Moć pantenola: Koristite ga ovako i gledajte neverovatan rezultat

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Moć pantenola: Koristite ga ovako i gledajte neverovatan rezultat

Ako se negujete kod kuće, ove maske sa pantenolom osvežiće vaš izgled od glave do pete

Depositphotos_18462845_xl-2_620x01c1d492f9cfeda54.jpg


Pantenol je alkohol pantotenske kiseline. Obiluje vitaminom B5, pa ga iz tog razloga nazivaju i provitaminom B5. Najčešće se koristi u kozmetici i kao takav može se pronaći i kao provitamin B5, bepathen, pantothenol, dexpanthenol, pantotheny. Pantenol u sebi sadrži pantotensku kiselinu koja je jedan od najvažnijih sastojaka koenzima A, koji je glavni za metabolizam ćelija.

Zbog svojih povoljnih osobina pantenol se može naći u skoro svim kozmetičkim preparatima. Često je sastojak šampona i balzama za kosu, kao i mnogih proizvoda za negu kože, jer deluju hidrirajuće na ljudsku kožu. Takođe često se nalaze i u farbama za kosu, u proizvodima za čišćenje lica, gelovima. Ovo je jedno nesvakidašnje jedinjenje koje je u potpunosti bezbedno za ljude i njihovu okolinu.

Zdrava kosa i pantenol

Dekspantenol, koji se nalazi u sastavu pantenola, se u ljudskom organizmu trasformiše u pantotenonsku kiselinu. Veoma je pogodan za sluzokožu i kožu glave, a samim tim jača koren i ubrzava rast kose. Pantenol stimuliše deobu ćelija epiderma i potpomaže prirodne procese regeneracije kože. Rastvor pantenola daje optimalnu vlažnost koži i obnavlja prirodni Ph.

On će delovati antiinflamatorno i krajnje umirujuće na kožu glave. Ovaj rastvor mogu koristiti svi bez obzira na starost, a isto tako odgovaraće i svim tipovima kože. Kada je tretman za oštećenu kosu u pitanju, ovo je jedan od najpouzdanijih proizvoda, jer vraća sjaj kosi, obnavlja dlaku, ubrzava rast i sprečava cvetanje i dalje oštećivanje već kozmetički tretirane kose.

Pantenol se može utrljati noću pred spavanje u teme glave uz blagu masažu, a može se i naprskati po celoj dužini dlake. Moguće je da se primete suvi krajevi, ali bez obzira na to nije dugoročno već trenutno. Pantenol je sjajan i u kobinaciji sa drugim proizvodima. Ukoliko ste u mogućnosti može se pomešati sa ricinusovim kapima, kada će davati sjajne rezultate.

Dužina držanja pantenola na temenu nije ograničena, što se duže drži to će učinak na ljudsku kosu biti bolji. Najbolje je ulje i rastvor držati celu noć i ujutru ga isprati. Pantenol se na kosi može koristi koliko i kad god osoba poželi. Nema ograničenja u korišćenju, ali naravno ne treba preterivati ni u čemu.

Veoma je bitno znati čuvati rastvor pantenola. Većina ljudi pomisli da je bolje presuti ga u bočicu sa raspršivačem, ali to je pogrešno. Rastvor pantenola čuva se u originalnoj staklenoj bočici. Može se presuti određena količina koja će se odmah i utrošiti i jako je važno voditi računa o tome da se koristi samo 30 dana od otvaranja njegove bočice. Osim ovakvog načina primene od pantenola može se napraviti i veoma efikasan šampon za kosu i to na sledeći način.

Potrebni sastojci za pravljenje šampona: pola litre dečjeg šampona; 100 ml pantenol rastvora; 20 kapi ricinusovog ulja; 20 kapi bistrih AD kapi;

Sve sastojke sjediniti i tako dobijenu smesu držati u flaši. Pre pranja kose ovim šamponom dobro promućkati. Preporučeno je ovim šamponom prati kosu tri meseca, pa napraviti pauzu od jednog meseca. Ovo je proveren recept za dobrobit kose i kože glave.

Maska za kosu takođe se može napraviti da u svom sastavu sadrži pantenol. Mnogi tvrde da je veći efekat maske jer se duže zadržava na samoj dlaci, no komentari su različiti, a na ljudima je da odluče šta njima više odgovara.

Za masku za kosu biće vam potrebno sledeće: žumance; ricinusovo ulje; nekoliko kapi rastvora pantenola; 50 kapi ulja od kokosa.

Od pomenutih sastojaka potrebno je zamutiti homogenu smesu i tako napravljeno pakovanje naneti na kosu, zatim se uvije peškirom ili najlonom. Tako pokrivena kosa sa pakovanjem na njom potrebno je da odstoji dva sata do ispiranja mlakom vodom.

Pantenol i zdrava koža lica

Većina žena bori se sa sitnim borama oko očiju i usana. One se još nazivaju i tragovi sreće, jer mogu da znače da se žena dosta smejala u životu, ali priznaćemo da nijedna osoba zbog pojave bora nije baš srećna.

Sastojci koji su potrebni da bi se napravila maska za lice su: kokosovo ulje; pantenol krema.

Ova dva sastojka nema potrebe da se sjedinjuju, zato što je potrebno naneti ih odvojeno. Najpre sa lica se treba ukloniti sva šminka temeljno i lagano. Nakon toga potreno je jedno umivanje mlakom vodom, a zatim lagano tapkanjem peškirom i osušiti lice.

Na celo lice prvo se nanosi kokosovo ulje, a zatim se samo na predele oko usana i očiju nanosi i pantenol krema.

Ostaviti da deluje tokom cele noći i ujutru najnormalnije nastaviti sa standardnom higijenom. Kokosovo ulje inače može da privuče sve nečistoće iz vazduha na lice, i baš iz tih razloga veoma je važno ovaj tretman obavljati uveče, kako se kasnije ne bi pojavili i problemi da mitiserima i bubuljicama.

(B92)
 
Natrag
Top