INTERVJU: MILOŠ ŠOBAJIĆ, slikar
Žena teško može da uđe u moj „film”
Dekan Fakulteta za umetnost i dizajn priča o velikom priznanju holandskog milijardera, Milunoviću i Titu, odlasku u Luvr, magičnom doživljaju pokojne žene, nadi da će živeti dugo
Njegove slike koštaju do 30.000 evra: Miloš Šobajić Foto privatna arhiva
Miloš Šobajić (66), akademski slikar, dekan na „Megatrend” fakultetu za umetnost i dizajn, dobio je ovih dana veliko priznanje. Holandski milijarder Melenštajn, vlasnik galerije „Danubijana art muzeum” od oko 2.000 kvadratnih metara na dunavskom ostrvu kod Bratislave, ustupio mu je ceo izložbeni prostor od 18. juna do 21. avgusta. Biće to još jedno mesto u Evropi koje će Šobajić obeležiti svojim slikama i skulpturama.
Njegova dela krase oko 20 muzeja u svetu, hramove umetnosti u Njujorku, Rimu, Amsterdamu, Parizu, Atini, Čikagu, pa i u Šenjangu gde je Šobajić gostujući profesor.
Od 1972. do 2005. je živeo u Parizu, a zbog rada na fakultetu sada je u Beogradu. Uskoro odlazi na odmor u Boku, pa u Pariz.
U braku s Lotos, koja je nedavno preminula, nije imao dece.
Šta nosite u „Danubijana art muzeum”?
Za ovu priliku nosim oko četrdeset slika, koje su, uglavnom, velikih dimenzija, i oko deset skulptura od kojih je jedna visoka šest metara.
Kako ste ušli u slikarstvo?
Moj otac Vojo je iz umetničke porodice koja je u Nikšić donela sve prvo: prvu biblioteku, prvi orkestar, prvu čitaonicu. Moji dedovi su školovani u Parizu zajedno s kraljem Nikolom. Još kad sam imao pet godina, otac je u meni video slikara. Kad sam ga pitao koliko zarađuje Milo Milunović, rekao mi je: „Više nego Tito”. I tako me je ubedio.
Čime se bavio Vaš otac?
Odmah posle Drugog svetskog rata bio je vojni ataše u Parizu, a zatim generalni konzul u Istanbulu, pa ambasador u Izraelu, Avganistanu, Rumuniji... Govorio je perfektno engleski, francuski... A ja, nažalost, samo francuski.
Ko Vas je učio slikanju?
Bili su to profesori Radenko Mišović, Mladan Srbinović i Cuca Sokić. Oni su mi postavili visoke kriterijume i u umetnosti i u životu, a ja sam čak stroži od njih. Uvek nastojim da budem bolji ne samo od drugih, nego i od sebe.
Kako ste birali slikarski put?
Učeći zavoleo sam renesansno slikarstvo. Posebno baroknog Karavađa, pa mi je to bio uzor. I danas smatram da je on najveći slikar. Posle sam, preko Boša i Brojgela, otkrio neverovatan svet rane renesanse. Tako sam i počeo da slikam seriju slika s milion figura, onako, malo bošovski.
A posle toga?
Našao sam sebe kad sam otišao u Pariz 1972, dve godine posle završetka akademije. Prve godine su nas pomagali moji i Lotkini roditelji, ali brzo sam se snašao. Našao sam galeriju, sklopio ugovor i pripremio prvu izložbu u Parizu, a posle godinu dana i u Njujorku. Ekspresionizam, koji negira realizam i impresionizam, postao je moj pravac kretanja u slikarstvu.
Šta poručujete razapetim muškim telom u pokretu?
To je telo koje raširenih ruku prima čoveka koji mu „dolazi” u susret. To može da se „čita” kao raspeće, ali gledam ga kao prihvatanje drugog čoveka koji „ide” ka njemu. A taj siloviti korak mog čoveka na slici je korak u neizvesnu budućnost. Ili drugačije: silovito primam ljude k sebi i silovito pravim korak napred.
A gde Vam je žensko telo?
Nemam takvog opisa ženskog tela. Muško telo je snažnije, čvršće i silovitije. Žena teško može da uđe u ovaj „film” koji ja slikam. Moja je želja da prikažem čoveka, koji se, u zatvorenom prostoru, u tom paklu, koji se vrlo često zove i život, bori za sebe, ali i za iskonsku želju svih nas da iz njega izađe. To mi je centralna tema. Uvek bila i ostala.
Da li ste Vi izašli iz tog bureta baruta?
Taman mi se učini da jesam, a već sutradan vidim da nisam. I to činim iz dana u dan. Svaki dan završim sa nekom malom pobedom, a ujutro vidim da nisam pobedio, pa krećem iznova. I borba se nastavlja. S najvećim zadovoljstvom.
Koliko košta Vaša slika?
Do 30.000 evra. Toliko za nju može da dobije moj galerista Nemac Frank Pažes. On dođe kod mene, kupi sliku ili skulpturu, pa ih preprodaje. U toj transakciji on može da zaradi kao i ja. I to je umetnost.
Koji muzej u Beogradu je Vaš?
Svi su zatvoreni, pa nemam nijedan. Ali, Beograd je meni muzej. Dok sam živeo u Parizu mislio sam da je Beograd samo za zabavu. Dođem, vidim prijatelje i vratim se u Pariz da radim. A sad sam u Beogradu još vredniji. Imam 66 godina i osećaj kao da tek počinjem da živim. To je zasluga Beograda.
Gde se odmarate?
Ranije smo išli u Dalmaciju. Lotos je poreklom iz Šibenika, a moji su imali kuću u Mlinima pored Dubrovnika. Posle poslednjeg rata prešli smo u Boku, u prelepu Kostajnicu, preko puta Perasta. Ali, to je za mene kraj, neću više ići na taj deo obale zbog uspomene na Lotos. Izmisliću nešto novo.
Kako Vam je bez Lotos?
Grozno mi je. Juče sam slikao u ateljeu i plakao. Mnogo sam sad osetljiv. Međutim, dogodilo mi se nešto neočekivano, a lepo; dok sam slikao pitao sam se: „Gde je ona sad, šta radi, s kim je, u kom svetu živi?” I odjednom mi nešto kaže da ona, u stvari, živi u meni, i da gleda mojim očima, diše mojim plućima. To me tako smirilo da sam ga oberučke prihvatio kao istinu.
Da li slikari žive duže?
Iskustvo mi kaže da je to moguće. U mom poslu nema žurbe i nervoze. Kad su to pitali Aralicu, koji je živeo 97 godina, imao je duhovit odgovor: „Zato što slikari borave u borovoj šumi. Rade terpentinom, a on se pravi od borovih iglica.”
-----------------------------------------------------------
Renesansa iz Luvra me preporodi
Da li odlazite u Luvr?
U Luvru tražim samo renesansu. To je nešto tako lepo da sam uvek zapanjen kad stanem ispred neka slike iz tog doba. To su dela umetnika iz 14. veka: Anđelika, Bizanela... Njihove slike su iskrene, gotovo naivne, i do te mere me odmaraju da iz Luvra izađem preporođen. Ali, moj način rada je okrenut na drugu stranu.
Slavko Trošelj
Objavljeno: 05.06.2011.
Izvor: Politika