Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mihajlo Miša Blam

Mihajlo Misa Blam8538.jpg

Mihajlo Blam, muzičar, kompozitor, aranžer, džez publicista, menadžer, slobodni umetnik.
Rođen 15.12.1947. u Beogradu.
Obrazovanje: Srednja muzička škola “Stanković”, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i u Belgiji. Prvi je i jedini Jugosloven koji je položio audiciju kod Karajana.

Član Beogradske filharmonije (1968-71); kamernog orkestra “Dušan Skovran”, Velikog narodnog orkestra RTB (1973-76); Velikog džez orkestra RTB - Big band (1978-89) i Orquestra Sinfonika Nacional - Santo Domingo (1993-94).
Osnivač specijalizovanog mesečnika za džez muziku “JAZZ” (1990) i agencije “Jazz international” (1991).
Autor i umetnički direktor
“Summertime Jazz & Blues and World Music Festivala” (Sava centar, 1991).
Organizator i finansijer “Prvog srpskog Božićnog džez festivala” - ostvareno preko 150 različitih umetničkih programa (Muzej Mihajla Blama - SKC, 1993).Jedan je od inicijatira i osnivača jazz odseka u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu, a potom i profesor u istoj.
M.Blam je direktor i vlasnik Beogradskog Jazz festivala.


Diskografija: dve solističke ploče džez muzike (“Miša Blam i oni koji vole fanky” i “Sećanja”) i oko 30 ploča u saradnji sa domaćim i stranim muzičarima (sekstet “Gut & Marković”, Clark Terry, Alvin Queen, Stjepko Gut i dr.), a tu je CD “Dobri stari YU Jazz. Nastupi na festivalima u Holandiji, Italiji, u Midlhajmu, Pragu, Istanbulu, Debrecinu…Knjiga: Miles Davis (biografija, intervju, diskografija). TV emisija o džezu “Jazz oko ponoći”. Izložba “60 godina beogradskog džeza 1927-87”.
Nagrade: Estradna nagrada Jugoslavije (1983) Srbije (1992), “Zlatni mikrofon” Radio Beograda (1989). U Izraelu (1992).

Izvor: Jazzns.eunet.rs






 
Poslednja izmena od urednika:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
Preminuo džez muzičar i kompozior Miša Blam
19. Jun. 2014 | 15:01, Izvor : Studio B, Komentari: 0
comments.gif

Slavni džez muzičar i kompozitor Mihajlo Miša Blam umro je u Beogradu.


stbkultura28082013.jpg

Blam je dobitnik nagrade za životno delo Nišvile festivala, inicijator i osnivač džez odseka u muzičkoj školi "Stanković" a bio je i autor više knjiga o džezu.
Nastupao je s najrazličitijim orkestrima i muzičkim velikanima sa svih meridijana, od Beogradske filharmonije do Berlinskog radio-orkestra Herberta fon Karajna, kao i sa više od 30 velikana džeza iz sveta.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ODLAZAK VELIKOG MUZIČARA: Preminuo Miša Blam

Dobitnik je nagrade za životno delo Nišville festivala, inicijator i osnivač džez odseka u muzičkoj školi "Stanković"

lwblrcifvgtwycs8wpb6.jpg


BEOGRAD) - Slavni džez muzičar i kompozitor Mihajlo Miša Blam preminuo je danas u Beogradu, potvrdila je njegova porodica.


Ovaj kontrabasista, dobitnik je nagrade za životno delo Nišville festivala, inicijator i osnivač džez odseka u muzičkoj školi "Stanković", a bio je i autor više knjiga o džezu.


Ovaj legendarni srpski džez muzičar, kontrabasista i istoričar srpskog džeza, rođen je 15. decembra 1947. u Beogradu.Izdanak je stare dorćolske jevrejske porodice u kojoj je bilo više genaracija muzičara.


Njegov otac Rafael bio je osnivač džez orkestra "Studentski Micky Jaž" (1927), za koji se veruje da je bio prvi džez orkestar u Srbiji. I njegov deda Markus David bio je među osnivačima Radio Beograda.


Osim višedecenijske međunarodne karijere muzičara, Miša Blam je bio predani istraživač prošlosti džez muzike u Srba kao i osnivač muzeja džeza. Sistematski je decenijama prikupljao stare muzičke snimke i najrazličitije detalje vezane za prošlost džeza kod nas.Bio je muzičar, kompozitor, profesor, a njegova istraživanja prošlosti džeza pretočena su u knjigu "Jaž u Srbiji 1927-1944" i dragoceno su i neprevaziđeno štivo.Studirao je kontrabas, a prethodno učio violinu i klavir.


Pohađao je muzičku školu "Stanković" u kojoj će i sam postati profesor, poput njegovog oca.Muzičku akademiju je pohađao u Beogradu i potom u Belgiji.


Osim džezom, podjednako se bavio i drugim muzičkim stilovima, a kao muzičar obišao je bukvalno čitav svet.Nastupao je s najrazličitijim orkestrima i muzičkim velikanima sa svih meridijana, od Beogradske filharmonije do Berlinskog radio-orkestra Herberta fon Karajna, kao i sa više od 30 velikana džeza iz sveta.


Po sopstvenim rečima četiri decenije se, pored svega drugog, bavio istraživanjem i prikupljanjem dokumenata, fotografija, bibliografskih i diskografskih jedinica, postera, plakata, iz raznih zemalja, vezanih za prošlost džeza u Srba, i postupno je stvorio nezamenjivu i jedinstvenu kolekciju. Elegantan, decentan, čovek institucija, kao retko ko, zadužio je srpsku kulturu.

Izvor: Kurir



 
Natrag
Top