Šta je novo?

MUP pravi bazu navijača

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
MUP pravi bazu navijačaMenja se Zakon o sprečavanju nasilja na stadionima i formira se baza podataka o navijačima.


v217320p0.jpgDa bi Nacionalni fudbalsko-informacioni centar, osnovan u aprilu ove godine, profunkcionisao u punom kapacitetu, moraće da se menja nekoliko zakona, uključujući i Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama.

Ove promene omogućiće MUP-u Srbije da napravi bazu podataka u kojoj će se naći imena najekstremnijih navijača koji su krivično gonjeni za nasilje na stadionima. Predlog za zakonske izmene biće podnet veoma brzo, saznaju „Novosti“.


Predstavnici MUP već su održali sastanak sa saradnicima Rodoljuba Šabića, poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, a čeka ih sastanak i sa zaštitnikom građana.


"Obrada podataka o ličnosti, po Ustavu, reguliše se zakonom, a zasada nema pravnog akta koji bi omogućio formiranje baze podataka o ekstremnim navijačima. Zato je i održan sastanak sa predstavnicima policije i uskoro će se naći rešenje", izjavio je Šabić za "Novosti."


Ovo je listu potvrdio i Aleksandar Gargenta, načelnik Odeljenja za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama u Upravi policije MUP Srbije. On dodaje da će uskoro biti formirana i radna grupa u kojoj će se naći predstavnici ministarstava pravde, policije i sporta, ali i sportskog saveza i sportskih društava, sa kojima bi se radilo na toj bazi podataka.


"Očekujemo da to bude završeno do oktobra, a u okviru radne grupe moraju se razmatrati svi aspekti ove izuzetno osetljive teme, kako bi se ispoštovao Ustav, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja", rekao je Gargenta.


Inače, Nacionalni fudbalsko-informacioni centar već pola godine je centralna tačka za razmenu podataka bitnih za održavanje domaćih i međunarodnih utakmica. Preko njega se zasada razmenjuju informacije vezane za fudbalske mečeve (koliko navijača dolazi, kojim prevozom, iz kog pravca...), a ubrzo će i za košarkaške, odbojkaške, vaterpolo ili teniske. Centar zasada jedino ne sme da "operiše" konkretnim imenima, dok se ne steknu zakonski uslovi.


"U toku je potpisivanje protokola i bilateralnih sporazuma sa mnogim državama o razmeni informacija kad je reč o pojedinim velikim sportskim događajima", kaže Gargenta. Predstavnici Nacionalnog centra ove nedelje borave u Beču, na sastanku UEFE, gde će razgovarati o Ligi šampiona. Skupu prisustvuju predstavnici svih nacionalnih centara, klubova i saveza.


"Ovo odeljenje dobilo je ovlašćenje od Centralnog tela za informacije o huliganizmu u fudbalu, sa sedištem u Holandiji, da može da funkcioniše posredstvom zaštićenog sistema, kao što to sada radi Interpol. U pitanju je zaštićeni link za brzu, gotovo trenutnu razmenu podataka, koji radi 24 časa i ima sve informacije bitne za bezbednost i sigurnost sportskih priredbi", kazao je sagovornik
"Novosti."
On objašnjava da srpska policija ima sa mnogim zemljama u Evropi sa kojima su naši klubovi ili reprezentacija igrali međunarodne utakmice, odlične i svakodnevne kontakte.

Istovremeno, u okviru Policijske uprave u Beogradu formirano je odeljenje, a u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu postoje odseci koji se bave ovom problematikom. U ostale 23 policijske uprave zadužen je po jedan čovek za praćenje i prikupljanje informacija na terenu. Policija je u kontaktu i sa sportskim društvima i sportskim savezom, koji treba da odrede po jednu osobu za saradnju sa Centrom.


(MONDO)
 
Član
Učlanjen(a)
21.09.2010
Poruka
141
Interesuje me da li ce smeti da naprave i bazu podataka sa navijacima Novog Pazara, koji redovno prave nerede.
 
Top