Šta je novo?

Mladić živi u starom automobilu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Mladić živi u starom automobilu
28. jun 2009. 00:34

Aleksinac -- Devetnaestogodišnji Marko Tošković živi u starom automobilu u Aleksincu. Nema lična dokumenta, a samim tim ni zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

17567842874a46b0577a6a0844234852_extreme.JPG


Marko nema važeću ličnu kartu, a ne može ni da je dobije jer nema mesto prebivališta. Nema ni srodnike na čiju bi adresu mogao da se prijavi, pa ne može da ostvari ni pravo na lečenje niti na socijalnu pomoć od države. Za život zarađuje radeći teške fizičke poslove a povremeno odlazi u druge gradove gde se, kako kaže, druži sa ljudima sličnim sebi koji takođe žive na ulici.

Marko Tosković rođen je u Kruševcu. Posle smrti majke, smešten je u dom za nezbrinutu decu u Aleksincu, odakle je posle šestog razreda prebačen u Zavod za vaspitanje dece u Nišu.

Iz Niša se vratio u Aleksinac gde sada živi u napuštenom automobilu.

On kaže da je izgubio ličnu kartu koju mu je izdao kruševački SUP, odakle se pre nekoliko meseci ođavio i da sada ne može da dobije novu ličnu kartu jer nigde nije prijavljen.

“Ipak se nadam da ću uspeti nekako, imam vreme. Ja još uvek radim na tome i nastavljam da se snalazim i da dođem nekako do te lične karte, da izvadim i da se prijavim”, kaže Marko.

“Ne mogu u drugi grad da odem, naročito u Beograd. Ne mogu da idem zato što tamo stalno hapse i teraju uličare. Ja sam spavao tamo na železničkoj stanici i nikako ne mogu da dođem do pravog rešenja”, navodi on.

Direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu, Dušica Stojadinović, objašnjava da Marko ne može da dobije ni pomoć od Centra jer nije prijavljen na teritoriji ove opštine.

“On se ođavio iz Kruševca. On može biti žitelj bilo kog grada na teritoriji Srbije. Tako da, kao takav, on ne može da ostavri nikakva prava preko Centra za socijalni rad - niti stalnu pomoć, niti druga materijalna davanja povremena jer nema ličnu kartu. Znači, njegovo mesto prebivalista nije u Aleksincu”, objašnjava ona.

Marko kaže da mu Aleksinčani pomažu tako što mu daju odeću, obuću i stare jorgane.

Radnim danima kaže da može da zaradi i dva obroka dnevno tako što pomaže vlasnicima ugostiteljskih objekata, ali je nedeljom najčešće gladan jer tada ništa u gradu ne radi.

“Voleo bih da jedan život živim normalno, da se negde zaposlim. Da negde nađem na selu ili bilo gde u gradu, da čuvam neke životinje, kao što već volim da radim. Da budem i čistač, i radnik, i čuvar - šta god. Što sam sposoban, ja ću to da uradim. Voleo bih i da se oženim i da imam porodicu svoju”, kaže Marko.

Zato što nema ličnu kartu i zbog prosjačenja na ulicama Beograda, Marko Tosković je nedavno proveo 24 dana u zatvoru.

U Policijskoh upravi u Nišu kažu da je Marko Tosković građanin Kruševca i da mu je januara prošle godine tamo izdata lična karta.

Iz Policijske uprave Kruševac, za B92 je potvrđeno da se Tosković odjavio iz ovog grada, maja ove godine.

Izvor: B92
 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
670
Koliko zivot ume da bude surov:(
Koliko ume da bude nepravedan...nekome da da sve a nekome nista...
I koliko nekada obicne, svakodnevne stvari koje bi trebalo da budu normalne za svaku osobu...za nekoga budu nedostizne...
 
Top