Šta je novo?
Crnka Full

Crnka Full

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
968
MiSeVi


Poreklo miša je centralna i južna Azija, ali je kao veoma prilagodljiva životinja, veoma brzo zauzeo veći deo Zemlje. Spada u familiju glodara, klasu sisara.
Njihovi prednji zubi rastu tokom celog života, pa je mišu potrebno obezbediti drvo ili neki drugi objekat za grickanje, kako bi mu zubi uvek bili u dobroj formi.
Veličina miša je oko 6 cm, bez repa. Živontni vek je od 1 do 3 godine.
Postoje razni varijeteti u boji, od belog, crnog, crno belog, sivog itd.( postoji oko 700 varijeteta!).

Kada kupujete miša obratite pažnju na njegovo zdravlje.
Prvo, okruženje u kom je bio treba da je čisto i bez neprijatnih mirisa.
Dalje miš treba da je aktivan i „veseo“, sa ravnim i glatkim krznom i rumenom i čistom kožom na ušima i repu.
Takođe, gledajte da uzmete mlađeg miša, kako se ne bi desilo da uzmete trudnu ženku. A i lepše je gledati vašeg ljubimca kako odrasta.
Miševi vole društvo, pa ako ste se odlučili uzeti više miševa morate voditi racuna o tome da će se dva mužjaka često tući , pogotovo kada polno stasaju. Zato se preporučuje dve ili više ženki, koje su miroljubive. Naravno ako želite potomke miševa, uzmite mužjaka i ženku.
Ženke postaju polno zrele sa 6 nedelja starosti, dok mužjaci sa 7 do 9. Ženka u proseku rađa 15 puta godišnje, i može ostati skotna 24 časa posle rađanja! Mužjaci često pomažu ženkama oko mladunaca (kojih može biti i preko 20). Polno zreli mužjaci u svojoj mokraći imaju feromone koji su malo jačeg mirisa.
Nakon rođenja mišići su gluvi slepi i bez dlake. Za samo 2 nedelje će u potpunosti ličiti na svoje roditelje.
 
Top