Starec Tadej o molivi + Isusova Molitva + pouk
*
oko tog idolopokloništva što pojedinima nije baš jasno - ako uzmemo u obzir da ponekad ponekom i može biti donekle malo konfuzno iako u biti nije:
Kad nekog voliš - onda ti bude milo što taj neko postoji - pa ti onda od siline milosti koju osećaš jer taj neko postoji dođe da blagodariš onima koji su za njegovo postojanje zaslužni - pa im kažeš - onako lepo - kulturno - još plus uz zahvalnost i ljubav a ne samo ljubaznost - reči kao što su HVALA i MOLIM.
Ili - npr. - Anđeo: to je Božija tvorevina i tu ne postoji nikakvo idolopoklonstvo osim ako neko nalazi da je zabranjeno biti blagonaklon i poštovati Istinske Božije tvorevine.
E, sad - ako je tu negde još u pitanju Anđeo Čuvar - kog nisam ja a nisu valjda ni Pera ni Đoka zadužili u te od demonske najezde telohraniteljske svrhe - već Sam Gospod Isus Hrist.
I šta sad - ja ne treba Anđela Božijeg da udostojim kao ponizno čedo Božije nikakve tople reči što se uopšte postoji i on tu gde jeste (jer je mogao od Boga još i otpasti) takav kakav je - anđeoski divan i dobar - i još se cima da štiti mene spodobu i gnusobu jednu najgrešniju na svetu nedostojnu ikakve Blagosti !?
Dajte, molim vas, vi - koji u tome vidite idolopoklonstvo - da se saberete.
Evo - molim i vas - i to još da se saberete iako mu možete još predstavljati i najezdu neprijatelja

(šala - za one bez smisla za istu) - pa ne vidim da od vas pravim idola - mada vam pridajem značaj...
Jedno je ceniti vrline onih koji su od Boga zaslužili najčasnije i najveće Blagodati, i u njihovim životnim primerima nalaziti nadu da je i nama kao samo ljudima možda moguće postati i biti blagougodnim i dobrim a ne samo i isključivo grešnim.
A sasvim nešto posebno je sam primer koji je tim Svetim ljudima dao sam ČovekoBog to jest Bogočovek, ali naravno - i svima nama koji - baš nešto i ne sledeći ga dosledno - i ne postajemo nešto baš baš Sveti.
Ili - što - nažalost - ovi oko 1900 godina potonjši/novonastali - usled masonskog uticaja kulostražari - umišljaju - da je ''kult'' poštovanja Bogomajke - idolopoklonstvo.
Ma jok - ni dobar dan - kad krenem kod nekog u kuću - njegovom roditelju ne treba da kažem!
'De ćeš - kod tvog sin, neg' šta to tebe ima da briga - koja si mi sad pa ti? Ja idem kod njega a s' tobom nemam ništa - to što si ga rodila - zajedno sa atanasijem kao kanone okači o klin.
A pogotovu nema ni dobar dan, ni izvin'te molim - ako je taj njegov (od našeg ortaka) roditelj bio takav čovek koji je samo svojim najčistijim vrlinama zaslužio da ga Sam Bog Gospod odabere da se kroz njega projavi i da se o njemu dodatno stara - dok na ''svoje'' ljudske noge ne stane.
Znači - ni dobar dan, ni svaka čast, ni - ako smo nečije dete svojom poganošću prema njemu samom kanda mogli i ražljutiti - da zamolimo roditelja da se za nas tj. u naše ime zauzme pred svojim detetom.
Kh kh - dakle - hoću reći - onaj ko vam je prosipao te priče je malo otišao predaleko.
Dobro de - priznajem da kadkada nekom naše molitve ikome do Gospodu Bogu Isusu Hristu mogu delovati čudno ili žicaroški ALI - razlozi za to su isključivo 'niskobudžetni' tj.
- usled naše gordosti - ne možemo da shvatimo da smo prljavi i pogani i Boga uglavnom nedostojni (čast pojedincima ako li ih još kojekude ima).
E, sad - ''žicanjem'' putem molitava - ukoliko nam tu i tamo direkt kontakt k' Bogu (s' naše strane - jer On Je Sveprisutan pa i SveTprisutan a mi jedva samo ovo drugo) bude nečim - ičim - bilo čim otežan - apsolutno nije zabranjen putem onih koje je On - Bog - među nama proslavio.
Npr. - napraviš gadan zijan i sad - otelo ti se.
TO dospeva na sud.
E, sad - ima nekih ekstra dobrih, pouzdanih, priznatih i viđenih ljudi kojima si se - poštovanjem i dobrim odnosima s' njima - time što si makar samo srcem težio da se poistovetiš sa njihovim kvalitetima (vidljivim kroz njihov trud i dela a + i ... a ne njima kao njima samima) - umilio dovoljno da oni odvoje delić sebe i odu sudiji da na tvom suđenju vaučeruju za tebe - tj. garantuju: - nije on loš momak - upao u loše društvo, omaklo mu se, neće više, u suštini - dobar je on, kaje se, evo - poštuje nas iako nije u stanju da dovoljno poštujući sve zakone ispoštuje i Samog Gospoda i bude dostojan Njega kao što jesu Bogomajka i svi Sveti.
P.S.: oko Anđela Čuvara - on je takođe i zapisničar sa tefterom za sva naša i zlodela i dobrodela - i zamoli ti ga - da nam skrene pažnju kad nam neko 'oće lupi packu s'leđa - nije i ne može nikako biti idolopoklonstvo već želja za pozitivnošću i blagonaklonošću.
Ima ono kad detence uhvati strica za noge i počne ga moliti da mu pusti crtać jer mu je npr. mama ljuta jer je taj dan znojavo pilo hladnu vodu...
Ima
kada Bog odvrati Lice Svoje od čoveka - A Haaa! - Šta ćemo sa tim? - Onda je tu Anđeo Čuvar.
Pa, brate kulostražaru - i ti da mi se na crti nađeš - prvo bi mi iz usta izašlo - Molim te - daj da prođem.
AKo padnem - i ne mogu d'ustanem - jedino realno je kazati - molim vas - dajte ruke - dižite me na noge.
Jedan od prvih ''pri ruci'' je Anđeo Čuvar, Bogorodica a i Sveta Petka - su brze da se nađu svakom u nevolji.
Mada - lično - kad god mi prpa - Oče naš - me vazda zakriljuje...
Tako da - ok - stvarno ima različitih tumača ali - ako nismo gordi na tu stranu i tako da shvatimo da se sa nama vrlo lako bakćući prljaju ruke - te da nije da svak ruke umače u blato, i da smo mi jednostavno slabo vredni te je jedno imati uzor po kom biti bolji a drugo klanjati se LAŽNIM! idolima - vrlo je lako shvatiti te osnovne razlike.
Dakle - lažni idoli - istinski uzori - NISU i ne mogu nikako biti jedna te ista stvar i ko god ikoga u to ubeđivao je gadno ili zombiran ili uobražen do te mere da je to žalostiva smejurija.
Za Boga Miloga, dragoga -
pravljenje za sebe i od sebe idola je nešto zlo zarad čega je i Lucifer pao u ad sa Nebesa.
Poštovati nečiji trud i dobrotu, i rečima - zarad naravoučenija za buduće naraštaje i pouku o tome šta je ljubav i kako se Bog voli je Hvala i Slava - ne tim svecima kao idolima već -
Slava Samome Bogu kroz usmeno predanje koje je bez praktikovanja neizvodljivo i nemoguće...
Mislim da nema potrebe da više banalizujem i pojednostavljujem jednostavne i tek kadkad zamagljene stvari - ali zamagljene maglom u našim umovima. Onako kako je ovde to izneto - i zombi bi razumeo.
Svako dobro od Gospoda - svima.
Dodato posle 12 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Starac Tadej - O molitvi
[YouTube]3JJk3fQg7Y8[/YouTube]
[YouTube]yFS6XUs_Fgc[/YouTube]
O Isusovoj molitvi:
Umnoj molitvi je svojstveno da razotkriva strasti koje se kriju i tajno žive u ljudskom srcu!
Ona ih otkriva i kroti.
Umnoj molitvi je svojstveno da razotkriva ropstvo u kome se nalazimo u odnosu na pale duhove.
Ona otkriva to ropstvo i oslobađa od njega.
Shodno tome, ne treba se uznemiravati i biti u nedoumici kada iz pale prirode počnu da narastaju strasti ili kada ih podstaknu zli duhovi.
A pošto se strasti krote molitvom, potrebno je, kada se pojave, da se umom polako i vrlo tiho tvori molitva Isusova, koja će malo-pomalo da smiri pobunjene strasti.
Ponekad nalet strasti i djavoljih pomisli biva tako silan da vodi u veliki duševni podvig.
To je vreme nevidljivog mučeništva.
Treba ispovedati Gospoda dugom molitvom pred licem Gospoda i ona će neizostavno dovesti do pobede.
Ime Gospoda našeg Isusa Hrista je Bozansko;
sila i dejstvo tog imena su Božanski; oni su svemoćni i spasonosni;
oni nadilaze naše shvatanje i nepristupačni su za njega.
Sa verom, nadom i usrdnošću, sjedinjenim sa velikom pobožnošću i strahom, savršavajmo veliko delo Božije koje nam je predao Bog - tvorimo molitvu Imenom Gospoda naseg Isusa Hrista.
[YouTube]4u4htJ4AVgI[/YouTube]