Misteriozna metalna kugla pala iz svemira u Afriku

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
[h=1]Misteriozna metalna kugla pala iz svemira u Afriku [/h]Šest kilograma teška metalna kugla, prečnika 35 centimetara, nepoznatog porekla, pronađena je nedaleko od jednog sela na severu Namibije, oko 750 kilometara od prestonice Vindhuka.

200446_namibija-foto-afp_f.jpg

Odakle je: Nasa ispituje poreklo misteriozne kugle

Kako je saopštio Pol Ludik, načelnik odeljenja za forenzičku medicinu, seljaci i policajci iz obližnje stanice čuli su nekoliko slabijih eksplozija na udaljenosti od oko tri kilometra, a pet dana kasnije su pronašli okrugli metalni objekat.




Prema njegovim rečima, kugla je šuplja i sastoji se od dve spojene polovine. Otkrivena je 18 metara od tačke u koju je udarila, tj. kratera dubine 33 centimetra i širine oko četiri metra.

Kugla je proteklih nekoliko nedelja detaljno analizirana. Budući da nadležne službe nisu uspele da objasne njeno poreklo, sada će se u istragu uključiti i američka svemirska agencija NASA i evropska svemirska agencija ESA.

- Postoji mogućnost da ovaj okrugli objekat, koji je pao u Namibiju, potiče sa neke svemirske letelice - rekao je Ludik.

Blic
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Misteriozna lopta iz svemira zbunila sve

[h=1]Misteriozna lopta iz svemira zbunila sve
[/h]B92

Stručnjaci su zbunejni misterioznom loptom iz svemira koja je pala u Namibiji, a o svemu su obavešteni NASA I Evropska svemirska agencija.

12796720234ef47513435af356346143_orig.jpg

Youtube
Misteriozna lopta koja izgleda kao da je ispala iz filma naučne fantastike pronađena je u severnoj Namibiji pre mesec dana, ali je tek sada objavljena u javnosti. Neobičan metalni predmet zbunio je policiju i čini se da niko ne može da objasni kako se tu stvorio.

Predmet je težak gotovo šest kilograma i širok je 35 centimetara, hrapave je površine, a izgleda kao da su mu dve polovine zavarene. Svojim padom misteriozna lopta stvorila je krater dubok 30 centimetara i četiri metra širok, dok se ona odbila 20-ak metara dalje.

Naravno, pronalazak ovakvih nepoznatih predmeta uvek sa sobom donosi razna nagađanja pa su tako mnogi ovo otkriće proglasili dokazom da nam vanzemaljci šalju poruku. Drugi, pak, smatraju kako je neobičan predmet samo komadić svemirskog broda ili deo aviona.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Otkriveno poreklo misteriozne metalne kugle koja je pala na Zemlju

Otkriveno poreklo misteriozne metalne kugle koja je pala na Zemlju

Blic



Pad metalne kugle teške šest kilograma koja je pronađena nedaleko od jednog sela na severu Namibije pre nekoliko dana, danas je dobio objašnjenje, pošto su se u istragu uključili Nasa i evropska svemirska agencija ESA.

200446_namibija-foto-afp_f.jpg


Reč je, zapravo, o rezervoaru za hidrazin sa bespilotne rakete, koja se često koristi prilikom lansiranja satelita.


“Ovakve metalne lopte koriste se na bespilotnim raketama koje se upotrebljavaju prilikom lansiranaj satelita”, objasnio je Adrijan Čen, novinar sajta “Goker”.

Kada je pronađena čudna kugla, bilo je najrazličitijih pretpostavki šta je ona zapravo.

Sličan incident se dogodio i u Rusiji kada je deo ruskog satelita pao pao na krov jedne kuće u Sibiru. Kako su juče saopštile ruske vlasti, kugla prečnika 50 centimetara fragment je satelita za vojnu i civilnu komunikaciju koji je pao na Zemlju zbog kvara na raketi Sojuz koja ga je nosila, nedugo po lansiranju u petak uveče sa kosmodroma Plesetsk.
 
Član
Učlanjen(a)
25.12.2011
Poruka
9
Sreca pa Afrika nije gusto naseljen kontinent, inace je mogla nekom neduznom crncu da napravi gadnu cvorugu! :angfdl:
 
Natrag
Top