Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Evo još matematike...Mile ima sinove. Njegov najstariji sin je 4 godine stariji od drugog sina. Drugi sin je 4 godine stariji od najmlađeg sina.
Najmlađi sin ima tačno upola manje godina od najstarijeg sina. Koji sin ima koliko godina?

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
Ne pada mi trenutno nista na pamet,ali postavicu i ja neku cim mi padne na pamet neka dobra! ;)

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Doktor u Milanu ima brata doktora u Moskvi. Taj doktor u Moskvi nema brata. Kako je to moguce?

evo...))

Ne pada mi trenutno nista na pamet,ali postavicu i ja neku cim mi padne na pamet neka dobra! ;)

aj kad smislis neku postavi slobodno...
ali pravila su da samo jedan postavlja, pa tek kad se odgovori na njegovo pitanje, postavlja se sledece...

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Vidiš to pitanje je slično prosjaku koji je imao brata...
Doktor u Milanu je žena- sestra

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Ovaj sam rešavao dosta dugo, ali meni jedan od omiljenih:

Ideš putem, i nailaziš na raskrsnicu, na kojoj se put razdvaja na dva dela. Jedan krak ide u grad, drugi u selo. Ti treba da odeš u grad, ali putokaza nema. Na raskrsnici se nalazi jedna kuća, u kojoj žive dva brata blizanca. Njima je dosadilo propitivanje, tako da svakom prolazniku odgovaraju samo na jedno pitanje, i to samo sa "da" ili "ne". Pri tome će jedan brat uvek reći istinu, a drugi uvek reći laž. Treba da im postaviš samo jedno pitanje, na koje će ti biti odgovoreno sa da ili ne, i da na osnovu toga odrediš koji put vodi u grad. Pri tome ne znaš s kojim bratom razgovaraš. Kako glasi pitanje i kakav se zaključak izvodi iz odgovora?

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
znam to pitanje, resavao sam i ovo, samo je bilo na drugu foru, nije bilo vezano za put, vec da provalimo ko laze a ko govori istinu, ali princip je isti)))

Jednog je pitao od brace: Kad bih upitao tvog brata koji je pravi put u selo, koji bi mi put on pokazao? Ako je onaj kojeg je upitao lazljivac, pokaza ce mu pogresan put. A pogresan put ce mu pokazati i brat koji govori istinu, jer je to put koji bi mu pokazao lazljivac. Dakle, samo je trebao krenuti drugim putem, a ne onim koji mu je jedan od brace pokazao.

i ja sam se tada mucio)))

Natrag