Milić Vukašinović i Vatreni Poljubac

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
33087ee2d5c6.jpg


VATRENI POLJUBAC
(Sarajevo)

Jedna od ključnih ličnosti sarajevske scene je Milić Vukašinović Mića (rođen 1950. u Beogradu). Po prelasku u Sarajevo, na nagovor starijeg brata koji je svirao gitaru, sa dvanaest godina počinje da vežba bubnjeve. Debituje u bratovljevoj grupi, svirajući na igrankama, a sa trinaest godina osniva sastav Plavi dijamanti. Budući da je po prirodi bundžija i borac za pravdu, iz gimnazije ga izbacuju, jer je udario direktora i on prelazi da uči zanat TV mehaničara. Ni to ga nije previše zanimalo i od 1965. godine živi od muzike svirajući u sastavu Čičak. Leta 1970. godine odlazi u Italiju gde tezgari sa Goranom Bregovićem, Zeljkom Bebekom i Zoranom Redžićem. Po povratku u Sarajevo osnivaju progesivni hard rock trio Mića, Goran i Zoran. Pred kraj leta 1971. godine napušta sve i odlazi u London da bi izučavao rock na izvoru. Tamo ostaje tri godine, radi fizičke poslove, pere sudove, ali je siguran u ispravnost svoje odluke. Pred kraj 1974. godine vraća se u Sarajevo, postaje član lndexa, a oktobra 1976. godine dolazi na mesto bubnjara Bijelog dugmeta. Zatim, po odlasku iz Dugmeta, donosi još jedan radikalan rez u karijeri.

Početkom oktobra 1977. godine osniva heavy metal trio Vatreni poljubac u kome komponuje, peva i svira gitaru. Sa njim su basista Ševćet Hodža (rođen 1954. u Uroševcu, a po raspadu Jugoslavije se preselio u Sofiju) koji je pre toga svirao u grupama Rezonansa i Divlje jagode i bubnjar Perica Stojanović (rođen 1954. u Sarajevu), ranije član grupa Ambasadori i lndexi. Publici su se prvi put predstavili na festivalu BOOM 77 u Novom Sadu.

Sledi prvi singl i odmah udarac u glavu Pesma "Doktor za rokenrol" predstavlja njegovu ultimativnu biografsku priču. Singl je efektno producirao Nikola Borota, a pesma je u listu "Zdravo" 1978. godine proglašena za nit godine. Drugim singlom "Navrat, nanos i na svoju ruku" potvrđuju renome uigrane i agresivne atrakcije, a debi album "On, što te volim, joj" objavljuju krajem 1978. godine. Ploču su snimali u Londonu, producirao je Ričard Vejl (Richard Whally) i na njoj Mića demonstrira svoje gitarsko znanje, peva vrlo visoko u maniru tadašnjih heavy bendova, a sve začinjava svojim ispovednim tekstovima sa očiglednim mačo-erotskim asocijacijama. Menadžer grupe bio je Braco Ðirlo koji je imao ambicije da ovom pločom poruši sve prethodno zadate tiraže. Album donosi samo jednu mirniju kompoziciju "Baj, baj, malena". Mića u pesmama koristi folk elemente, pa ga u to vreme kritikuju da kopira Bregovića. Svoj osećaj za narodnjake Mića je višestruko koristio, tako da je već tada radio pesme za Hanku Pladum (hit "Voljela sam, voljela") za šta je pričajući mnogo godina kasnije samo n ime autorskih prava zaradio preko milion nemačkih maraka koje je uglavnom u kafani potrošio. Radio je i za mnoge druge narodnjake....aranžman i tekst za pesmu Tome Zdravkovića, Sećaš li se Sanja a kasnije i za mnoge druge.
Debi ploča Vatrenog Poljupca bila je umotana u luksuzan omot, u stilu tadašnjih ploča Dugmeta, sa lascivnom fotografijom na naslovnoj strani gde ženska ruka zabada nokte u muška leđa. Povodom ploče Miči su zamerali da se previše slepo drži žanra, da su mu pesme monotone i da nije uspeo da dostigne autentičnost prvog singla. Vatreni poljubac je u proleće 1979. godine nastupio na rock večerima Opatijskog festivala i Beogradskog proleća gde su se, naravno, našli u sasvim neadekvatnom okruženju.

Kako je tokom sedamdesetih godina Mića dugo sanjao o svojoj grupi, za Vatreni poljubac mu se nakupilo puno pesama, pa je 1979. godine album "Recept za rokenrol" izašao kao dupli. U šesnaest pesama i osamdeset minuta muzike doslovno je ponovio svoju koncepciju pa je u magazinu "Džuboks" zaradio etiketu "HM narodnjak". Ploču su producirali članovi grupe uz pomoć snimatelja Radeta Ercegovca, a tu se našao instrumental "Rock kolo" i druge okretne, tvrde kompozicije. Trećom pločom "To je ono pravo", godinu dana kasnije, Mića nastavlja samouverenu liniju kako u pesmi "Nek ne sluša kome smeta moj rock'n'roll", tako i u "Oda heroju" koju je novinar Dragan Kremer duhovito okarakterisao kao narodno-oslobodilačko- revolucionarni heavy metal. U maniru klasičnog hiperproduktivca u istoj 1980. godini objavljuje novu ploču "Bez dlake na jeziku". Na njoj beleži erotski hit "Boogie je htjela" i ozbiljniju "Moj drug je otiš'o van" o odlasku obrazovanih mladih ljudi u inostranstvo.

U grupi dolazi do prve personalne promene, odlazi Ševćet Hodža i osniva sastav Carski rez, a kasnije Detektor laži. Menja ga Sanin Karić (exTeška industrija ijedno kraće vreme u Bijelom dugmetu). U to vreme Mića je šesnaest svojih pesama snimio na engleskom, planirajući da se sa tim materijalom probije napolju. Od toga, kao i obično, nije bilo ništa pa je nastavio u domovini. Na četvrtom albumu "Živio rock'n'roll" kroz pesme "Krv i znoj", "Svi za rock'n'roll" i "Stoput na dan" 1982. godine ponovo nudi recepte za upotrebu svoje muzike. Pravovernost stavova iskazuje podsmevajući se ispisnicima koji su se pod stare dane ošišali, kače se o novi talas i mlate gitarom "k'o Houra", gde se direktno referiše na Bregovićevu ska fazu. Na ovoj ploči Mića je odustao od često glorifikovane klasične kombinacije trija, pa u baladama "Kako da znam" i "Hej, zaboravi" na klaviru gostuje Laza Ristovski. Po izlasku ove ploče Mića pravi pauzu u radu grupe.

Godine 1984. objavljuje prvu solo ploču "Potraži me" na kojoj je pevao, svirao gitaru, bubnjeve i bas, a Laza Ristovski je svirao klavijature. Pored blesavih, ali šarmantnih muzičkih ujudurmi kao što je "Žikino kolo", isprobava se i u pop vodama. Tokom pauze u radu grupe, Sanin Karić izučava zanat u zlatarskoj radionici i svira kao studijski muzičar, a Perica Stojanović sa Rakom Marićem, menadžerom Bijelog dugmeta, vodi kafić Estrada.

Godine 1985. Poljubac objavljuje još jednu ploču "Iz inata", a sledeće, LP "100% rock'n'roll" na kome predstavljen novi član pevač Mladen Vojičić Tifa koji mu se pridružio posle rada sa Bijelim dugmetom i kratkim flertom sa Željkom Bebekom. Tom pločom priklonio se hard rocku na tragu Deep Purple i Whitesnake, a zadržao se na temama vezanim za seks, alkohol i slična duševna preispitivanja. Na ploči je pesma "Kad sve prođe ostaću sam" koju je Mića napisao za Bebeka, ali ona nije uvršćena na njegovoj solo ploči. Tu su još balade "Kako da te ostavim", "Ne pitaj me", narodnjački orijentisana "Stipu gatibo" i čitava serija rock brojeva. Po objavljivanju ploče Mića je raspustio Poljubac, povukao se iz javnosti i sve više posvetio komponovanju za narodnjake. Radeći ploče za njih, tražio je da se ispoštuje samo jedan uslov: da bude kompletan autor, producent, aranžer i svirač. Zatim objavljuje drugu solo ploču "Hej, jaro, jarane", a njegove nove pesme sam naziv ploče dovoljno dobro opisuje.

Posle petogodišnje pauze, 1992. godine je objavio solo ploču "Kao nekad" na kojoj su materijali nastali u periodu 1983. i 1984. godine, a ponovo je snimio dve pesme sa prvog albuma. Album je uradio u saradnji sa Mučetom iz Zabranjenog pušenja. Ploča je izašla uoči rata u Bosni, tako da je odmah potonula u vihoru sasvim drugačijih zbivanja. Do medija se jedino probila pesma "Sad ga lomi" u kojoj, po svom već dobro utvrđenom scenariju, opisuje seksualne aktivnosti sa raznim pohotnim ženskim objektima sa Zapada.

Tokom rata Mića je sve vreme ostao u Sarajevu. Izdavačka kuća Nimfa sound objavila je dva na brzinu pripremljena kompilacijska CD-a pod nazivom "Dr. za rock'n'roll" i "100% rock'n'roll" na kojima su pesme Vatrenog poljupca i sa Mićinih solo ploča. Na izboru za Pesmu Evrovizije 97 u Dablinu, Bosnu i Hercegovinu je predstavljala njegova pesma "Goodbye", a Mića je svirao gitaru i pevao prateće vokale.

Novembra 1997. godine Mića se obreo u Beogradu sa serijom novih pesama koje je ponudio potencijalnim izvođačima. Međutim zbog teške situacije na domaćem tržištu tek 2000-te izdaje album Sad ga lomi, sa pesmama koje su snimljene uglavnom pred početak rata a i sa par novih. Međutim godinu dana ranije za City Records izdaje album Sve će jednom proćž samo neće nikad Rock n′ Roll" sa nekoliko velikih hitova kao što su Tike Tike Tačke, Poljubi me il′ ubi me...koje su na mnogim radio-stanicama proglašavane za hitove godine...Razočaran kompletnom situacijom na domaćoj pop-rock sceni naredni album, sa klasičnim pop pesmama, kao Milić Vukašinović, izdaje za crnogorski Goraton već 2001. Iste godine na Festivalu popa "Zrenjanin 2001", osvaja nagradu medija, što je njegova prva festivalska nagrada u životu kao soliste pop muzike.
Problemi sa alkoholom nisu ga sputavali da i dalje snima pesme kao i da komponuje za brojne izvođače narodne muzike. Klasičan narodnjački album Ima Boga izdaje za bijeljinski Renome 2003. sa kojim je u BiH doživeo veliki uspeh. Nakon toga 2005.izdaje ponovo rock album i ponovo pod imenom Milić Vukašinović pošto je kompletan album i sam odsvirao o otpevao. Međutim album nije imao veliku medijsku pažnju. Uz pomoć pe svega finansijsku od strane Rake Marića odlazi na odvikavanje od alkohola 2006. Nakon toga iste godine organizuje mini turneju Vatrenog Poljupca, sa postavom iz najboljih dana, pored njega bend su činili Sanin Karić, originalni basista "Vatrenog poljupca", koji se vratio se iz Nemačke posle 18 godina i Dejan Nikolić je novi bubnjar. Pored Beograda svirali su u Sarajevu i Zagrebu. Takođe učestvovao je na povratničkoj turneji Bijelog Dugme iako jke vrlo kratko bio član benda i nije učestvovao u snimanju ni jednog albuma...
Trebalo je učestvuje kao predgrupa Rollin Stones-ima na njihovom koncertu u Beohgruda jula 2007, ali je odustao u poslednjem momentu zbog nesporazuma sa organizatorima
Veliku medijsku pažnju privuklo je njegovu učestvovanje u srpskom serijalu Velikog brata 2008, gde ne samo što je podsetio na svoj karakter već je i pridobio mnoge mlađe nove fanove.
Na svojoj facebook strani sredinom 2010-te postavio je pesme koje je početkom 80-tih snimio kao Mitch Valiant i koje su otpevane na engleskom i bile planirane za strano tržište.
Prema najnovijim vestima njegov novi album je gotov a u zavisnosti od dogovora sa izdavačima ugledaće svetlost. Isti slučaj je i sa autobiografijom koju najavljuje za kraj godine...
Takođe posle 4 "sušne" godine vratio se alkoholu...

Milić Vukašinović se obeznanio od alkohola

Izvor: "Kurir"
Foto: "Kurir"
Objavljeno: 11.09.2010 - 09:48
milic%20vukas.jpg



Nije cirkao pune četiri godine, a onda je rešio da sve nadoknadi. Milić Vukašinović se pre tri dana toliko obeznanio od pića da je završio u bolnici. Lekari Vojnomedicinske akademije ispirali su mu želudac i davali infuziju, jer je popio toliko da je pao u komu. "Istina je da sam se ubio ko majka! Zapio sam se sa Oliverom Mandićem u njegovom noćnom klubu, gde trenutno komponuje pesme za novi album. I ja sam mu napisao jednu pesmu, a slavili smo zato što je moj CD stigao iz Australije, gde je izmiksan. Opijanje je krenulo kasno po podne i trajalo je, trajalo... Došao sam sebi u bolničkoj sobi, priključen na infuziju! Doktori su mi rekli da sam bio na korak od smrti", ispričao je za "Kurir" Milić, koji je već dva puta lečen od alkoholizma. Izgleda da u njegovom slučaju ljubav prema čašici ne bledi, i da tu nikakvo lečenje ne vredi. Samo mu je potreban "pravi razlog“, i cirkanje može da počne. Pa, ko preživi.




Diskografija


Vatreni Poljubac

Singlovi
"Doktor za rock'n'roll" / "Tvoje usne su bile moj najdraži dar" (Jugoton 1978.)
"Navrat-nanos i na svoju ruku"/ "Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim" (Diskoton 1979.)


Albumi
"Oh, što te volim, joj" (Sarajevo disk 1978.)
"Recept za rock'n'roll" (PGP RTB 1979. dupli)
"To je ono pravo" (PGPRTB 1980.)
"Bez dlake na jeziku" (PGP RTB 1980.)
"Živio rock'n'roll"(RTVU 1982.)
"Veliki hitovi" (RTV U 1983.)
"Iz inata" (RTV U 1985.)
"100% rock'n'roll" (Diskoton 1986.)

"Sve će jednom proć samo neće niakd Rock n′ Roll (City Records 1999)


Kao Milić Vukašinović

"Potraži me" (Diskoton 1984.)
"Hej, jaro, jarane" (Diskos 1988.)
"Kao nekad" (Diskoton 1992.)
"Sad ga Lomi" (2000)
"Seksualno Nemoralan Tip" (Goraton 2001)
"Ima Boga" (Renome 2003)
"Gleda a neda (Music Star 2005)



izvor net.....:)


Najpoznatija pesma

http://www.facebook.com/sharer.php?... od alkohola | SVET - internet izdanje&src=sp
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Moja omiljena...:)


Odlicna tema Death...:dance2:
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Milić kad je imao 19 godina u jednom od svojih prvih bendova VIS Čičak :)

cicak-srednja.jpg



Nema ništa od pesma na youtube-u ali ako neko želi da čuje kako su zvučali ima nekoliko pesama koje su iskopane :)

Kod:
http://www.megaupload.com/?d=M98NIST9

Ne mogu da nađem kakvo mišljenje o njemu ima Rambo Amadeus, davno sam čitao :dntknw::)

Aj da počnemo sa narodnjacima :)


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Evo malo iz popularnog rialiti šoa... Kako se stvara muzičko delo... :mrgreen:

Milić & Era ... :D


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
:D:D:D

Na ovo sam zaboravio, kakvi carevi...kakvu facu ima Era :D:D:D

A evo kako zvuči studijski...:)


Danas Timbe ženi svoga sinaaaaa :D:D:D
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Moja omiljena...:D...

Svaka cast Death...:yea:

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Čekaj koja ti je omiljana više je postavljeno :dntknw:

Od Milićevih narodnjačkih ova mi omiljena yes3


:dance2:
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Čekaj koja ti je omiljena više je postavljeno :dntknw:

Omiljena mi je pesma "Nasa lagana stvar" sa solo albuma Milica Vukasinovica izdatog 1998 pod nazivom " Sad ga lomi " yes3
Mada ima on jos puno pesama koje mi se izuzetno dopadaju kao na primer ova,i ona je cini mi se sa istog albuma...

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Jeste sa istog albuma... a sa tog albuma je i po meni najbolja balada koju je ikad snimio...


I još jedna s albuma 100% Rock n′ Roll jedinog koji Milić nije otpevao...Na tom albumu pevao je Tifa koji je ujedno i pisao tekst za ovu pesmu pa je i danas često izvodi na svojim koncertima...


Priča se da će Milić ponovo da snima ovaj album ali ovoga i da peva...
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Za ovu me Death ne pitaj..zasto mi je omiljena..ali reci su..uhh muzika jos bolja..maa slusala sam je hiljadu puta i uvek mi je malo..:)


Neko me je na nju setio..i hvala mu na tome..:)
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top