Mozak zanemarene dece manji od prosečnog

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.999
Mozak zanemarene dece manji od prosečnog

Nepobitna je činjenica da je ljubav majke u prvim godinama života važna za emotivni život deteta. Ali, najnovija istraživanja neurologa ukazuju da se količina majčine ljubavi odražava čak i na veličinu mozga deteta.

Snimci koji su pred vama pokazuju da je mozak zapostavljenog deteta (desno) znatno manji od mozga deteta koje prima punu pažnju i ljubav majke (levo).

1.jpg
Ljubav majke određuje čak i veličinu mozga deteta

Mozgovi dva trogodišnjaka: Normalno (levo) i dete koje je zanemarivano (desno)
Naučnici su uporedili snimke tva trogodišnja mališana i otkrili da je mozak deteta koje je okruženo majčinom ljubavi veći. Neurolozi tvrde da razlika u veličini mozga prvenstveno leži u jednoj stvari - u količini ljubavi koju su im njihove majke ukazivale.

Dete sa većim i razvijenijim mozgom čuvala je njegova majka, dok je dete sa manjim mozgom zapravo žrtva ozbiljnog zanemarivanja od strane majke.

Posledice ovakvog razvoja mozga su poznate - dete sa većim mozgom biće inteligentnije i pre će biti u stanju da razvije društvene veštine, kao što je osećaj empatije. U školskom uzrastu, takva deca imaju razvijeniji hipokampus, deo mozga odgovoran za učenje, pamćenje i reagovanje na stres.


Nasuprot tome, dete sa manjim mozgom ima veće šanse da postane zavisnik od droge i da krene putem kriminala, kao i da dobije mentalne ili druge zdravstvene probleme.

Profesor Alan Šor, sa Univerziteta u Los Anđelesu kaže da deca koja nisu imala odgovarajuću negu u prve dve godine života kasnije mogu imati probleme u razvoju.

Stručnjaci upozoravaju da je čest slučaj da osobe koje su kao deca bile zanemarivane, takođe zanemaruju svoju decu kada i sami postanju roditelji. Taj začarani krug moguće je preseći ukoliko takve porodice na vreme potraže pomoć i podršku.

Izvor: Blic
 
Natrag
Top