Mirisni sapuni iz kućne radinosti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mirisni, šareni sapuni koje možete napraviti i sami

1.jpg

Prirodni sapuni iz kućne radinosti
Sapune različitih oblika, mirisa i boja, izrađene od prirodnih sastojaka, koji ne štete vama ni okolišu, možete napraviti i kod kuće. Recept vam donosimo, ali dobra volja da se okušate u izradi sapuna ovisi ipak samo o vama. Trebat će vam kalupi za oblik kakav želite, to mogu biti kalupi za kolače, zatim eterična ulja za miris po želji, te baza za izradu sapuna, koju je najbolje i najjednostavnije kupiti gotovu. "BB natura vera" baza za pravljenje sapuna, čiji nam je recept otkrila direktorica Barbara Bolf, izrađena je od jestivih ulja ( maslinovog, kokosovog i palminog) u kombinaciji s karite maslacem. Baza nije testirana na životinjama, ne sadrži umjetne boje i mirise, i u potpunosti je biorazgradiva.

Shea maslac –melem iz Afrike
Baza sadrži više od 40 posto maslinovog ulja, palmino i kokosovo ulje, te dodatak shea maslaca. Saponifikacija se vrši na bazi obične lužine, a kiselost se gubi u tijeku izrade sapuna, kojima treba 4 tjedna da sazriju kada se rade hladnom metodom, kakvom su se inače sapuni pravili u vrijeme naših baka i prabaka. Prema riječima Barbare Bolf, za prirodne sapune posebnu važnost ima shea maslac, koji dodatno hidratizira kožu. "To je prirodna mast, nastaje iz orašastih plodova shea drveta koje raste u Africi, gdje se zbog svojih ljekovitih svojstava upotrebljava više od 2 tisuće godina. Dobiva se ručnom obradom i to je najprirodnija moguća mast za sve moguće namjene, antibakterijska je, protuupalna, a štiti i od vremenskih uvjeta. Nerafinirani shea maslac koji koristimo u našoj bazi za sapun ima i dodatno svojstvo, a to je da je prirodna zaštita od UVA i UVB zraka. Osigurava odličnu
njegu kože, jer sadrži visoke količine vitamina A,C i E. Kao krema može pomoći kod određenih kožnih problema. Nisu zabilježene nikakve alergijske reakcije u njegovoj primjeni, može se koristiti nakon depilacije kako bi se koža brže obnovila, za brže zacjeljivanje bilo kakvih rana, kod ekcema i dermatitisa, za sprečavanje nastanka strija, kod tvrdih peta te ispucanih zanoktica. Odličan je i kod ispucanih vrhova kose, pa se koristi kao pakung za suhu, lomljivu i obojenu kosu."

2.jpg

Zdrava "hrana" za kožu
Kao argument zašto koristiti prirodnu kozmetiku, koja u sebi sadrži organski uzgojene sastojke, njezini pobornici navode kako bi trebalo za lice, gdje se nalaze najosjetljiviji dijelovi naše kože, pronaći zdravu "hranu", kao kad promijenimo prehrambene navike, pa odlučimo jesti zdravo, u prirodi uzgojenu, i kemijski ne tretiranu hranu. Umjesto proizvoda koji sadrže snažne kemikalije, koje mogu oštetiti kožu i poremetiti njezinu prirodnu ravnotežu, sve je više istraživanja koja govore o prednostima organski uzgojenih sastojaka u kremama, serumima, tonicima, te ostalim proizvodima za čišćenje i njegu lica. Prirodni sapuni koje ćete napraviti sami ili kupiti, ne pjene se kao što se pjene određeni gelovi za tuširanje, koji se uglavnom baziraju na umjetnim deterdžentima. "Treba voditi brigu o proizvodima koje nanosimo na kožu i kosu, svakako prije kupnje proučiti sastav proizvoda, čitati deklaracije i educirati se o tome koje se štetne tvari mogu nalaziti u
kozmetičkim preparatima" ističe Barbara Bolf.

3.jpg

Postupak izrade sapuna

1.Bazu za izradu sapuna narežite na listiće ili naribajte, i otopite na pari u poklopljenoj posudi ili u mikrovalnoj pećnici s tim da u nju dodajte mlijeka (obavezno mlijeko u prahu) i to 15 do 20 posto od težine sapuna koju ste odlučili napraviti. (Npr. ako koristite 100g baze, u nju dodajte 1,5-2 dl mlijeka).

2. Kad je baza potpuno otopljena, dodajte eterična ulja za miris. Dovoljno je samo nekoliko kapi. S mirisima možete eksperimentirati.

3. U otopljenu bazu možete dodati boju po želji, čokolada u prahu će vašim sapunima dati smeđu boju ali i hidratizirajuća svojstva, za intenzivnu crvenu boju možete dodati malo crvene paprika u prahu, od latica nevena sapun će biti žućkast, kadulja će mu dati zelenu, a kamilica bež-zelenkastu boju.

4.jpg

4. U otopljenu bazu možete dodati i malo tekućeg glicerina (1 žlica na 100 g baze) koji će sapunu dati dodatna hidratizirajuća svojstva, možete dodati i zobenih pahuljica (1 žlica na 100 g baze) koje će dati sapunu piling efekt. Od ljekovitog bilja možete dodati malo kamilice, lavande, metvice ili nevena koji će sapunu dati i ljekovita svojstva. Navedene dodatke u svojim sapunima koristite pojedinačno.

5. Otopljenu bazu obojenu s umiješanim dodacima i mirisom prelijte u kalupe koje ste prethodno obukli u plastičnu foliju, tako će se sapuni lakše izvaditi iz kalupa.
6. Sapune možete izvaditi iz kalupa i koristiti čim se stvrdnu, za što im je obično potrebno od 3 do 7 dana.

Izvor: Zena.hr

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Povijest sapuna
  • Sapun da, ali onaj iz vlastite kuhinje!
  • Kao i većini, naš izbor sapuna dugi je niz godina bio tradicionalno vezan uz limitirani izbor u trgovinama (ima ih u raznim bojama ali sve je to manje-više isto). Sve dok sami nismo shvatili da želimo isprobati vlastiti nos i ukus te sapun kreirali sami. Za kreaciju sapuna trebate bazu za sapun, eterična ulja i mirise po vlastitom nahođenju i možete početi već danas. To, zapravo, uopće nije teško. Bilo da ste iskusni aromaterapeut ili početnik slobodno se upustite u avanturu i kreirajte vlastitu jedinstvenu mješavinu po kojoj će mirisati vaši sapuni.
Iako se prvi put spominje prije 6000 godina, Europljani su dobar dio svoje povijesti ignorirali blagodati sapuna i vode: od kraljeva i kraljica, do svećenstva, a mase da i ne spominjemo! Sve do 1916. godine sapuni iz kućne radinosti bili su oni od masti životinja - domaćice su ga dobivale od ostataka kuhanja ili klanja i tako do sredine Prvog svjetskog rata kada je sveopća nestašica natjerala industriju na stvaranje supstituta: sintetičkoga sapuna ili deterdženta. Kroz desetljeća stvoreno je na desetke vrsta no činjenica je da se prirodni sastojci u industriji sapuna rijetko koriste, ako i uopće!

Čista avantura
Ukoliko brinete o zdravlju, kvaliteti života ali i okolišu upustite se u ovu zabavnu avanturu! Zahvaljujući velikom izboru prirodnih sastojaka u tren oka možete stvoriti sapun za sebe ili za cijelu obitelj. Izbor je vaš!

I još jedna stvar…
Uz sve prednosti u domaćem sapunu nalazi se i jedan izuzetno važan produkt, a to je glicerin. Na kožu djeluje poput melema, a ujedno je i najbolji mogući ovlaživać koji možete pronaći ali ga nećete naći u industrijskom sapunu. Zašto? Odgovor je banalan. Naime, obzirom na njegova svojstva glicerin se u velikom broju slučajeva izdvaja iz sapuna i prodaje kao proizvod za sebe.

Vaša bb natura vera

Izvor: Bbnaturavera.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako sami kod kuće možete napraviti sapun


1.
Za početak vam treba naša baza za izradu sapuna, dvije čiste metalne posude ili staklena posuda (ovisno da li ćete koristiti mikrovalnu pećnicu ili ćete bazu topiti na pari), drvena kuhača za miješanje, mlijeko u prahu, destilirana voda, kalupi za oblik kakav želite (možete koristiti npr. kalupe za kolače), eterična ulja za miris po želji i malo dobre volje i vremena.

2.
Pripremite količinu baze koju želite otopiti tako da ju narežete na listiće ili naribate. Posebno napravite potrebnu količinu mlijeka od mlijeka u prahu (npr. ukoliko koristite 100 g baze u nju ćete dodati 1,5-2,0 dl mlijeka). Bazu za izradu sapuna zatim u mlijeku otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ukoliko koristite mikrovalnu pećnicu bazu topite 30-ak sekundi, ako nije otopljena postupak možete ponoviti i par puta. Sitne neotopljene komadiće baze za pravljenje sapuna možete promiješati da se otope do kraja u zagrijanoj bazi. Nemojte bazu previše miješati kako u nju ne bi ušli mjehurići zraka. Ukoliko bazu topite na pari, prvo pustite vodu da zavrije, a zatim posudu s bazom stavite na paru i poklopite. Vatru stavite na lagano i pustite bazu da se otopi. Ovaj postupak je značajno duži od onog s mikrovalnom.

3.
Eterična ulja za miris dodaju se kada je baza potpuno otopljena. Dovoljno je samo nekoliko kapi. Kada ste dodali željeni miris dobro ga promiješajte s bazom. S mirisima možete eksperimentirati, ovdje do izražaja može doći vaša kreativnost i individualnost!

Prilikom kreiranja vlastitog mirisa vašeg sapun evo nekoliko savjeta:
Ukoliko želite napraviti sapun čiji će vas miris opustiti nakon napornih obaveza i vašu kupaonicu pretvoriti u smireno utočište, preporučamo da koristite eterična ulja poput: kamilice, ruže, ylang ylang, pačulija, nerolija ili jasmina.
Ukoliko želite sapun svježih mirisa koji će vam podići raspoloženje te vas razbuditi i razbistriti koristite eterična ulja eukaliptusa, grejpa, naranče, limuna, ružmarina ili metvice.

Izvor: Bbnaturavera.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Proljetno buđenje

1_zps274f2760.jpg


  • Dolazi nam ljeto i nema boljeg početka dana nego da se razbudite laganim, svježim mirisom pravog kućnog sapuna kojeg ste kreirali vlastitim rukama (i nosom!):

Sastojci:
• baza sapuna (koliko želite) • miris: 3 dijela lavande, 2 dijela naranče, 1 dio limuna, 1 dio ruže geranije i 1 dio pačulija


Rezultat:
Osim što će vam se pore otvoriti jer ćete s kože oljuštiti mrtve stanice u jednom potezu ovaj sapun će inače težak izlazak iz toplog kreveta učiniti manje zastrašujućim.

Izvor: Bbnaturavera.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pepermint osvježenje

1_zps19f7a602.jpg


  • Ukoliko ste ljubitelj svježeg čak i onda kad na koži osjetite blage trnce ovaj sapun je za vas!

Sastojci:
• baza sapuna (za onoliku kočinu sapuna koju želita) • miris: 1 dio peperminta, 1 dio klinčića, 1 dio neroli eteričnog ulja

Rezultat:
Pepermint je tajni sastojak ovog moćnog oružja protiv umora, drhtavice i podočnjaka odnosno svega što nam jutra čine groznim.

Izvor: Bbnaturavera.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sapun od citrusa i nevena

1_zpsc2c60afe.jpg


  • Ne, ovo nije kolač već sapun koji će vas oboriti s nogu, a mogao bi vas učiniti ovisnima o zdravoj brizi za vlastito tijelo. Da spoznaju da ste ga izradili sami i ne spominjemo. Idealan je za ranoranioce jer će vas od jutra ispuniti pozitivnom energijom.
    Ovaj sapun od citrusa i nevena pomaže pri uklanjanju površinske masnoće s kože lica i tijela, a djeluje i antibakterijski.
Sastojci:
• baza za sapun (za onoliku kočinu sapuna koju želita) • ¼ čaše ili šaka suhog nevena • 15 kapi jestive boje (nijansa po želji) • ¾ žlice eteričnog ulja grejpa • ½ žlice eteričnog ulja mandarine • 1 čajna žličica shea maslaca

Priprema:

Otopite bazu sapuna posebno i shea maslac posebno u kipućoj vodi ili mikrovalnoj pećnici. U rastopljenu bazu sapuna dodajte suhu kalendulu i nekoliko kapi jestive boje te eterična ulja. Svakako pokušajte da vam baza s jedne i maslac s druge strane održavaju istu temperaturu. Jeste? E sada ih pomiješajte. Dobivenu mješavinu ulijevajte u zagrijane kalupe i pokušajte žličicom kontrolirati da u svaki kalup ulijete jednaku količinu suhog nevena, ako i pobjegne nema veze (ovo je zbog vizualnog dojma).

Bonus savjet:
Iz vlastitog iskustva kalupe ostavljamo na sobnoj temperaturi dok se na vrhu ne stvori blaga opna, potom ih otprilike pola sata hladimo u zamrzivaču, nakon čega sapune ostavljamo na stalku da se potpuno osuše.

2_zpsf5186bd7.jpg



Izvor: Bbnaturavera.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Napravite sami sapun od mirisnog bilja

Ako imate volje i želje, uz malu dozu kreativnosti možete napraviti vrhunske mirisne preparate za osobnu higijenu

1_zpsb051c8fe.jpg


Ne morate skupo plaćati mirisne i šarolike sapune jer možete napraviti svoj vlastiti mirisni preparat s nekoliko jednostavnih sastojaka i malo znanja.

Prvo morate odlučiti koje biste suho bilje željeli koristiti. Dobar odabir je lavanda radi finog mirisa, gavez (konjski rep, kilnjak...) radi sposobnosti umirivanja iritacije kože i metvica radi njene osvježavajuće prirode.

Osim toga trebat će vam i nekoliko drugih sastojaka. Prvi među njima je sapun, naravno (najbolje od glicerina). Zatim kalup za sapun i kuhalo za vodu (može improvizacija posude na posudu). Kad kažemo kalup ustvari mislimo na bilo što što može izdržati visoku temperaturu: to mogu biti raznorazne metalne, limene kutijice, kalupi za kolače, zdjelice, itd. Ipak, ako ste početnik, najbolje je da uzmete pravi kalup za sapun.
  • Premažite kalup za sapun biljnim uljem.
  • Zagrijte 1/3 šalice vode u kuhalu do laganog vrenja.
  • Dodajte 3 - 4 žlice smrvljenog bilja u vodu.
  • Maknite kuhalo s biljem s vatre i ostavite da se bilje topi u vodi 15 minuta.
  • Vratite kuhalo na vatru i dodajte sapuna narezanog na male kocke.
  • Kad se sapun otopi, mješavinu ulijte u kalup za sapun.
  • Ostavite na sobnoj temperaturi da se sapun stvrdne (biti će malo mekaniji od kupljenog sapuna)
  • Izvadite sapun iz kalupa i operite ruke.
Umjesto bilja, u otopinu sapuna možete dodati već gotovo mirisno biljno ulje za sapun (nikakvo drugo!). Obično na kilogram sapuna ide 10-15 mililitara ulja. Polako miješajte i budite oprezni, naročito ako radite s otvorenim plamenom, jer su pare koje se stvaraju prilikom topljenja sapuna zapaljive na temperaturi iznad 180 stupnjeva Celzijevih.

Izvor: Savjeti-hr.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
DOMAĆI SAPUN RECEPT I UPUTSTVO

Domaći sapun ručne proizvodnje svojim mirisom gotovo nikog ne može da ostavi ravnodušnim,naročito kada još i znamo koliko koristi donosi našoj koži i zdravlju uopšte.U nastavku teksta saznajte kako napraviti domaći sapun kod kuće i šta vam je sve potrebno za njegovu izradu…

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI SAPUN

Domaći sapun je je pravi prirodni proizvod koji ćete napraviti jednostavno i brzo, a možete ga obogatiti čajevima i esencijalnim uljima koja pogoduju vašoj koži .Bio sapuni ili prirodni sapuni ,koji ne sadrže konzervanse, boje, aditive i veštačke mirise, sve su popularniji i traženiji na tržištu. Ukoliko im se dodaju biljni čajevi ili eterična ulja koja pogoduju određenom tipu kože, imaju i lekovita svojstva. Recept za domaći sapun postoji u više varijanti i mi ćemo vam ovom prilikom dati nekoliko jednostavnih rešenja za sapune koji se prave od sapunske baze (beli ili dečiji sapun, kupuje se u apoteci) i odgovarajućih dodataka.

KALUPI ZA SAPUNE

Izrada sapuna je u velikoj meri kreativan posao ,rekli bismo za hobiste dušu dao.Pored izbora sastojaka i aroma koji utiču na to kako će da miriše domaći sapun ,za njegovo oblikovanje možete koristiti sve i svašta.Budite kreativci,evo nekoliko primera:Mali domaći sapuni se mogu oblikovati i sa plastikom iz bombonjera ,za njih su odlične i dečije modlice za pesak,kalupi za kolače,kalupi od aluminijskih traka i slično...

Izvor: Dijetamesecevemene.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KAKO NAPRAVITI DOMAĆI SAPUN OD LAVANDE ?

Ovaj domaći sapun odlično čisti, dezinfikuje i osvežava ,namenjen je gotovo svim tipovima kože

Sastav:
  • 250 g naribanog belog sapuna
  • 1 dl jakog čaja od lavande
  • sok od pola limuna
  • 2 kašike bademovog ulja
  • 1 kašičica eteričnog ulja od lavande
SAPUN OD LAVANDE RECEPT

U emajliranu posudu staviti naribani beli sapun, preliti čajem od lavande pa lagano zagrevati na pari uz povremeno mešanje drvenom kašikom, dok se smesa ne rastopi. Dodati sok od limuna, skloniti s vatre, ostaviti da se prohladi i umešati lavandino i bademovo ulje. Sipati u male nauljene kalupe i ostaviti da odstoji 24 sata. Dobijeni domaći sapun od lavande ostavite da se prosuši najmanje dve nedelje pre upotrebe...

Izvor: Dijetamesecevemene.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KAKO SE PRAVI SAPUN OD NANE ?

Domaći sapun od nane osvežava, dezinfikuje, podstiče bolju cirkulaciju, odličan za nečistu i masnu kožu lica.

Sastojci:

  • 300 g naribanog sapuna
  • 3 dl jakog čaja od nane
  • 3 kašike mlevenih zobenih pahuljica
  • 6-8 kapi eteričnog ulja od nane
Priprema: U emajliranu posudu staviti naribani beli sapun, preliti čajem od nane pa lagano zagrevajte na pari uz povremeno i blago mešanje (obavezno drvenom kašikom),sve dok se smesa ne rastopi. Potom sklonite sa vatre i ostavite desetak minuta da se prohladi. Dodajte u smesu mlevene ovsene pahuljice i eterično ulje nane, a potom sipajte u nauljene kalupe i ostaviti 24 sata da se ohladi. Domaće sapune izvadite iz kalupa i ostavite da se suše još 15 dana.

Izvor: Dijetamesecevemene.com

 
Natrag
Top