Mitarstva učenje PC

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Strasno!

Taramana je rekao da je ono sto radite "bolest", a ja ne mogu da se ne slozim s njim.

Ni kod vas negiranje Trojstva nije "dogma" ali jeste "ucenje". Nije ni prica da mozes postati zivi svetac "dogma" ali jeste "ucenje".

Izgleda da ja treba da vas napadam za to.

Ti ces reci "ali to ne uce nasi teolozi". Pa ne uce ni nasi teolozi mitarstva, jer toga nema na veronauci niti na fakultetu, ali uce pojedinci, isto kao i kod vas sto pojedini pricaju svasta - od teologa do obicnih vernika.

Tebi je velika boljka pravoslavlje, samo trazis razlog za kavgu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, na taj deo tvog odgovora "DA JEDNI GOVORE JEDNO A DRUGI DRUGO IZ SAMOG TABORA SPC" već sam dao odgovor, a on glasi:

Upravo je to najveći problem u SPC, što učenja nisu čvrsto utemeljena na jednom temelju - bibliji, već na različitim ljudskim mišljenjima i predpostavkama, i zato se tu uočava česta pojava - da jedni govore jedno a drugi drugo, kao neki vekovni sukob mišljenja u jednom taboru, demantujući jedni druge.

Biblija savetuje "BUDITE JEDNE MISLI MEĐU SOBOM"

Ako ne primenjujemo ovaj princip, onda je naša vera kao kula od karata koja će se uskoro srušiti.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, na taj deo tvog odgovora "DA JEDNI GOVORE JEDNO A DRUGI DRUGO IZ SAMOG TABORA SPC" već sam dao odgovor, a on glasi:

Upravo je to najveći problem u SPC, što učenja nisu čvrsto utemeljena na jednom temelju - bibliji, već na različitim ljudskim mišljenjima i predpostavkama, i zato se tu uočava česta pojava - da jedni govore jedno a drugi drugo, kao neki vekovni sukob mišljenja u jednom taboru, demantujući jedni druge.

Biblija savetuje "BUDITE JEDNE MISLI MEĐU SOBOM"

Ako ne primenjujemo ovaj princip, onda je naša vera kao kula od karata koja će se uskoro srušiti.
Ucenja su itekako utemeljena i to se naziva "dogmatskim kanonom", sve van toga nije zvanicno ucenje crkve.

Pojedinci imaju prava kao i kod vas da iznose svoja misljenja. Ta misljenja ako nisu ozbiljan prestup i nisu u izricitom sukobu sa dogmom, ne bivaju sankcionisana. Tako je i kod vas.

Ti ucis suprotno zvanicnom stavu svoje crkve pa nisi iskljucen, sta ces s tim? A nas osudjujes sto blagonaklono gledamo na takve pojedince.

Mitarstva nisu u izricitom sukobu sa dogmom, zato se to ne kaznjava.

Vi zelite stvari predstaviti suprotno, kao da je kod vas sve jasno a kod nas nije, i kao da smo mi podeljeni oko ucenja a vi niste. Sto nikako nije slucaj. Jasno se kaze da mitarstva nisu pravoslavno ucenje, ali posto crkva nije zvanicno to izglasala kao jeres, nema osnove pojedince kaznjavati sto to uce. Isti je slucaj i kod vas!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kod Adventista postoji utemeljeno ucenje zasnovano na bibliji, sto u Pravoslavlju nije slucaj, i zato jedni govore jedno, drugi drugo, i to predstavljaju kao ucenje crkve.
Zato je tu sve klimavo i neutemeljeno, i podlozno promenama.

Ja ne ucim suprotno zvanicnom stavu crkve ni u jednoj tacki vere.
Ja samo imam drugacije glediste sto se tice pojedinih dogadjaja u poslednjem vremenu - onako kako je Bog otkrio, iz razloga koje sam vise puta naveo.

Ja ne znam da li sam iskljucen, mada mi je jedna sestra pre mnogo godina napomenula - da crkva planira da me iskljuci.
To mi nije toliko ni bitno, jer mi je takav sled dogadjaja, kao i plan crkve da me iskljuci - sam Bog pokazao u jednom nocnom vidjenju, u vreme kada sam bio od Gospoda pozvan na sluzbu u delu probudjenja i reforme crkve.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303

Baš tako strašno da vjerujete u Mitarstva.

Taramana je rekao da je ono sto radite "bolest", a ja ne mogu da se ne slozim s njim.

vrlo važno šta on kaže.

Pa ne uce ni nasi teolozi mitarstva,

A uči Justin dogmatičar. Znači da uče neki teolozi i to baš glavni uči.

jer toga nema na veronauci niti na fakultetu,

Vrlo važno opet taj isti sa tog faksa to zastupa.

ali uce pojedinci,

I to dogmatičari.

Tebi je velika boljka pravoslavlje, samo trazis razlog za kavgu.

Vi ste sami sebi boljka, rastureni ste i mržnja je među vama u CG, zatim raskol u BUG, u Ukrajini, raskol u više pravaca npr. u CG je raskol na CPC I SPC dok u Srbiji na Artemijevce i ove od Teodosija, tuče monaha, u Ukr. imaju 3 PC. , u Grčkoj opet na ekumeniste i antiekumeniste, MKD se ocijepila sa svojom crkvom, pucate po svim šavovima.

I ratovali ste među sobom u Gruziji jedna vjera a gledali se preko nišana. Dokaz da vama ne vlada duh Božji.

U Grčkoj ekonomski kolaps, u Ukr. totalna nestabilnost.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kod Adventista postoji utemeljeno ucenje zasnovano na bibliji, sto u Pravoslavlju nije slucaj, i zato jedni govore jedno, drugi drugo, i to predstavljaju kao ucenje crkve.
Zato je tu sve klimavo i neutemeljeno, i podlozno promenama.

Sve je zasnovano na bibliji i nista nije u suprotnosti sa njom. Crkva ima i cuvala je bibliju 2000 godina, pa je i suludo takvo nesto tvrditi. To je tvoje misljenje koje je pogresno. Ti moras tvrditi tako inace ne bi bio protestant.

Kada govorimo o mitarstvima nikakav paganizam i mnogobostvo, biblija je koriscena i na bibliji se zasniva to ucenje..

Pored toga, crkva ima dogmu koja je kanonski odredjena i to se zove "dogmatski kanon", onaj ko prica suprotno tome ne uci nauku crkve vec iznosi licna misljenja.

Ja ne ucim suprotno zvanicnom stavu crkve ni u jednoj tacki vere.
Ja samo imam drugacije glediste sto se tice pojedinih dogadjaja u poslednjem vremenu - onako kako je Bog otkrio, iz razloga koje sam vise puta naveo.

To nije istina i to sam znas, ti ucis da covek moze biti "zivi svetac", sto adv. crkva tj. njena dogma nigde ne kaze.
Takodje ucis numerologiji i piramidologiji, sto tvoja crkva kategoricki odbacuje!

Ja ne znam da li sam iskljucen, mada mi je jedna sestra pre mnogo godina napomenula - da crkva planira da me iskljuci.

Nisi iskljucen. Crkva ne iskljucuje skoro nikoga, ma kakve gluposti pricali. Tebe podrzava necu da kazem koji vas teolog ovde na forumu. A da je kod vas bolja situacija ti i Tripo bi odavno bili prijavljeni i iskljuceni.

Znaci nije, i nemas prava to isto nama da nabacujes!

To mi nije toliko ni bitno, jer mi je takav sled dogadjaja, kao i plan crkve da me iskljuci - sam Bog pokazao u jednom nocnom vidjenju, u vreme kada sam bio od Gospoda pozvan na sluzbu u delu probudjenja i reforme crkve.

I neces biti iskljucen. U ta tvoja mastanja ne ulazim. Znam vise stotina ljudi u adventizmu koji uce suprotno stavu crkve pa nisu iskljuceni... A to je dovoljan dokaz iste situacije u vasim redovima, gde se blagonaklono gledaju i ne sankcionisu takve stvari. Isto kao i kod nas.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Baš tako strašno da vjerujete u Mitarstva.

vrlo važno šta on kaže.

A uči Justin dogmatičar. Znači da uče neki teolozi i to baš glavni uči.

Vrlo važno opet taj isti sa tog faksa to zastupa.

I to dogmatičari.

Vi ste sami sebi boljka, rastureni ste i mržnja je među vama u CG, zatim raskol u BUG, u Ukrajini, raskol u više pravaca npr. u CG je raskol na CPC I SPC dok u Srbiji na Artemijevce i ove od Teodosija, tuče monaha, u Ukr. imaju 3 PC. , u Grčkoj opet na ekumeniste i antiekumeniste, MKD se ocijepila sa svojom crkvom, pucate po svim šavovima.

I ratovali ste među sobom u Gruziji jedna vjera a gledali se preko nišana. Dokaz da vama ne vlada duh Božji.

U Grčkoj ekonomski kolaps, u Ukr. totalna nestabilnost.

To sta uce pojedinci nema nikakve veze, zna se sta je pravoslavna dogma i sta se priznaje a sta ne..

Raskol i medju vama i mrznja medju adv. crnogorcima srbima i hrvatima. Nisanili ste jedne druge u proslom ratu i ratovali jedni protiv drugih (jer ste se odazivali na poziv vojske). A ni dogmatski niste usaglaseni jer Laodikeja prica jedno, Tripo drugo, Kainos trece, Speedy cetvrto a Marko peto.

Podelili ste se na bar dve frakcije, adventni pokret sedmog dana i reformni pokret adventista sedmog dana...

To za sta nas optuzujes imate i vi.
Ti treba da lecis svoje frustracije negde drugde. Pretpostavljam da si stariji i tvrdoglav covek, koji nema druga posla.
Suvise revnostan novopecen adventista.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, opet mi pripisujes nesto o sta sam se ja ogradio, a to je piramidologija.

Sto se tice numerologije, i sam si potvrdio da postoji biblijska hronologija dogadjaja, i biblijska numerologija, i da je sama biblija pisana po savrsenoj matematickoj strukturi.

Sto se tice toga da ja ucim da covek moze biti svetac, ja nigde nisam pomenuo taj iyray, vec sam iyneo biblijsko ucenje, koje jasno potvrdjuje - da covek treba i mora dostici stanje savrsenstva putem biblijskog posvecenja.

To je ucenje i ADV crkve, samo sto pojedini snizavaju merila.

Dakle, suprotno je od onoga sto ti tvrdis "DA JE TO MOJE UCENJE, A DA GA CRKVA NEMA"
vec je upravo to ucenje crkve i Ellen White, a pojedini u crkvi to ucenje snizavaju, snizavaju taj kriterijum spasenja zapisan u bibliji i spisima Vajtove.

Ti ne mozes znati da li sam iskljucen, jer ja to ne znam, niti me zanima, osim ako se nisi raspitao u samoj crkvi.

Za tebe su moja iskustva matanja, i slobodno zadrzi taj stav.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
To sta uce pojedinci nema nikakve veze, zna se sta je pravoslavna dogma i sta se priznaje a sta ne..

A uče dogmatičari.

Raskol i medju vama i mrznja medju adv. crnogorcima srbima i hrvatima. Nisanili ste jedne druge u proslom ratu i ratovali jedni protiv drugih (jer ste se odazivali na poziv vojske).

Samo pojedinci, a vi ste svi i svi pripadnici vojske su pravoslavci.

A ni dogmatski niste usaglaseni jer Laodikeja prica jedno, Tripo drugo, Kainos trece, Speedy cetvrto a Marko peto.

Još da navedeš šta.

Podelili ste se na bar dve frakcije, adventni pokret sedmog dana i reformni pokret adventista sedmog dana...

Naziv nije bitan to sam već oborio sa đavoljom Biblijom, po tebi imaju dvije Biblije.

To za sta nas optuzujes imate i vi.
Ti treba da lecis svoje frustracije negde drugde. Pretpostavljam da si stariji i tvrdoglav covek, koji nema druga posla.

Ti pokazuješ ovdje svoje frustracije.

Suvise revnostan novopecen adventista.

Advent. sam odavnopo učenjima, a kršten prije 2 godine.

Nikakvi su tvoji arg. čim se baviš i opterećuješ sa mnom.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje brate Mire,
Na pocetkui ove teme nekoliko puta si izjavio da neces ucestvovati na ovoj temi.

Sta se desilo? Pokajao si se zar ne? Dobro je da se ponekad i pokajemo. Jeli tako?

Moju paznju privukla je ova tvoja izjava:

"a sam dokazao da nisu, naveo sam reci pravoslavnog svestenika gde on kaze da to "nije dogmat", pokazao sam iz istorije da to nije proslo na saboru, a takodje sam dokazao da to nije zavedeno u "dogmatskom kanonu" (koji je nepromenljiv i izrazava zvanicno ucenje)."

Prvo, koji je svestenik izjavio da mitarstva nisu dogma?

Zar je za tebe misljenje jednog svestenika merodavno po tom pitanju, a i sam si vise puta priznao da pojedinci mogu da veruju sta hove.

Drugo, otkud je u ovom slucaju misljenje jednog obicnog svestenika merodavno da dokaze da mitarstva nisu dogma?

Trece, kada sam ja izneo misljenje profesora Teologije koji predaje u dve Pravoslavne instsucije: u Pravoslavnom instuitutu gogoslovije i na Pravoslavnom fakulteti; a on je izjavio da su mitarstva duvovni roman i da poticu iz mnogobostva i izneo je izvor odakle; ti si rekao da on nije merodavan, to su pojedinci. Vidis li kako se sam kolebas, Kad ti se ne svidja izjava to su neki pojedinci, a kad odgovara i potvrdjue tvoje misljenje, onda je to izjavio pravoslavni svestenik i to je autoritet koji odlucije.

Cetvrto, tvrdis da si dokazao da mitarstva nisu dogma, jer nisu prosla na saboru.
Na kom saboru? U Florenci? A reci nam sada sta je pa proslo o cemu jwe raspravljao taj sabor? Nista!

Budi mi hrabar i sve najblohe

Natrag