Mladi i cigarete

Član
Učlanjen(a)
30.05.2011
Poruka
362
Ma bre bitan je samo stav! Necu i tachka... kako mene niko nikada nije ni pokusavao da nagovori da zapalim cigaretu...
Problem je sto danas svi puse da bi ispali "face" u drustvu,mada ne kapiraju da je to bas suprotno, ja ne volim kada u mom drustvu neko pusi, zgrozim se...
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Popularni đaci češće postaju pušači

Popularni đaci češće postaju pušači

Nova američka studija je pokazala da deca koja su popularna u školi češće postaju pušači.

236596804504b77dee32ce266127625_orig.jpg


“Popularnost je snažan faktor za početak pušenja”, kaže autor studije Tomas Valente, profesor preventivne medicine na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji. “Nije urađeno dovoljno toga da pušenje učinimo nepopularnim”.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 80 odsto odraslih osoba počelo je s pušenjem pre 18. rođendana.

Oko 19,5 odsto srednjoškolaca popušilo je barem jednu cigaretu, a oko 8,9 odsto koristilo je duvan za žvakanje u mesecu kad su ispitani. Oko 3.800 osoba mlađih od 18 godina probalo je cigarete.

Za potrebe studije koja je objavljena u Žurnalu zdravlja adolescenata istraživači su ispitali 1.950 srednjoškolaca završnih razreda u sedam škola u Južnoj Kaliforniji.

Tinejdžeri su upitani da li i koliko puše, koliko učenika njihovog uzrasta puše i šta njihovi najbliži prijatelji misle o pušenju. Učenici su rekli da najčešće puše najpopularnija deca u školi.

Istraživači su otkrili da popularna deca češće počinju da puše ranije od onih koja su manje popularna.

Ipak, pokazalo se da na odluku učenika da počnu da puše više uticaja imaju njihovi prijatelji, nego popularna deca u školi.

“Adolescencija je vreme kada se učenici ugledaju na ostale. Ovo je već četvrto istraživanje ovog tipa i došlo je do istih otkrića kao i prethodna”, kaže Valente.

B92
 
Član
Učlanjen(a)
16.02.2010
Poruka
29
Ja Imam Dosta drugova koji su pusaci i ne pusaci,jedan clan porodice mi je pusac,roditelji mi nikad nisu rekli nemoj da si slucajno uzeo cugaretu.Imam 16 Godina Idem 3 puta nedeljno u teretanu i 2 puta na kik box,cigarete nmg da pomirisem a kamoli da koristim i hocu kazati sve je do necijeg mozga ako nesto zelis uradices ako ne neces!
 
Član
Učlanjen(a)
07.07.2012
Poruka
18
Meni je pušenje totalno odvratno i nezdravo,a sem toga i vrlo skupo...
Nikada neću razumeti roditelje koji daju deci pare za cigarete,umesto da ih odviknu od te grozne navike koje kasnije ostavlja velike posledice
 
Učlanjen(a)
30.03.2014
Poruka
968
Zašto mladi počinju pušiti?
Postoji više nego jedan odgovor. Neki počinju pušiti samo zato što su znatiželjni. Nekima se sviđa ideja činiti nešto opasno – nešto odraslo. Drugi znaju mnoge koji puše i možda misle da je to način da izgledaju kao odrasla osoba. Bez obzira na sve ovo, ipak sve manje ljudi počinje pušiti.
 
Natrag
Top