Munje Nikole Tesle obasjavaće Beograd

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Inicijativa za novu gradsku atrakciju

Munje Nikole Tesle obasjavaće Beograd


Branislav Grković | 02. 02. 2011. - 00:19h | Blic Online


BEOGRAD - Austrija je od Mocarta napravila svoj brend, a mi nemamo ništa bolje od Nikole Tesle i zato predlažemo da u Beogradu izgradimo naučno-razvojni centar “Nikola Tesla”. Zgrada bi bila u obliku Teslinog tornja koji bi munjama obasjavao srpsku prestonicu, kaže za “Blic” Petar Rajačić, predsednik Srpske akademije inovacionih nauka koja je pokrenula ovu inicijativu.


113016_01-bgtesla1_f.jpg

Mogući novi simbol Beograda: Toranj Nikole Tesle


Teslin toranj, kako predlaže Rajačić, bio bi izgrađen u nekom novom kvartu grada, bilo da se radi o Novom Beogradu ili o prostoru Luke Beograd. Predlog kako bi on izgledao uradila je mlada dizajnerka Marija Popivoda, ali to je samo prva ideja koja bi mogla da podstakne i druge dizajnere i arhitekte da daju svoje predloge.

- Teslin toranj mogao bi da postane novi simbol Beograda. On bi, osim naučnog karaktera, bio i gradska atrakcija jer je ideja da pravi munje. U određeno doba dana obasjavalo bi grad, što bi davalo jedan poseban izazov. Vi znate šta Ajfelov toranj znači za Pariz. Isto bi Teslin toranj mogao da bude za Beograd - kaže Rajačić, uz ocenu da bi ovakav centar imao značaj i za ekonomski, odnosno turistički razvoj.

113017_bgtesla-petar-rajacic_hs.jpg


Petar Rajačić


Naučno-razvojni centar okupljao bi ljude koji imaju ideje za nove proizvode i tehnologije, a bavio bi se obrazovanjem mladih jer, kao kaže Rajačić, “možda se među nama krije neki novi Tesla, a mi ga ne prepoznajemo”.

Centar se ne bi poklapao sa drugim naučnim institucijama, već bi sarađivao s njima. U njemu bi postojale konferencijske sale, održavale bi se radionice, služio bi za povezivanje sa inovatorima u svetu. Ne isključuje se čak ni mogućnost da u ovom centru postoji i hotel. Na vrhu tornja, u kugli, bila bio neka vrsta izložbenog prostra.

- Želimo da stvorimo mesto odakle ćemo slati nove proizvode u svet, a ne samo da oni dolaze iz sveta kod nas. Mi danas nemamo razvojni centar ovakvog tipa koji bi bio povezan sa razvojnim centrima Evrope i sveta i sa kojima bismo sarađivali. Nemamo razmenu informacija sa svetom, a to je veoma bitno za svaki razvoj - objašnjava predsednik Srpske akademije inovacionih nauka.



 
Član
Učlanjen(a)
24.04.2012
Poruka
173
Било би лепо, али проблем са нама је што све добре идеје не реализујемо.
 
Natrag
Top