Modriča: Mine i dalje pretnja

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Modriča: Mine i dalje pretnja

Izvor:
Novosti.rs

POSLE deceniju i po od završetka rata opština Modriča i dalje spada među opštine sa velikim brojem miniranih površina. U toku su izviđanja rizičnih površina za ovu godinu, a očekuje se njihovo povećanje na 1,9 miliona kvadratnih metara pod minama.

Od 1997. godine na području Modriče od mina je očišćeno 700.000 kvadrata u okviru 27 deminerskih zadataka. U toku su pripreme za realizaciju tri deminirska projekta. Do kraja juna planirano je da se deminira 48.000 kvadratnih metara na tri lokacije u Kužnjači, Živkovom polju i na lokalitetu Busija u Botajici.

reg-modrica-mine_310x186.jpg

Ako se bude radilo dosadašnjom dinamikom, 1,9 miliona kvadratnih metara miniranih površina oko Modriče očistilo bi se za 35 godina.
- Planirano je da se do 2019. godine završi deminiranje, međutim to umnogome zavisi od finansijskih sredstava kojima raspolaže Republika Srpska, odnosno oni koji deminiraju, međunarodna zajednica - kaže Željko Terzić, prestavnik Civilne zaštite Modriča.

Generalna izviđanja u ovoj godini su završena na području Gornjih Krečana i Jasenica, gde je definisano devet deminerskih zadataka na ukupnoj površini od 500.000 kvadratnih metara. Posle ovih izviđanja utvrđeno je oko 100.000 kvadratnih metara novih rizičnih površina.

- U toku su i izviđanja na više lokacija u Miloševcu, na lokalitetu Ade, zatim u Čardaku, Skugriću, na lokalitetu Potpolje i na brdu Majna u neposrednoj blizini grada. Najveći problem je što se minirane površine uglavnom nalaze u blizini naseljnih mesta, i osnovni cilj ovih protivminskih akcija jeste eliminisanje tog rizika po građane - naglašava Terzić.

Na brdu Majna koje je sastavni deo grada, na samo dva kilometra od centra, još ima površina neočišćenih od mina. Meštani ovog područja zbog toga žive u strahu.

- Čuo sam da se ovde nalaze tri protivtenkovske mine i nekoliko „pašteta“. Imam stado ovaca, pa moram da vodim računa. Normalno je da strahujem i za sebe, a posebno što imam malu decu koja se ovuda igraju - priča meštanin Husejin Hodžić.

Natrag