Šta je novo?

Moje dete nevaspitano?!

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.340
Moje dete nevaspitano?!
izvor: novosti.rs
Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a "molim" i "hvala" nećete čuti, jer ne postoji u njegovim rečniku.

177067531553f5b14b18b3e524398935_orig.jpg

Loši maniri kod najmlađih lako dođu do izražaja, bez obzira na to gde se nalazite. Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a "molim" i "hvala" nećete čuti, jer ne postoji u njegovim rečniku.

Zato je potrebno da na vreme ispravite ovakvo ponašanje, tako što ćete da izdvojite mališana u stranu i objasnite da to nije pristojno. Podrigivanje, otimanje igračaka, ubacivanje prstića u šlag na torti, traženje i "bodovanje" poklona je odraz nevaspitanja, ali nije dovoljno samo reći detetu da to nije lepo.

Morate da objasnite i zašto to nije prihvatljivo i da ne sme, ako mu baka pokloni knjigu, da odgovori "mrzim to, hoću igračku!". Važno je da od malena nauči da se zahvali kada dobije dar, čak i ako mu se poklon ne dopada.

Zapamtite, obaveza roditelja je da nauče najmlađe lepom ponašanju, u svim društvenim situacijama i stalno ih podsećajte da budu ljubazni i pristojni. Čak i trogodišnjak može da shvati značenje deljenja i zahvaljivanja.

Ipak, čak i kada znaju pravila ponašanja, deca ih zaboravljaju. Roditelji su tu da ih svakodnevno podsećaju, mogu da ih uče bontonu i kroz igru. Kada vašoj princezi dolaze drugarice, popričajte pre toga s njom o važnosti deljenja lutaka i drugih igračaka.

Stručnjaci tvrde da je, ipak, najvažnije da budete dobar uzor. Ako dete vidi da su mama, tata, bake i deke ljubazni, s vremenom će i ono postati takvo, čak i ako je u početku pružalo otpor.

Izvor: novosti.rs
 
Top