Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Moje dete nevaspitano?!

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
maja_jevtic

maja_jevtic

Urednik
#1
Moje dete nevaspitano?!
izvor: novosti.rs
Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a "molim" i "hvala" nećete čuti, jer ne postoji u njegovim rečniku.

177067531553f5b14b18b3e524398935_orig.jpg

Loši maniri kod najmlađih lako dođu do izražaja, bez obzira na to gde se nalazite. Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a "molim" i "hvala" nećete čuti, jer ne postoji u njegovim rečniku.

Zato je potrebno da na vreme ispravite ovakvo ponašanje, tako što ćete da izdvojite mališana u stranu i objasnite da to nije pristojno. Podrigivanje, otimanje igračaka, ubacivanje prstića u šlag na torti, traženje i "bodovanje" poklona je odraz nevaspitanja, ali nije dovoljno samo reći detetu da to nije lepo.

Morate da objasnite i zašto to nije prihvatljivo i da ne sme, ako mu baka pokloni knjigu, da odgovori "mrzim to, hoću igračku!". Važno je da od malena nauči da se zahvali kada dobije dar, čak i ako mu se poklon ne dopada.

Zapamtite, obaveza roditelja je da nauče najmlađe lepom ponašanju, u svim društvenim situacijama i stalno ih podsećajte da budu ljubazni i pristojni. Čak i trogodišnjak može da shvati značenje deljenja i zahvaljivanja.

Ipak, čak i kada znaju pravila ponašanja, deca ih zaboravljaju. Roditelji su tu da ih svakodnevno podsećaju, mogu da ih uče bontonu i kroz igru. Kada vašoj princezi dolaze drugarice, popričajte pre toga s njom o važnosti deljenja lutaka i drugih igračaka.

Stručnjaci tvrde da je, ipak, najvažnije da budete dobar uzor. Ako dete vidi da su mama, tata, bake i deke ljubazni, s vremenom će i ono postati takvo, čak i ako je u početku pružalo otpor.

Izvor: novosti.rs
 

Top