Moguće nove poplave na Balkanu?

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.306
Moguće nove poplave na Balkanu?
Izvor: Tanjug
Meteorološki servis Akuveder objavio područje koje bi ovog proleća moglo biti pogođeno poplavama.

103087269054e7357e3d517211542863_orig.jpg

Foto: Tanjug (arhiva)
Kako navode, to područje se proteže se od središnjeg i južnog dela Italije, preko Balkanskog poluostrva do Slovačke i Mađarske na severu, pa na jugu do Grčke i zapadne Turske.

Povećanoj opasnosti od poplava doprineće, u drugom delu proleća, i topljenje velikih količina snega na Dinaridima i Karpatima, objavljeno je na sajtu tog američkog meteorološkog servisa.

Hrvatski "Jutarnji list" je, prenoseći prognozu Akuvedera, naveo da je reč o sezonskoj prognozi za mart, april i maj 2015., koja ima svoja ograničenja, ali i napominje da je Akuveder relativno precizan meteo servis koji je prilično precizno i tačno predvideo kakvo će biti leto 2014. u Evropi.

Prema prognozi, ciklonska aktivnost biće izraženija na jugu Evrope, a kakva je bila tokom zime, nastaviće se i početkom proleća.

Manje padavine trebalo bi da budu u Španiji, Portugaliji, većem delu Francuske, kao i na Britanskom poluostrvu. U ostatku Evrope se ne očekuju veća odstupanja u količini padavina od proseka.

Za deo zapadne i srednje Evrope, posebno Francusku i Nemačku, Akuveder za kasno proleće prognozira jake oluje.

U istom periodu rizik od poplava i jakih oluja mogao bi pogoditi i Rumuniju i Bugarsku.

Veliku Britaniju, sever Francuske i zemlje Beneluksa, posle sušnog početka proleća, očekuje više padavina u njegovom drugom delu.

Skandinaviju, zbog dominantnog uticaja anticiklona, generalno očekuje sušnije i toplije proleće.

Toplije proleće se predviđa i za Pirinejsko poluostrvo, dok će hladnije proleće, prema prognozi Akuvedera, imati veći deo Italije, Alpa, juga srednje Evrope, jugoistoka kontinenta i veći deo istočne Evrope, osim severoistoka.
 
Top