Šta je novo?

Microsoft: Zakrpa stiže uskoro!

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
“Duqu” virus iskoristio slabost Windowsa

Nedavno otkriveni propust u Windowsu koji sistem čini potencijalno ugroženim od strane virusa nazvanog Duqu, sada je potvrdio i Microsoft.

Američki softverski gigant Microsoft objavio je da su hakeri iskoristili dosad nepoznati propust u njegovom operativnom sistemu Windows, kako bi zarazili računare informatičkim virusom Duqu.
Kada se „Duqu“ virus jednom ubaci u mrežu informacionog sistema kompanije, njime se može daljinski upravljati pomoću internet konekcije. Širenje virusa se obavlja korišćenjem Server Message Block protokola koji se koristi za podelu fajlova i printera među korisnicima mreže.
Tako se stvara mreža veza koja omogućava hakerima da pristupe računarima u zaštićenim zonama uz pomoć računara koji se nalaze van tih zona koristeći ih kao proxy servere. Symantec tvrdi da je evidentno kako je „Duqu“ virus napravljen od strane istih onih hakera koji su napravili Stuxnet crva koji se koristio za napad na Iranska nuklearna postrojenja prošle godine.
“Dajemo sve od sebe da rešimo taj problem i objavićemo bezbednosnu nadogradnju za naše korisnike”, navedeno je u kratkom saopštenju “Microsofta-a”, prenela je agencija Rojters.


Photo: Rory Finneren/Flickr​Ugrožene su sve verzije, od Windowsa XP do Sedmice, rečeno je iz Microsofta, a intenzivno se radi na rešenju problema.

Napadač koji uspešno iskoristi propust mogao bi da instalira programe, briše i menja podatke ili kreira novi nalog na računaru. Kako bi se računar zarazio, neophodno je da korisnik otvori zaraženi attachment.

Iz Microsoft kažu da će zakrpa stići ili u okviru redovnog mesečnog updatea ili će stići nezavisno od njega, a u zavisnosti od potreba korisnika

 
Top