Milan Kučan: Sloveniji preti scenario Irske ili Španije

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Milan Kučan: Sloveniji preti scenario Irske ili Španije


Globus |


Milan Kučan, nekadašnji predsednik Slovenije i otac moderne slovenačke države, kojoj je na čelu bio u dva mandata, u intervjuuu za zagrebački nedeljnik “Globus” otkriva zašto je kao levičar odlučio uskratiti podršku Borutu Pahoru i u izbornoj utrci podržati ljubljanskog gradonačelnika

87984_milan-kucan-viki_gt.jpg


Milan Kučan ne voli kad mu se kaže da je siva eminencija slovenačke politke.
- Mislite da sam siva eminencija zbog boje kose? - našalio se, a onda ozbiljnim tonom dodao: “Ne prija mi kad kažete da sam siva eminencija.


- Kad čovek jednom ode iz aktivne politike, bolje da zatvori vrata za sobom, ja bih zatvorio ta vrata do kraja. Ali želim samo da politička situacija krene u boljem smeru kao što to žele i mnogi slovenački građani.

Prvi predsednik Slovenije opet je u centru pažnje jer je javno podržao kandidaturu ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića za premijera Slovenije. Kučan se retko pojavljuje u medijima, i to čini uglavnom kao predsednik Foruma 21, društva za razvoj političkih, gospodarskih, razvojnih, socijalnih, kulturnih i etičkih odnosa. Nema više svoju kancelariju kao bivši predsednik, izgubio je pravo na njega još 2005.

Jedina privilegija koja mu je ostala, kaže za “Globus”, je nešto veća penzija.


Šta se dogodilo u Sloveniji pa se Milan Kučan morao vratiti u politiku?

- Kao u životu čoveka koji ima uspone i padove, tako je i Slovenija nakon što je postigla velike rezultate - koji su kulminirali ulaskom u EU i evrozonu - došla do pada i krize. Kriza je očita, nije samo ekonomska nego i politička i moralna. U toj situaciji potrebna je vlada koja bi bila u stanju stvoriti humus na kojemu bi bio moguć dalji razvoj zemlje, s jasnom vizijom i dogovorom šta želimo u Sloveniji. Nakon što smo ispunili svoje glavne ciljeve, u društvu nisu dogovoreni novi ciljevi Slove*nije. Naboj koji je ranije postojao ispuhao se, zemlja je došla u stanje letargije. Sloveniji treba vlada koja će zemlju izvući iz grča, stvoriti uslove za novi dogovor o razvoju. Slovenija ima potencijala za to, samo treba pronaći motivacije i snage za provođenje reformi koje su nužne. Treba nam vlada koja će bez ideoloških predrasuda biti u stanju izvući zemlju iz krize. To je razlog mog angažmana.



Koliko je situacija u Sloveniji ozbiljna?

- Situacija je ozbiljna, nije kao u Grčkoj, ali ako se nastave negativni trendovi, svakako će postati kao ona u Irskoj ili Španiji. Još imamo vremena da to izbegnemo. Građanima treba objasniti da se ovoga puta ne opredeljuju za Jankovića, Viranta ili Janšu, nego za svoju budućnost.
 
Natrag
Top