Montažne kuće sigrurne i ekonomične

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Montažne kuće sigrurne i ekonomične

Iako u Srbiji postoje brojne predrasude o montažnim kućama, realnih razloga za to nema. Pitanja u vezi sa čvrstinom konstrukcije, zapaljivošću, izolacijom ili osetljivošću na zemljotres suvišna su, jer moderne montažne kuće nemaju više nedostataka od onih klasično zidanih.

MONTAZNA.jpg


S druge strane, tu su brojne prednosti - niža cena i brzina izgradnje. Životni vek svakog proizvoda zavisi od kvaliteta materijala, završne obrade i zaštite, tako da se i u tome gotove kuće ne razlikuju od zidanih. Nosiva konstrukcija montažne kuće je zaštićena od vatre i vremenskog propadanja, na sličan način kao i konstrukcije ostalih oblika gradnje. Gotove kuće imaju zakonsku garanciju od 30 godina na stabilnost i sigurnost konstrukcije, a realan vek trajanja - najmanje 150 godina. Verovatnoća od izbijanja požara ili urušavanja usled zemljotresa ista je kao i kod zidanih objekata. Unutrašnji zidovi se „presvlače“ nezapaljivim i visokootpornim materijalima. Za porodičnu kuću klasične gradnje potrebno je oko 12 meseci da bi se napravila, dok su za montažnu kuću potrebna maksimalno tri meseca. Montaža objekta je gotova za svega nekoliko dana, pa o tome vredi misliti.

Koje radove obuhvata „ključ u ruke“?

„Ključ u ruke“ obuhvata sve osim nameštaja i kuhinje. To konkretno znači - sve radove, od temelja do grejanja. Prosečna cena, u zavisnosti od materijala koji se ugrađuju, jeste oko 750 evra po metru kvadratnom.

Kolika je ušteda energije u gotovoj kući?

Gotove kuće spadaju u kategoriju niskoenergetskih kuća. To znači da je godišnja potrošnja za grejanje oko 35 kilovata na sat po metru kvadratnom, što odgovara potrošnji oko tri litra ulja za loženje po metru kvadratnom.

Vreme gradnje?

Vreme potrebno za izgradnju kuće od 120 kvadratnih metara jeste 15 dana.

MONTAZNA%20SKICA.gif


Instalacije u gotovim kućama?


PVC cevi za struju fabrički se proizvode u unutrašnjem sloju zida, dok se instalacije za vodovod i kanalizaciju kopaju na terenu.

Mogu li na zidove da okačim kuhinjske elemente?

Naravno, jer su ploče zidova atestirane da imaju nosivost od minimalno 60 kilograma po tiplu.

Otpornost na zemljotres i požar?

Gotove kuće su nekoliko puta lakše od zidanih kuća, pa su i nekoliko puta otpornije na zemljotres. Svi materijali koji se ugrađuju u montažne kuće spadaju u kategoriju „nezapaljivih“ ili „slabo zapaljivih“, a drvo je obloženo pločama otpornim na vatru.

MONTAZNA%20SKICA2.gif


Da li je za gotovu kuću potrebna građevinska dozvola?


Da, kao i za klasičnu gradnju, i za gotovu kuću je potrebno prvo da dobijete lokacijsku, a zatim i građevinsku dozvolu.

Postoje li tipski projekti ili se radi po narudžbini?

Gotovo sve firme nude obe mogućnosti. Ideja je da učestvujete u projektovanju svoje kuće, jer se vi u svim dokumentima vodite kao investitor.

Kolika je garancija i vek trajanja kuće?

Garancija na konstrukciju je 30 godina. Svi materijali su atestirani na minimalno 100 godina, a predviđeni vek trajanja je oko 150 godina.


Izvor: B&L

 
Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
482
BigMoco,mene je,takođe,zaintrigirala ideja o posedovanju jedne takve još kao klinca,kada mi je u ruke dospeo neki stari broj hrvatskog časopisa "Sam (svoj majstor)".Ista priča,ista reklama,isti argumenti...Sve do pretprošle godine kada je na TV-u (čini mi se na RTS-u) bila reportaža o silnim ljudima koji se tuže i sude sa najboljim i najvećim domaćim proizvođaćem istih (papir je jedno,a ono što ti bude isporučeno po sistemu "Ključ u ruke" je nešto sasvim drugo).Manuh se snova.
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
zaista ima prelepih montaznih kuca ali pre bih se opredelio za stari tip gradnje .... sto je sigurno, sigurno je
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
49
stari sistem gradnje nije više ekonomičan i ne isplati se ni troškovi izgradnje a posle i održavanje a da ne pričamo o potrošnji energije
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
ako znas sta radis i sta zelis od kuce onda su troskovi malo visi nego li kod montaznih. stoji i to da je montazna trenutno naj jeftinija ali na duge staze ( da tako kazem ) mislim da je stari tip gradnje neprikosloven. zasto to kazem, zato sto sam gledao kadu su coveku montirali kucu po takvoj kisi da sam se zapitao , pa koliko li ovo moze da potraje kada se gradi od iverice po ovakvom vremenu. netvrdim da se sve podizu ovako, ali ipak drvo je drvo, moljac je moljac ...
a da jos nesto samo da dodam, i meni se svidjaju montazne kuce ....
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Meni se baš sviđaju, a kad pogledam koliko se kuća od drveta pravi po Skandinaviji i Kanadi, ne vidim razlog za bilo kakvu brigu. Možda to nekada davno i nije bilo odrađeno kako treba, ali, vremena se menjaju, tehnike usavršavaju, tako da uopšte ne sumnjam u kvalitet. :)
 
Natrag
Top