Mišići gube masu posle 30. godine

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mišići gube masu posle 30. godine

Rigorozne dijete, pothranjenost i fizička neaktivnost narušavaju stabilnost i pravilno držanje tela. Vremenom se javljaju teškoće pri pokretu, naročito problemi sa kolenima

Wlmt5em.jpg


ŽENE koje drže rigorozne dijete i zbog vitke linije su na granici pothranjenosti, u većem su riziku da nakon 30. godine sa kilogramima izgube i mišićnu masu. Fizička neaktivnost dodatno ubrzava ovaj proces, ali i starenje, razne povrede... Pored propadanja mišića koji su vidljivi, ali mogu da se jačaju različitim sportskim aktivnostima, javljaju se i poremećaji posture, odnosno poremećaji stava i držanja tela.

Među prvim stradaju mišići oko kolena, a kod žena koje su imale jedan ili više porođaja dolazi do slabljenja mišića karličnog dna i dubokih abdominalnih mišića koji su ujedno odgovorni i za stabilnost donjeg dela leđa.

- Vremenom slabost ovih mišića dovodi do narušene kontrole karlice, narušene posture sa izrazito naglašenom krivinom u donjem delu leđa - kaže doktor Svjetlana Aničić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Vojnomedicinske akademije.

- Takođe, posturu u donjem delu leđa može da naruši i nošenje visokih potpetica.

Nepravilno držanje tela i slabljenje mišića može da počne još u školskom uzrastu kao posledica nošenja teških đačkih torbi, nepravilnog sedenja u školskim klupama, korišćenja mobilnih telefona i sedenja za kompjuterom.

- Proces slabljenja mišića stabilizatora koji su odgovorni za očuvanje pravilnog držanja tela i stabilnosti određenih segmenata tokom života napreduje, jer loše navike držanja tela koje se usvoje u školskom uzrastu obično se održavaju i kroz različite profesionalne aktivnosti - ističe dr Aničić.

- Recimo, rad stomatologa održava posturu isturenog držanja glave, kao i rad za kompjuterom, a među profesijama koje su podložne mišićnim disbalansima su i frizer, vozač...

Mišićni disbalans kod osoba koje imaju narušenu posturu tela, vremenom dovodi i do narušenog kvaliteta pokreta u određenom segmentu. To je primer diskus hernije, kod koje u kičmenom stubu na nivou dva pršljena i diska vremenom dolazi i do morfoloških promena i oštećenja datog segmenta.

Problem narušene posture i mišićnog disbalansa mogu da imaju i muškarci, najčešće koji obavljaju profesije kao što su vozači, frizeri, stomatolozi, hirurzi. Ipak, problem posture donjeg dela leđa je zastupljeniji kod žena.

- Preventiva podrazumeva adekvatnu fizičku aktivnost, kao što su vežbe korekcije narušenog držanja tela - naglašava dr Aničić. - One su individualno prilagođenje svakom pojedincu nakon analize posture.

PRVI ZNAK SLABOSTI

Signal da mišići gube masu i postaju slabiji može da bude svaki bol koji se javlja na pokret ili nakon dužeg prinudnog položaja tela. Recimo, ako je pranje kose preko kade kod žena praćeno otežanim i usporenim ispravljanjem trupa ili se javi bol u vratu nakon dužeg rada za kompjuterom.

(Novosti)
 
Natrag
Top