoznaju, ali teško prihvataju saznanje da njihov sin postaje odrastao muškarac.
Kako bilo, dečaci u proseku u najburnije doba života ulaze sa 12 godina. Kada će se tačno javiti, najviše zavisi od nasleđa, ishrane i opšteg zdravstvenog stanja.
Ako se javi pre 10. godine, smatra se prevremenim pubertetom. Iako počinje ranije, završava se normalnim polnim razvojem. Kasni pubertet se javlja posle 16. godine i takođe je u najvećem broju slučajeva vezan za nasledni momenat.

2.jpg

Ponekad, istina, može da bude posledica i oštećenja hipotalamusa, kada iziskuje lečenje.
Pubertetski razvoj kod većine ima određeni redosled. Vidljiv nagli rast dečaka znači da je u pubertetu već godinu dana. Rast se obično završava sa 18 godina, a ukoliko je pubertet počeo kasnije, onda sa 23 ili 24. Od ostalih telesnih promena neke su vidljive i oku drugih posmatrača, a neke su poznate samo osobi u pubertetu.
Većina dečaka ubrzano raste oko 13. godine, pri čemu različiti delovi tela ne počinju da rastu u isto vreme. Glava dostiže maksimalnu veličinu pre drugih delova tela, dok kosti lica, a posebno donja vilica, ubrzano rastu nekoliko meseci posle rasta u visinu. Ruke i noge dostižu maksimalnu dužinu pre trupa, a šake i stopala pre ekstremiteta.
Zato u prvim godinama puberteta adolescenti deluju nezgrapno sa velikim šakama i stopalima.
Rast mišićne mase dešava se za vreme naglog rasta. Raste i krvni pritisak, dok srčani rad postaje sporiji a kapcitet pluća veći. Porastom skeleta i mišićne mase, tek stasali muškarac postaje jači i sposobniji da izdrži veći fizički napor u dužem vremenskom periodu. Jedini organi koji se u pubertetu smanjuju su grudna žlezda (timus) i limfno tkivo.
Zanimljivo je da je u ovom periodu adolescentu potrebno da se uskladi sa promenom tela i osećanja, a sam se često oseća fizički i emocionalno nespretan.
Negde je između, malo dečak a malo muškarac. Neki adolescenti sa četrnaest godina još liče na dečake dok većina njihovih vršnjaka izgledom liči na muškarce, što je potpuno individualna stvar na koju roditelji ne treba mnogo da obraćaju pažnju. Jedino ukoliko se pubertet ne javi ni posle šesnaest godina, treba se konsultovati sa dečijim endokrinologom, radi eventualnog lečenja.

3.jpg

MIRIS MUŠKARCA
Sa početkom puberteta počinje intenzivnije lučenje znoja, koji dobija drugačiji, jači miris - „miris muškarca“. Ponekad adolescent nije svestan te promene, pa ako ne obrati pažnju na higijenu može postati neomiljen u društvu. Izuzetno neprijatan miris može da se suzbije antibakterijskim sapunom, koji onemogućava razmnožavanje bakterija odgovornih za pojavu ovakvog mirisa.

BUBULJICE I AKNE
Bubuljice su normalni pratioci puberteta. Nisu posledica loše higijene kože, konzumiranja masne hrane ili čokolade. Prolaznog su karaktera, ali ako se cede mogu da dovedu do pojave zapaljenskih žarišta i lošeg izgleda tena.
Akne su veći problem od bubuljica, i javljaju se većinom kod mladih sa naslednom sklonošću. Za njihovo lečenje potreban je dobar dermatolog. Dobar stručnjak osetljivoj osobi u pubertetu treba da pomogne ne samo da vrati dobar izgled koži, već i da spreči njegovu klonulost duhom zbog novonastalog izgleda. U suprotnom, može doći do zanemarivanja izgleda i nastanka trajnih ožiljaka na mestima akni. 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.358
Pogodiš me Crvena sa temamam,no coment.....šta da ti kažem...napunili 11 godina....a već su niži za glavu od mene......a tek su krenuli da probijaju "plafon" kako kaže moj paša........u kompu sam im....ali nemaju pojma našao par "sličica"...sad svaki sajt nudi sve i svašta......već im glas "ukrupnjuje",naročito Đoletu...... a jedu (ako hvala bogu) za mene i Tamaru zajedno.....Kada se roditelji suoče sa činjenicom da je njihov dečak ušao u pubertet često ne znaju kako da se postave.
Ponekad nisu u stanju ni da prepoznaju kada je sve počelo. Ponekad prepoznaju, ali teško prihvataju saznanje da njihov sin postaje odrastao muškarac.


ne znam,kaću sam držao pod kontrolom....rasla je u doba kad je fejs bio....u začetku......a ovi dvoje,ne ne znam..već mi prepričavaju tračeve iz škole.........e sad da li su i oni "zaljubiška".....to mi nisu rekli....zasad ih držim pod kontrolom........videćmo....javiću se mesec dana,jer to je sad za "turbo generaciju",ne zbog muzike......nego kako brzo odrastaju,MNOGO,već me šiju na kompjuteru....a da ne pričam televizori.....net......s jedne strane mi je drago....ali opet.....kad pogledam sa druge strane,nisu to više ona deca....koja su se igrala autićima.........i opet,neka me seta obuzme...jer brzo,zaista brzo....postaju MOMCI.........
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.414
Na sreću, tu je i Nikolica... ;) S njim ćeš tek da preživaljavaš svašta.
Bogu hvala, neka su ti živi i zdravi. :)
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
884
Sve faze muškog puberteta


1. FAZA


Prva faza započinje oko devete godine i traje sve do 12. godine života. Primjećuje se pojačani fizički rast, a hormoni također ubacuju 'u brzinu' i pripremaju se za 'veliki prasak' zvan pubertet koji slijedi nakon ovoga.

2. FAZA

Službeni početak puberteta smatra se između 12. i 15. godine života, iako on može započeti ranije, a nešto rjeđe i kasnije. Osim što ćeš i dalje rasti, primijetit ćeš da ti se razvijaju mišići te masno tkivo. Također, primijetit ćeš da ti se mijenja i tkivo oko grudi. Naime, same bradavice postat će tamnije i veće. Nekim dečkima razvija se i masno tkivo oko grudi, pa se čini kao da grudi bujaju kao kod djevojaka. Ova je pojava poznata kao ginekomastija i dobra je vijest da se kod većine ovo tkivo povuče nakon što pubertet počne jenjavati. Uz ovo, počinju rasti dlačice oko korijena penisa te se mošnje povećavaju, dok penis u ovoj fazi još uvijek ostaje nepromijenjen.

3. FAZA

Treća faza je otprilike od 13. do 16. godine života. Karakterizira je razvoj penisa, koji najviše raste u dužinu. Također, dlačica ima sve više i sve su bujnije te se šire i na torzo te ostale dijelove tijela. Šire ti se ramena, lice dobiva zreliji izraz, rastu dlačice i na licu, pa je vrijeme za prvo od mnogih brijanja. Glas se počinje mijenjati, odnosno mutiraš. U ovoj su fazi česti i vlažni snovi, odnosno nekontrolirano izbacivanje sjemena za vrijeme sna. Također, osjećaš strast i privlačnost prema suprotnom spolu, pa često maštaš o djevojkama i počinješ masturbirati.

4. FAZA

Od 15. do 17. godine života penis se ponovno razvija, ali sada raste u širinu. I dalje ćeš vidjeti promjene na mošnjama, odnosno rast će i mijenjati boju, postati tamnija. I dalje ćeš primijetiti pojačan rast dlaka na mjestima na kojima su do sada bile malene – ispod ruku, na licu te oko anusa. Koža će ti postati masnija i sklonija aknama. Glas ti je sve dublji.

5. FAZA

Ovo je posljednja faza puberteta, a traje do 18. ili 19. godine. Sada već djeluješ formirano i imaš izgled muškarca, mada neki nastavljaju rasti i u svojim dvadesetima. Spolni organ izgleda kao u odraslog muškarca, a dlake po tijelu su također dobile svoj konačan izgled. I glas je dublji, mutiranje je završilo. Ako si dosad mogao izbjegavati redovito brijanje, odsad ćeš se sigurno morati brijati mnogo češće.
 
Top