Šta je novo?

Milanović: Hrvatska je orao, a Srbija muva. Orao ne lovi muve

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Milanović: Hrvatska je orao, a Srbija muva. Orao ne lovi muve Video
Tanjug
Hrvatski premijer Zoran Milanović je na konferenciji za novinare, povodom izbegličke krize koja u Hrvatskoj traje drugi dan, nazvao Srbiju "muhom", koja se sa tim problemom suočava mesecima i kroz koju je prošlo gotovo 170.000 izbeglica.

668937_milanovic02tanjugfoto-ap_ff.jpg

Milanović upozorava Srbiju: Mi imamo srce, ali imamo i mozak
Upitan da prokomentariše upozorenja iz Srbije zbog zatvaranja granica, Milanović je rekao: "Orao ne lovi muhe. Mi smo orao".


Ministar Aleksandar Vulin upozorio je sinoć Hrvatsku da ne zatvara granicu i međunarodne puteve, istakavši da će Srbija u tom slučaju zatražiti zašititu pred međunarodnim sudovima.

"Želimo da upozorimo Hrvatsku i svaku drugu zemlju da ne dolazi u obzir zatvaranje međunarodnih puteva i da ćemo zaštitu svojih ekonomskih i svakih drugih interesa zatražiti pred međunarodnim sudovima", rekao je Vulin Tanjugu.


Vulin je povodom najave da će Hrvatska zatvoriti granice rekao da Srbija neće plaćati cenu tuđe nesposobnosti.Hrvatska je danas popodne počela da odvozi izbeglice prema Mađarskoj, objavila je regionalna televizija N1.Prema izveštajima N1, autobusi s izbeglicama krenuli su nešto pre 14 časova iz Belog Manastira prema graničnom prelazu s Mađarskom kod Baranjskog Petrovog Sela.Premijer Zoran Milanović danas je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Hrvatska "prelazi na plan B" i indirektno najavio da će izbeglice koje ulaze u Hrvatsku uputiti do granice s Mađarskom.Milanović: Imamo srce, ali imamo i mozak


668939_milanovic04reutersfoto-reuters_f.jpg

Izbeglice ulaze u voz u Tovarniku
Milanović je više puta ponovio da Hrvatska neće sprečavati ulaz izbeglica iz Srbije u zemlju, ali ni njihov izlaz iz Hrvatske, a upitan znači li to da će organizovano prevoziti ljude koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku prema Sloveniji, Milanović je odgovorio da je Mađarska bliža.


- Hrvatska je pokazala da ima srce, to znamo, i kao država i kao ljudi, ali moramo da podsetimo naše komšije i Evropsku uniju da imamo i nešto drugo, a to je mozak i da znamo šta su naši interesi i naša bezbednost - rekao je Milanović.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatsku je od srede ujutro ušlo više od 14.000 izbeglica.

Više hiljada njih nalazi se u Belom Manastru koji se nalazi blizu mađarske granice. Izbeglice smeštene u Zagrebu pokušavaju samoinicijativno da pređu u Sloveniju, koja je najavila da će ih vraćati u Hrvatsku.

Sedam od osam graničnih prelaza prema Srbiji od sinoć je zatvoreno.


 
Top