Miris i ukus...sećanja!?

Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Mogla bih da nabrajam i dalje, zvuci, slike...

Miris domaćeg hleba me uvek vrati u detinjstvo,
odlasci kod babe u selo ... planinska jutarnja svežina... Ali to je već drugo sećanje.

Da li vam se desilo da ''nešto'' probudi, odavno, potisnuto sećanje ili osećaj?

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Pre par dana sam setala gradom i odjednom sam u ustima osetila ukus sladoleda od limuna,koji sam kao dete jela.Nekad je sladoledzija u kanti u kojoj su bile dve arome,nekad jagoda-limun,nekad,cokolada-vanila isao ulicom na biciklu i vikao,SLADOOOLEDDD.Bas sam se iznenadila,jer takav sladoled nisam jela decenijama.
U momentu sam se setila detinjstva i kao da sam se vratila u njega.Divan osecaj.:)

Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Voz me uvek podseti na suncokret i obrnuto. Moje prvo putovanje vozom i prvo polje suncokreta koje sam videla.
Sećam se uzbuđenja zbog lepote, zaustavljenog daha... Još uvek mogu da oživim taj osećaj iako sam bila toliko mala, da sam jedva videla kroz prozor.

Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
490
Mirisi opasno mogu da vrate u prošlost, kao ništa drugo... Zato ne volim da mirišem stare bočice od parfema i sve što me podseća na prošlo.
To mu dođe kao skrnavljenje te prošlosti i tog trenutka :) Retko kad koristim isti parfem baš iz tih razloga...svaki miris ima svoje obeležje i svoje posebno mesto....
A sećanje... e to je Balašević najlepše opisao kad je rekao: "sećanje je smešna lupa, koja sitne stvari uveličava".... Jedna od najistinitijih rečenica ikada.

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
miris vazduha u oktobru, pomalo ostar i hladan i zvuci secenja drva u nekom dvoristu u blizini, razdragana prica djaka i ponekog dragog lica- vreme srednje skole i povratka kuci posle sestog casa, vremena kada se cinilo da je sve pretesko, a bilo je tako jednostavno, decije lako...sve

Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
5.036
Volim ta mala putovanja kroz vreme.
Dovoljan je jedan mali okidač i već smo tamo gde nam je bilo lepo.
Tako i danas, posle mnogo godina, ne zaboravljam da otvorim fioku u kojoj
je moja baba čuvala slatkiše za mene...i oslobodim ta divna osećanja.

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Ponekad kada prodjem pored neke pekare i osetim miris krofni, setim se moje bake...Nikada joj nije bilo tesko da ustane ujutro rano i napravi brdo krofni koje bi nas vruce cekale na stolu...Secanja se pokrenu i tad sa setom uzdahnem i pozelim da je opet tu.....
Ima toliko toga sto nas seti na neke ljude ili dogadjaje,..neke lepe..neke manje lepe..ali uglavnom pokusavam da se setim samo lepih....smile3

Član
Učlanjen(a)
12.09.2010
Poruka
24
To su medijumi sa nekim detaljima iz proslosti nasih zivota.Izuzetno su mi znacajni jer me cesto podsete na nesto sto sam odavno zaboravio,a uz to imaju moc da nam docaraju osecaj koji smo imali u tom trenutku.Samo uvek osetim nostalgiju za proteklim...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Citala sam da je znacajno prvo secanje iz razloga što je ta scena,odnosno obrazac dogadjaja koji su u secanju,ili osecanje u njemu, nesto sto se ponavlja tokom citavog zivota ili ce neki detalj iz njega biti kljucan.Pri tome je bitno koje secanje neko dozivljava kao prvo,a ne objektivan hronoloski redosled (recimo,kad kasnije pitate mamu ili tatu jel to bilo pre ili kasnije od neceg drugog).I vizuelno i mirisi i,jednostavno,dogadjaji mogu lako dam vrate neke scene,drage ili ne,iz proslosti ali takodje i ali i "zvucni podrazaji".Postoje neke pesme koje,kad ih cujem,uvek me podsete ili na neki konkretni dogadjaj iz djetinjstva ili na nekakav neodredjeni osecaj (ugode,straha,bezbriznog decijeg zadovoljstva) koji bi me obuzimao tada...Neverovatno je kako ta secanja iz vrlo ranog detinjstva ostaju.To su obicno samo slike nekih scena ili kratke sekvence ali covek se seca neverovatno mnostvo detalja.Ne kazu uzalud da nas koraci proslosti prate ceo zivot.
Mislim da moje secanje pocinje negde od 4,5 godine,ali tu je sve nejasno i zbrkano_Ono cega se jasno secam,ili sam bar ja umislila da je bilo tako je vece kad smo tata i ja u bolnici cekali da dobijem brata ili sestru i koliko sam bila srecna kad su nam,najzad,rekli da je devojcica.Eto,toga se setim cesto,bez nekog "podsticaja",jednostavno naidje... :)
I,da.Cesto se setim kad vidim limenku soka kad smo,kao male,pile coca-colu i umislile (ili sam opet samo ja tad to umislila) da je ona progutala onaj metalni deo za otvaranje...Vec smo bile u krevetu,spremne za spavanje a ja razmisljala hoce li se ona ujutru probuditi.Sad mi je smesno ali tad...:).

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Istina je da mirisi mogu da vrate u onaj momenat kad smo ga prvi put i osetili..
Desi mi se kad prodjem pored ulicnih prodavaca pecenog kestenja i kuvanog kukuruza da se vratim u rano detinjstvo kada smo brali kukuruze iz obliznje njive..pekli ga na vatri i jeli onako polu-zivog..crnog ali tako slatkog i ukusnog kao nista do tada probano.Kada mi zamirise pecena proja.. ili sveze pokosena trava.. setim se sela gde sam provodila letnje raspuste u bezbriznoj igri zmurke kroz sljivike..
Istina i da me neki parfemi vrate u proslost..secanja na prve poljupce..ljubavi..bas taj koji sam nosila tada ili ga je imao on..
Cudno je to ali mirisi ostaju usadjeni duboko u nama..vezani tacno za onaj momenat kada su prvi put dozivljeni,svaki put kad da ih osetim dozivim puno senzacija..unutrasnjih nemira.. vezanih za njih.

Natrag