Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Mozaik

  • Začetnik teme Andjela 7
  • Datum pokretanja
Andjela 7

Andjela 7

Mozaik

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedijeMozaik predstavlja slaganje prirodnog kamena ili malih, prefabrikovanih kocki (takozvane tesare) od različitih materijala (npr. stakla, keramike) u razne ornamente ili slike. Ove kockice se u skladu sa prethodno sačinjenim nacrtom utiskuju u još svež malter a potom se površina polira radi ravnanja.

Najstariji mozaici u boji od glinenih loptica pronađeni su u Vavilonu i potiču iz 4. veka p. n. e. U 5. veku p. n. e. u Grčkoj su izrađivani mozaici od belih i crnih oblutaka. Mozaici u boji koji su mogli da imitiraju iluzionizam i svetlosne efekte pojavljuju se u doba helenizma. Značajno izražajno sredstvo mozaici su bili u rimskoj umetnosti i to pre svega podni mozaici. Imali su značaja i u ranohrišćanskoj i u vizantijskoj umetnosti. Upotrebom zlatnih pločica mozaici su dobili novi karakter i pre svega se koriste za ukrašavanje tavanica i zidova.

Sa prevazilaženjem Maniera greca u periodu trečenta opada i interesovanje za mozaike. Tek je jugendstil doneo privremeno oživljavanje interesovanja za mozaik.

Osim u sakralnom prostoru u 20. veku umetnost mozaika je igrala značajniju ulogu u socijalističkom realizmu i muralizmu.
 
Andjela 7

Andjela 7


Venatori mozaik, IV vek


Lavirint, mozaik, IV vek


Dionis, mozaik, IV vek
 
Top